לקח לחברת הנעליים השוויצרית On פרק זמן ארוך עד שהיא שחררה את נעלי המהירות האחרונות שלה, Cloudboom Strike , לשוק המסחרי. היא דייקה פרטים עד שהרגישה בנח להציג את מה שאמור להיות דגם הדגל שלה בתחרויות. הנעל הושקה ביולי האחרון (2024), אבל כבר ב-2023 הלן אובירי הקנייתית, מהרצות הטובות בעולם, נעלה גרסא ניסיונית מוקדמת שלהן, כשניצחה שני מרתונים מששת הגדולים, בוסטון וניו-יורק. אז אגב, נחשבה לדגם סודי של און שהחל את דרכו עם השם CloudTri 1.

כדי לגלות האם הנעליים בעלות סוליית הקרבון עומדות בציפיות הגבוהות, שעולות מהבטחות היצרנית ומהשיח ברשת, בחנתי את הקלאודבום סטרייק במשך ארבעה שבועות.  בהם רצתי איתן כ-150 ק"מ – באימוני מהירות למרחקים שונים ובמרוץ אייל בו התוצאה הפתיעה את המאמנת שלי ואותי.

On – Cloudboom Strike (צילום:  זאב ינאי)
On – Cloudboom Strike (צילום: זאב ינאי)

אז מהן נעלי תחרות?

נעלי תחרות, או נעלי מהירות, הן נעליים ייעודיות לרצות ולרצים השואפים למקסם את הביצועים בזמן אימוני איכות ומרוצים. בניגוד לנעליים לאימונים היומיומיים או לריצות הארוכות, נעלי תחרות מתאפיינות במשקל מינימלי, מבנה אווירודינמי והחזר אנרגטי גבוה – אפקט הדילוג (Bounce). כדי לייצר זאת, הן עשויות מחומרים מתקדמים, ובהם חומרים מוקצפים חדשניים המשלבים בין רכות לשיכוך לתגובה דינמית. לא אחת הן כוללות לוחות קרבון, המתפקדים כקפיץ, ומייעלים את ההאצה בכל צעד.

"עם זאת, לכל דבר יש מחיר", אמר לי מישאל דגן, היועץ המקצועי בתחום הריצה של On בישראל, ובעלי מועדון הריצה – "מרתון קלאב". "אם אנחנו רוצים משקל מינימלי, נצטרך להוריד מהנעליים משקל, ובכך גם חלק מהנוחות. המשקל יורד מהשיכוך, הריפוד הופך למינימלי והנעליים הופכות לדקיקות. התנועה עימן מהירה מאוד, אבל הן יותר קשיחות, פחות משככות, ופחות נוחות מהנעליים המרופדות אליהן התרגלנו באימונים. אבל השורה התחתונה היא שבמרחקים תחרותיים בהם כל שנייה קובעת, ולכן הן הבחירה המועדפת של רצים שרוצים לקבוע שיא חדש".

חשוב: מחיר משמעותי בתמורה למהירות הוא בלאי גבוה. אם נעליים רגילות מחזיקות בין 600-800 ק"מ, נעלי תחרות יחזיקו בערך 200-300 ק"מ.

רגע, אילו סוגי נעלי ריצה יש?
"פעם היו מייצרים נעליים לפי מבנה כף הרגל, למשל לתמיכה בכפות רגליים שטוחות", מסביר דגן. "היום הקטגוריות מסודרות לפי ביצועים: נעליים לאימוני מהירות, לטמפו, לריצות קלות ונפח, וכמובן – נעליים לתחרות. בתוך כך הדגמים המתקנים נעלמים לאיטם מהמדפים".

טיפ: ההמלצה הבסיסית היום לרצות היא להחזיק מגוון של 2-3 זוגות נעליים: לריצות הארוכות יותר ולריצות המהירות יותר. עליהן כדאי להוסיף נעליים לריצות שטח. אגב, זה לא עולה יותר, אלא אפילו פחות. כי נעליים מתבלות פחות, כשהן משמשות בייעודן המקורי. "כמובן, שמי שמתחיל לרוץ, יעדיף לקחת דגמים שנותנים גם וגם, כמו ה-Cloudmonster, שמתאימה גם לריצות קלות וגם יודעת לייצר מהירות", אומר דגן.
ומה עם נעלי התחרות? אותן רוכשים, כשהרץ הופך לרציני במרוצים ומחפש כל יתרון, כדי לשפר תוצאות.

On – Cloudboom Strike (צילום: זאב ינאי)
On – Cloudboom Strike (צילום: זאב ינאי)

On – Cloudboom Strike – התכונות העיקריות: דרופ נמוך

הדרופ (Drop) הוא הפרש הגובה בין העקב לקדמת הנעל. הוא מאפשר מעבר חלק מהעקב לאצבעות, תורם לתנועה טבעית, קובע את סגנון הנחיתה ומשפיע על מנח כף הרגל בזמן הריצה.

בקלאודבום סטרייק העקב הוא בגובה 39.5 מ"מ וכף הרגל בגובה 35.5 מ"מ. זה אומר שמדובר בדרופ נמוך של 4 מ"מ. רצים רבים ייטו לפתח מהירות גבוהה בדרופ נמוך שכזה. גם כי הוא משפר את ההחזר האנרגטי בזכות שימוש יעיל בגמישות של גיד אכילס והשוקיים הממקסמת את אפקט הקפיץ.

טיפ: חשוב לרצים ללמוד את הדרופ שנח להם – גבוה (7-12) או נמוך (6-0), ולרכוש נעליים המתאימות לסגנון שלהם. החברות נוטות לייצר נעליים בכל קטגורייה בדרופים שונים, כדי להתאים להעדפת הרצה.

משקל: קלות ברמה שלא מרגישים אותן. 221 גרם למידה 44.5 לגברים.

On – Cloudboom Strike (צילום: יח''צ)
On – Cloudboom Strike (צילום: יח''צ)

החזר אנרגיה:

הסוליה עשויה משכבה כפולה של CloudTec בשילוב קרבון, אבל האקס פקטור הוא ה- BounceBoard. זוהי סוליית הביניים (Midsole) של הנעל עליה נחה כף הרגל והיא אחראית לבלימת זעזועים, החזר אנרגיה ותמיכה בכף הרגל במהלך הריצה. הטכנולוגיה הזו מיועדת לדחוף את הרץ להגביר את הקצב.

ב-2022 און החלה לשחק עם הספידבורד, שהיה לסוליית הביניים הראשונה שנפרדת מהנעל. תוכלו לראות זאת בתמונות. אגב, זה מוביל לכך שאפשר לראות את פלטת הקרבון שמשולבת לתוך הנעל.
בריצה עם הנעל יש בכל צעד תחושת דחיפה דינמית קדימה, שמתגברת ככל שהמאמץ גובר. הרגשתי היתה כאילו שהנעל דוחפת אותי קדימה, כמעט ללא מאמץ.

אחיזת כביש:

תחושתי היתה של אחיזת מסלול טובה מאוד על אספלט יבש ורטוב כאחד. במרוץ אייל עברתי בשבילי הפרדסים בגליל ים, והנעליים, שמוגדרות כמיועדות לכביש, החזיקו את מסלול השטח בצורה טובה מאוד

שיכוך זעזועים:

המגע עם הקרקע נח והזעזועים נבלמים לטעמי בצורה טובה מאוד. גם מבנה הרוקר (העקב שעולה מעט למעלה) ומזמן גלגול טבעי של הרגל, תורם לכך.

מבנה ועיצוב:

נעליים יפיפיות שמושכות את העין. הגפה מתלבשת כמו גרב על כף הרגל והיא מאווררת מאוד מחד ועשויה מחומר דוחה מים מנגד. בנוסף, היא שקופה לגמרי וכך אפשר לשלב גרביים צבעוניות להעשרת המראה. רק אל תשכחו לבחור גרביים נקיות.
השרוכים מונעים החלקה בזכות זיזים קטנים הפרושים לאורכם. בנוסף, הם ארוכים ממה שאני רגיל אליו. לכן, אני תוחב אותם אל המרווח בין השרוכים ללשון.

בעקב ישנם ספוגים המונעים שפשוף ותופסים את הרגל.

לאן נעלמו העננים?

בשנים האחרונות און מנסה להשטיח או להבליע אל תוך הסולייה את ה"עננים", החללים העגולים שמאפיינים את נעליה מאז היווסדה, כך שיהיו כמה שפחות פתוחים לסביבה. ייתכן שזאת, בשל תלונות רצים, שאבנים קטנות נכנסות לעננים ונתקעים בחללים הפנימיים של הנעל. לכן, גם בדגם זה כמו באחרים רבים, יש עננים מושטחים.

יתרונות מול חסרונות

יתרונות:

מהירות ודינמיות:  התחושה היא של נעל שדורשת ממך לפרוץ קדימה.
משקל קל: אידיאלית למרוצים.
אחיזת כביש: ביצועים מעולים על משטחים שונים.

חסרונות:

החסרונות של הקלאודבום סטרייק הן החסרונות של כל נעלי התחרות באשר הן.

מחיר גבוה: מתומחרת כפרימיום.
עמידות מוגבלת: בשל הקלילות והמבנה המינימליסטי, רצים מדווחים שהבלאי מורגש אחרי כ-250 ק"מ.

למי הנעל מתאימה?

רצים שמחפשים נעל מהירה וקלה לקביעת שיאים בכל מרחק עד מרתון.

למי הנעל לא מתאימה?

רצים שזקוקים לתמיכה או ריפוד בריצות ארוכות.


מחיר: 1,180 שקל (יבואן רשמי ING ספורט)

בשורה התחתונה, ה- Cloudboom Strike היא נעל מהירה, דינמית ומדויקת. באימון הראשון איתן לקח לי כמה קילומטרים להתרגל לתחושה, ואז התפוצצתי. במרוץ אייל, בו ציפיתי לשבור את השיא האישי בשתי דקות, הורדתי תשע דקות שלמות. אני נותן קרדיט גם לנעליים ולתחושה שהן יצרו לי.

את מרוץ אייל ניצח עם הנעליים הללו ג'מאל עבדלמג'יד, שהספונסר שלו היאOn  העולמית. אני ממליץ להשתמש בהן לאימון טוב אחד, כדי להתרגל למבנה הנוקשה ולהחזר האנרגיה הגבוה, ומאותה הנקודה רק בתחרויות. גם בשל הבלאי הגבוה הטבעי של הקטגוריה, וגם כי התפיסה הרווחת היא כי אימונים עם נעלי תחרות פחות משפרים את הריצה.

לסקירות נוספות, כנסו ל-TheGadgetReviews.com