לפני כשנתיים גילתי את המחברת החכמה reMarkable 2 של חברת reMarkable הנורווגית. מאז התמכרתי למוצר שלה, שהפך לכלי בו אני משתמש מידי יום לסיכום פגישות, כתיבת משימות וחתימה על מסמכים ארוכים שדורשים קריאה ארוכה שלהן. לאחרונה השיקה החברה את הדור החדש – reMarkable Paper Pro, כאשר היא משלבת כאן מסך גדול יותר, תצוגה צבעונית ותאורה. דברים שלא היו קיימים בדגם הקודם.
המחברות של reMarkable שונות מאוד מטאבלטים (בגלל המסך בטכנולוגיית E-INK, הרחבה בהמשך) ומוצרים מתחרים כמו אלו של Boox. ה-Paper Pro (או דגמים קודמים) מגיע עם מערכת הפעלה של החברה ולא אנדרואיד, זה אומר שאין התקנת אפליקציות, אין מיילים ואין התראות או גלישה באינטרנט. ההיגיון שעומד מאחורי הבחירה הזאת, שהמחברת הזאת מיועדת לכתיבה וחשיבה ללא שום הסחות דעות שאנחנו רגילים לקבל במוצרים אחרים שאנחנו משתמשים בהן.
לפחות במקרה שלי, מדובר בניטרול חשוב של הסחות דעת, כאשר אני יושב בפגישות ואין לי שום גירוי להתעסק בו. כך שבניגוד לטאבלטים או לפטופים, אני לא קורא את ההתראה האחרונה שהגיעה בטלגרם או במייל.
reMarkable Paper Pro – אפליקציה לסמארטפון ושיתוף במייל
אומנם אין כאן ג׳ימייל, אבל המידע שאתם כותבים לא נשאר ללא שום גיבוי או שיתוף במחברת. למכשיר יש חיבור WiFi המאפשר לו לסנכרן את התכנים עם הענן של החברה או לשלוח את המסמך שבדיוק כתבתם לאדם אחר במייל בתור קובץ PDF, PNG או SVG. עבור היכולות האלו יש צורך במינוי לשירות הפרימיום של החברה Connect. רכישת המכשיר כוללת כבר מנוי ל-100 ימים (פעם זה היה שנה), כאשר לאחר מכן יש תשלום 12 שקל לחודש.
מכיוון שאת ה-Paper Pro אתם לא תסחבו איתכם כל הזמן, יש לו גם אפליקציה לסמארטפון ותוכנה למחשב שמציגים שיקוף של תיקיית המחברות שלכם. מה שמאפשר לכם גישה לכל התוכן שכתבתם בכל מקום דרך הסמארטפון. דרך האפליקציה או המחשב גם תוכלו לעלות מסמכים למחברת עצמה לקריאה מאוחרת, כמו קבצי PDF או ספרים בפורמט ePUB. יש גם אפשרות להתחבר לשירותי האחסון: OneDrive של מיקרוסופט, Drive של גוגל ודרופבוקס לגישה לקריאת תכנים. אם יש לכם מסמכי וורד או פווארפוינט ארוכים, תוכלו להעביר אותם למחברת באמצעות המרה שלהן ל-PDF. יש גם תוסף, למיקרוסופט אופיס, דפדפן Edge ולגוגל כרום להעברת תכנים במהירות לקריאה במחברת, כמו כתבות, הבעיה, למחברת אין פונטים בעברית והיכולת הזאת מתאימה רק לאנגלית ועוד שפות.
מחכים לתמיכה בעברית
אין בעיה לכתוב במחברת סיכומים בעברית בכתב יד. את הסיכומים אפשר להעביר למישהו אחר, אם זה בשיתוף או במייל, הם פשוט מופיעים כקובץ תמונה. היעדר תמיכה בעברית, לא מאפשר להמיר כתב יד בעברית לדפוס, כן ניתן לבצע את הפעולה הזאת בכתיבה באנגלית, כך שמי שמסכם כך את הפגישות שלו, יוכל בקלות להעביר אותם להמשך עבודה במחשב.
reMarkable Paper Pro – אפשר לקרוא בלילה
המסך של ה-Paper Pro גדל משמעותית מ-10.3 ל-11.8 אינץ׳, הוא ארוך ורחב יותר. הנוחות בכתיבה מרוגשת, בעיקר כי אפשר להכניס יותר טקסט בכתיבה או בקריאה, מצד שני, המחברת הפכה למורגשת יותר בתיק הגב שלי. במקום מכשיר ששוקל 403.5 גרם בעובי 4.7 מ״מ (ללא הכיסוי), עכשיו מדובר ב-525 גרם ובעובי של 5.1 מ״מ.
המסך מגיע בטכנולוגיית E-INK צבעונית עם חוויה דומה מאוד לנייר ועפרון. בניגוד לדור הקודם, המסך הוא לא רק בגווני שחור, אלא גם צבעוני. מסך מסוג E-INK לא גורם לעייפות בעיניים, הוא מספק תצוגה קרובה לקריאה בנייר רגיל והוא גם חסכוני בחשמל. אני לא מאייר ולא השתמשתי במכשיר לציור, אבל נראה לי שהאופציה הזאת תקרוץ לקהל היעד הזה. עבורי, היכולת להדגיש טקסטים בצבעים שונים, עזרה מעט והייתה חביבה. מה שכדאי לשים אליו לב, שבעקבות המסך הצבעוני, יש מעיין ריצוד במסך באזורים שמופיעים בהם צבעים. זה קורא שכותבים בצבע או עוברים בין עמודים (לאחר מכן זה מסתדר). החברה אפילו טורחת לעדכן בשימוש במכשיר שלא מדובר בתקלה.
מה שהיה יותר שימושי מבחינתי היא התאורה האחורית במסך. עד שלא קיבלתי את ה-Paper Pro, לא הבנתי כמה היא חסרה לי. במצבי תאורה מאתגרים או בלילה, המכשיר הפך פתאום לשימושי.
נפח האחסון הפנימי פה גדל מ-8 גיגה ל-64 גיגה וגם הסוללה גדלה מ-3000 מיליאמפר/שעה ל-5030 מיליאמפר/שעה, כאשר זמן השימוש נשאר על עד כשבועיים. זמן הטעינה שופר מ-120 דקות, לטעינה מלאה ב-90 דקות.
העט שאני בדקתי היה ה-Marker Plus, אשר נמכר בתוספת של 200 שקל (העט מהדגם הקודם לא עובד כאן). חוויית הכתיבה איתו (לא ניסיתי את הגרסה הרגילה) פשוט מצוינת, דומה מאוד לכתיבה עם עט רגיל ויש אפילו את הרעש של כתיבה עם עיפרון על נייר. בצד האחורי קיים מחק, כך שברגע שעוברים איתו על הטקסט, הוא נמחק בקלות ולא צריכים לעבור בין תפריטים לאופציה הזאת.
אביזר שאתם כנראה לא תוכלו לוותר עליו ברכישה הוא הכיסוי, עלות הכיסוי – Book Folio עומדת על 400 שקל, אבל אתם יכולים לחפש דגמים זולים יותר באלי אקספרס. בכל מקרה, הכיסוי המקורי מגיע הפעם עם סוגר לעט. זה נשמע כמו משהו מינורי, אבל זה אחד הדברים שהפריעו לי בדור הקודם. כי העט היה לפעמים נופל מהחיבור המגנטי שלו, כאשר הייתי מאחסן את ה-reMarkable 2 בתיק.
יש גם מקלדת פיזית
ה-Type Folio הוא אומנם אביזר לא חדש, אבל כן מגיעה גרסה שלו גם עבור ה-Paper Pro. מדובר בתוספת משמעותית של 1,000 שקל, כאשר היתרון שהוא גם משמש בכיסוי למכשיר. מדובר במקלדת שטוחה עם תאורה אחורית, שמאפשרת להקליד בקלות טקסטים. המקלדת עצמה מתקפלת ולא תופסת משקל או מקום רב מידי, מה שהופך את המכשיר לתחליף ללפטופ. את האנרגיה המקלדת מקבלת ישירות מה-Paper Pro. הבעיה, אין כאן תמיכה בעברית, כך שלפחות מבחינתי היא הייתה פחות שמישה.
מחירים: 2,500 שקל עבור ה-Paper Pro, כולל העט – Model Marker ושילוח לישראל
בשורה התחתונה, reMarkable הצליחה להביא חידושים משמעותיים ל-Paper Pro, אשר הופכים את המוצר לטוב יותר. המסך הגדול מאפשר לכתוב בצורה נוחה יותר, כאשר המעבר בין עמודים מצטמצם מעט בזכות כך. התאורה הפכה את הכלי הזה לנגיש גם במקומות חשוכים, למשל, קריאה או כתיבה במיטה בלילה ותוספת הצבע מתאימה לאנשים שרוצים להשתמש בכלי הזה לציור. למרות כל היתרונות, אם אתם מחפשים מחברת שהיא בעיקר לכתיבה והשדרוגים של הדגם החדש פחות קריטיים לכם, תוכלו לחסוך 700 שקל ולקנות את הדור הקודם.