הפייק ניוז בדרך להתרחב: חברת מטא, בעלת הפלטפורמות פייסבוק ואינסטגרם, מכריזה על שינוי מהפכני במדיניות סינון התוכן שלה, כאשר היא מחליטה לבטל את מנגנון בדיקת העובדות ולהחליפו במנגנון "תגובות גולשים", בדומה למודל של אלון מאסק ברשת X (טוויטר לשעבר).

ההכרזה הדרמטית, שנעשתה על ידי מנכ"ל מטא, מארק צוקרברג, מייצגת שינוי כיוון משמעותי במאבק במידע שקרי ברשתות החברתיות. צוקרברג טען כי מנגנון בדיקת העובדות הנוכחי היה "מוטה פוליטית מדי" וגרם ליותר נזק מאשר תועלת. "מה שהתחיל כתנועה להגברת הכלה הפך לכלי לסתימת פיות ודחיקת דעות שונות, וזה הלך רחוק מדי," אמר צוקרברג בסרטון ההכרזה.

מארק צוקרברג. ביטול מנגנון בדיקת העובדות (צילום: רויטרס)
מארק צוקרברג. ביטול מנגנון בדיקת העובדות (צילום: רויטרס)

השינוי מגיע ימים ספורים לפני כניסתו לתפקיד של הנשיא הנבחר, דונלד טראמפ, ובצל ביקורת חריפה מצד גורמים שמרנים על מדיניות מטא בעבר, אותה תיארו כצנזורה פוליטית. החברה אף הודיעה כי תתרום מיליון דולר לקרן ההשבעה של טראמפ, וכי צוקרברג מעוניין לשחק תפקיד פעיל בדיוני מדיניות הטכנולוגיה מול הממשל החדש.

ג'ואל קפלן, מנהל תחום המדיניות החדש של מטא ובעל ברית של טראמפ, הודה כי ההחלטה קשורה לשינויים הפוליטיים בארצות הברית. לדבריו, "אנו נמצאים בעידן חדש עם ממשל חדש, שתומך בחופש הביטוי. זה שינוי משמעותי לעומת ארבע השנים האחרונות, שבהן הופעלו עלינו לחצים להחמיר את מדיניות התוכן."

מטא מתכוונת לאמץ מנגנון דומה ל- "Community Notes"  שהושק בטוויטר, שבו משתמשים יוכלו להוסיף הקשרים לתוכן ברשתות החברתיות. המנגנון, שיחל לפעול תחילה בארצות הברית, צפוי להחליף את שיתופי הפעולה של מטא עם גופים עצמאיים לבדיקת עובדות.

במקביל, מטא תצמצם את פעילות המערכות האוטומטיות שלה לזיהוי הפרות תוכן. לפי צוקרברג, "מערכות אלו גרמו להורדת תכנים רבים מדי שלא הפרו את המדיניות שלנו." במקום זאת, המיקוד יהיה על זיהוי עבירות חמורות בלבד, כמו טרור, ניצול ילדים, הונאות וסמים. ארגוני פיקוח, כמו "הוועדה העצמאית של פייסבוק" גינו את השינוי. הם טענו כי מדובר בצעד המסכן את אמינות הפלטפורמות ומשמש "פוליטיקה לשמה".

אילון מאסק. העדיף תגובות גולשים (צילום: רויטרס)
אילון מאסק. העדיף תגובות גולשים (צילום: רויטרס)

איגוד האינטרנט הישראלי הגיב בחריפות למהלך. סמנכ"ל קהילה באיגוד האינטרנט הישראלי, עידן רינג, וניצן יסעור, מנהל תחום דיסאינפורמציה באיגוד האינטרנט אמרו: "ההחלטה הדרמטית של חברת מטא לנטוש את שיתוף הפעולה החשוב עם גופי בדיקת עובדות מקצועיים מטרידה מאוד ומסכנת את בטיחות המידע והמשתמשים בפלטפורמות של מטא ברחבי העולם ובישראל. לאור ניסיון העבר קיים חשש כי מהלך זה למעשה מהווה התנערות מוחלטת של מטא מאחריות על הבטיחות ועל האמינות של התכנים המופצים בפלטפורמה ומשליכה אותה באופן בלעדי לידי המשתמשים מבלי לתת להם כלים אמיתיים לעשות זאת".

עוד הוסיפו כי "במקום להתעקש על בטיחות ואמינות מטא עשויה להפוך לצל חיוור של X. רשת X תחת מאסק הפכה למקום קיצוני, אלים ומסית יותר – ובטוח הרבה פחות עבור המשתמשים. החשש כעת הוא כי גם ההכרזה על שינוי מדיניות הבטיחות בפייסבוק ואינסטגרם – שפופולריות בעולם הרבה יותר מ-X – יהפכו גם אותן לסביבות פחות בטוחות ופחות אמינות ולכר פורה להפצת דיסאינפורמציה ותוכן פוגעני שיזעזע מדינות דמוקרטיות רבות".