בעידן שבו בינה מלאכותית הופכת למנוע הצמיחה המרכזי של תעשיית הטכנולוגיה העולמית, ישראל מצטרפת למועדון היוקרתי של המדינות המחזיקות במחשב-על. "ישראל אחד", המחשב-העל הראשון של ישראל, ממוקם במקום ה-34 ברשימת המחשבים החזקים בעולם, והוא תוצר של חברת אנבידיה.

בראיון עם ליאור נוביק בפודקאסט "מדעי המדינה", חושף עמית כץ, סמנכ"ל מוצרי תקשורת באנבידיה, את הסיפור מאחורי הקמת המיזם ואת חשיבותו האסטרטגית עבור ישראל. "הצרכים של בינה מלאכותית הולכים וגדלים מיום ליום", מסביר כץ. "כל יום אנחנו מגלים עוד תחומים ועוד אזורים שבינה מלאכותית יכולה לעזור בהם".

עמית כץ סמנכ''ל מוצרי תקשורת באנבידיה (צילום: מעריב אונליין)
עמית כץ סמנכ''ל מוצרי תקשורת באנבידיה (צילום: מעריב אונליין)

מחשב-על אינו סתם מחשב גדול יותר או חזק יותר. לפי כץ, זהו חיבור מתוחכם של מספר רב של מחשבים חזקים במיוחד, המחוברים בצורה ייחודית כך שהם פועלים כיחידה אחת. "זה לא סתם מחשבים שמחוברים עם חוטים", הוא מדגיש. "יש המון משמעויות לאיך מחברים ולתוכנה שרצה שם".

היכולות של מחשב-על מאפשרות לבצע חישובים מורכבים שהיו לוקחים שנים במחשבים רגילים, תוך ימים או שבועות בלבד. הדבר חיוני במיוחד לתהליכי אימון של מודלים מתקדמים של בינה מלאכותית, שדורשים עיבוד של כמויות עצומות של נתונים.

ההחלטה למקם מחשב-על בישראל אינה מקרית. "אנחנו סטארט-אפ-ניישן", מסביר כץ. "יש פה המון מוחות". אנבידיה מעסיקה בישראל מעל 4,500 עובדים, רבים מהם מהמוחות המובילים בתחומי המחשוב והתקשורת. חלק ניכר מכוח האדם הזה הגיע לחברה עם רכישת מלנוקס הישראלית ב-2020, עסקה שכץ מתאר כ"משהו שילמדו בספרים איך עושים נכון".

"ישראל אחד" אינו רק פרויקט טכנולוגי - הוא מהווה תשתית קריטית עבור חברות ישראליות העוסקות בבינה מלאכותית. "רוב הסטארט-אפים החדשים בצורה כזאת או אחרת מתעסקים בבינה מלאכותית", מציין כץ. "חברות כאלה לא יכולות להרשות לעצמן לבנות מחשב כזה. באמצעות שיתופי פעולה עם שותפים בתחומים של רפואה, רכבים אוטונומיים, אקדמיה וגנטיקה, אנחנו יכולים לקחת את היישומים המדהימים שבונים פה בישראל לשלב הבא".

המעורבות העמוקה של אנבידיה בישראל באה לידי ביטוי גם בתקופות מאתגרות. במהלך המלחמה הנוכחית, החברה הפגינה מחויבות יוצאת דופן למדינה. "יש לנו הרבה מילואימניקים, לצערנו יש לנו הרוג ויש לנו חטוף", מספר כץ. "העובדים של אנבידיה תרמו 15 מיליון דולר לאיפה שנכון לעזור ולתרום. כחברה גלובלית, אכפת לנו מאוד ממה שקורה בישראל".

 כץ צופה שינויים משמעותיים בתחום הבינה המלאכותית בשנים הקרובות. הוא מדבר על עולם חדש של "Agent-AI" - סוכני בינה מלאכותית שיתמחו בתחומים שונים ויעבדו בשיתוף פעולה. "אנחנו ממש לפני פרץ של שימושים", הוא אומר.

בתחום החומרה, האתגר המרכזי הוא לשפר את יעילות צריכת החשמל תוך הקטנת גודל הרכיבים. "כשעברנו מהטכנולוגיה הקודמת לטכנולוגיה העכשווית, הצלחנו לשפר בפקטורים של עשרות אם לא מאות אחוזים את יעילות צריכת החשמל", מציין כץ.

למרות שקשה להעריך את לוח הזמנים המדויק, כץ מאמין שתוך שנה עד שנתיים נתחיל לראות את הפירות של "ישראל אחד". "זו התחלה של מהפכה", הוא אומר. "בעוד עשר שנים כשנדבר על מחשבי-העל, נדע מה הוא עשה למדינה".

העובדה שישראל מצטרפת רק עכשיו למועדון מחשבי-העל, למרות היותה מעצמת טכנולוגיה, מוסברת בגודל השוק. "למרות שישראל מאוד מתקדמת ומתפתחת מבחינה טכנולוגית, בסופו של דבר אנחנו שוק קטן", מסביר כץ. "העובדה שאנבידיה כל כך משקיעה וכל כך תורמת וכל כך אכפת לה מישראל, הייתה השפעה מכרעת על זה שזה קרה דווקא בזמן הזה".

הקמת "ישראל אחד" מסמלת צעד משמעותי בהתפתחות התעשייה הטכנולוגית הישראלית. זהו לא רק הישג טכנולוגי, אלא גם עדות למעמדה של ישראל כמובילה עולמית בתחום הבינה המלאכותית ולחוזק הקשרים בין התעשייה המקומית לחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם. עם המשך התפתחות התחום והגידול בצרכים החישוביים, חשיבותו של מחשב-העל צפויה רק לגדול. 

כנס המפתחים של אנבידיה GTC יתקיים במרץ 2025 שם יציג מנכ"ל ומייסד NVIDIA, ג'נסן הואנג, הכרזות ופיתוחים חדשים שיעצבו את עתיד הבינה המלאכותית.