אם חשבתם שצ'אט GPT יודע רק לכתוב טקסטים, קבלו את הטוויסט החדש שמסעיר את הרשתות: ביממה האחרונה מופצים ברשת תמונות של פיצות, קינוחים, קפה וגלידות – כשמאחוריהן מסתתרת בקשה פשוטה אך מסקרנת: "צייר [מאכל] והשתמש באפקט ההרחה".
לדברי גולשים רבים, התמונות שמופקות בתגובה לבקשה הזו מצליחות לייצר תחושה מוחית של ריח, מעין אשליה חושית של ממש, כאילו המזון נמצא לפניהם.
העיקרון פשוט: המשתמש מבקש מצ'אט GPT (בגרסה הכוללת יצירת תמונות) לצייר למשל פיצה נפוליטנה, ומוסיף את הבקשה "השתמש באפקט ההרחה". התמונות שמתקבלות מציגות את המאכל בזווית קרובה מאוד, לעיתים עם קיטור עדין או טשטוש רקע שנועד להכניס את הצופה למצב מנטלי מסוים.
למרות שאין כאן שידור של מולקולות ריח אמיתיות, ההשפעה הפסיכולוגית עשויה להיות עוצמתית. מחקרים מצביעים על כך שחוש הריח מקושר עמוקות לזיכרון ולרגש וכי תמונות שמעוררות דימוי מוחשי של ריח יכולות להפעיל אזורים במוח הקשורים לעיבוד ריחות.
השילוב של תיאור חזותי מדויק, מיקוד בפרטים כמו אדים חמים או גבינה נמסה, ומילים שמזוהות עם ריח – כל אלה יוצרים אשליה מוחית מרשימה, הסביר חוקר חושים, שטוען כי הדבר דומה למראה בושם שגורם למוח "כמעט להריח אותו".
משתמשים בישראל ובעולם החלו לשתף תוצרים מפתיעים של הפיצ'ר: קפה הפוך עם ענן אדים ומגע קרמלי באוויר, קרואסון חמאה שהתמונה שלו "הוציאה ריח מהמסך", ופיצה נפוליטנה שגרמה לגולשים להריח את אדי הגבינה הלוהטת.
OpenAI לא הכריזה רשמית על הפיצ'ר כטכנולוגיה מבוססת ריח, אך נראה שהממשק מנצל את היכולות הוויזואליות של דגמי הבינה על מנת לרמז למוח מה עליו "להריח" – והמוח, כהרגלו, משתף פעולה.
האם מדובר באשליה או במהפכה חושית חדשה בתחום הדמיה מוחית? ימים יגידו. בינתיים, הרשת מוצפת בבקשות של משתמשים שרוצים לבדוק בעצמם. נסו וכתבו לנו בתגובות אם הרחתם!