אם רכשתם מוצר דיגיטלי כלשהו, מאייפון ועד מקדחה, הביטו בחלקה האחורי של האריזה: באותיות הקטנות תוכלו להבחין ככל הנראה בארץ הייצור. ניחשתם נכון: סין. היא הפכה בשנים האחרונות למעצמה טכנולוגית שאין להקל בה ראש, ואחד התחומים הבולטים ביותר שבהם היא מתרכזת לאחרונה הוא תחום הבינה המלאכותית. ממשלת סין, שהחלה להבין כי העתיד טמון בטכנולוגיות מתקדמות, החליטה להשקיע מיליארדי דולרים בפיתוח מודלים מתקדמים בתחום ה-AI. המטרה לא הייתה רק להתחרות במערב - אלא גם ליצור יתרון אסטרטגי שיחזק את מעמדה העולמי של המדינה.

המהלך הסיני בתחום הבינה המלאכותית זכה לתנופה משמעותית בעיקר בשל המתיחות הגוברת עם ארצות הברית, שהגיעה לשיאים חדשים במהלך כהונתם של הנשיאים דונלד טראמפ וג'ו ביידן. עוד בתקופת ממשל טראמפ, החלו מאמצים ברורים להגביל את חדירת הטכנולוגיה הסינית לשוק האמריקאי, כשהדוגמה הבולטת לכך הייתה האיום החריף על אפליקציית טיקטוק. טראמפ טען כי החברה הסינית ByteDance, הבעלים של טיקטוק, מהווה איום ביטחוני בשל האפשרות להעברת נתונים על אזרחים אמריקאים לשלטונות סין. כאשר נכנס הנשיא ביידן לתפקידו, המתיחות נמשכה ואף החריפה עם הגבלות נוספות על חברות סיניות כמו Huawei, ZTE ואחרות. ממשל ביידן אף העמיק את המאבק עם איסור והגבלות נוספות על יצוא שבבים מתקדמים לסין – מהלך שפגע משמעותית בחברות הטכנולוגיה הסיניות.

שנגחאי. מעצמה טכנולוגית בצמיחה מואצת   (צילום: שאטרסטוק)
שנגחאי. מעצמה טכנולוגית בצמיחה מואצת (צילום: שאטרסטוק)

המצב הזה הוביל לתגובה טבעית מצד סין – התמקדות בייצור ופיתוח של טכנולוגיות AI מתקדמות מקומיות לחלוטין. המטרה הסינית הייתה להפסיק להיות תלויה במערב, ובעיקר בארצות הברית, ולאפשר לה עצמאות טכנולוגית מלאה. המאמץ הסיני הניב עד כה הצלחה משמעותית והוליד שלל טכנולוגיות בינה מלאכותית מתקדמות שמתחילות כבר להציף את השוק העולמי.

"מסיבות היסטוריות סין פספסה הזדמנויות במהפכות תעשייתיות קודמות והבינה אחרי הרפורמה והפתיחה של סין בשנת 1978 שהמדע והטכנולוגיה הם המנוע של הכלכלה" מסביר ל"מעריב עסקים" שי שאוצ'י, המוכר לנו יותר כ"איציק הסיני", מהמחחלקה העברית ברדיו הבינלאומי של סין, "בזכות הפיתוח של הטכנולוגיה סין הפכה לסטארטאפ ניישן ובמהפכה הנוכחית שבה מובילה בינה מלאכותית, גם סינים מבינים שכדאי להשקיע בזה. אסור לשכוח שסין מונה כמעט מיליארד וחצי תושבים שצריך להאכיל. השוק הענק בהיקפיו העצומים והפוטנציאל האדיר, מובילים כולם לחדשנות".

איציק הסיני. השקעות אדירות בבינה מלאכותית (צילום: מעריב אונליין)
איציק הסיני. השקעות אדירות בבינה מלאכותית (צילום: מעריב אונליין)

לדברי איציק הסיני, הממשל הסיני עצמו מייחס חשיבות רבה לבינה המלאכותית, מה שהוביל בין היתר גם לעידוד ההשקעה ב"דיפסיק" שהולך ונוגס בבינות המלאכותיות המערביות. האם זו גם התנגחות מול טראמפ או רק רצון להשתלט על עולם הטכנולוגיה? "אי אפשר להתעלם מכך שטראמפ בקדנציה הקודמת החל את מלחמת הסחר מול סין" מציין איציק הסיני, "אנחנו רוצים להיות עצמאיים ולא תלויים באף אחד. אבל אני בטוח שאם האמריקנים ירצו לשנות את גישת האנטי, סין שהפכה למעצמה עולמית, תשמח לשתף פעולה. אנחנו תמיד אומרים – שכדור הארץ מספיק גדול, יש מקום לכולם, גם לארצות הברית וגם לסין". אלו טכנולוגיות סיניות כבר משתלטות על השוק הדיגיטלי? הנה כמה מהבולטות שבהן:

DeepSeek: הבטחה גדולה בעלות נמוכה
אחת ההפתעות הגדולות ביותר בשוק ה-AI הגיעה מחברת הסטארט-אפ הסינית DeepSeek. החברה, שנוסדה במאי 2023 על ידי ליאנג וונפנג, מנהל קרן הגידור הסינית High-Flyer Quant, הפתיעה את העולם כשפיתחה מודל AI מתקדם בעלות השקעה מינימלית יחסית של פחות מ-6 מיליון דולר. DeepSeek הציגה מודל בשם V3, ששוחרר לשימוש ציבורי ברישיון קוד פתוח, ומציע ביצועים ברמה הגבוהה ביותר. המודל מצטיין במיוחד בכתיבת קוד, פתרון בעיות מתמטיות מורכבות ויכולת הנמקה והסקה מתקדמת, ואף הצליח לעקוף מתחרים רבים מבית היוצר של ענקיות מערביות. היתרון הגדול של DeepSeek הוא בעובדה שהמודל אינו דורש משאבי מחשוב יקרים במיוחד, מה שהופך אותו לנגיש יותר למפתחים ברחבי העולם, אך עדיין קיימות מגבלות מסוימות ביכולת עיבוד השפות והתרבויות המערביות, עניין שנמצא כרגע בפיתוח.

מפעל רובוטי בסין. מודלי הבינה נכנסים גם לאביזרים (צילום: שאטרסטוק)
מפעל רובוטי בסין. מודלי הבינה נכנסים גם לאביזרים (צילום: שאטרסטוק)

Alibaba: מפלצת טכנולוגית עם שאיפות גלובליות
עלי באבא, אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, לא נשארה מאחור. אתם מכירים אותה בעיקר מאתר הקניות עלי אקספרס, אבל מדובר במעצמה דיגיטלית שהציגה לאחרונה את מודל הבינה המלאכותית שלה שנקרא Qwen 2.5 72B. המודל נועד לשימושים מגוונים הכוללים עיבוד שפה טבעית, ניתוח נתונים מתקדם, זיהוי ויצירת תמונות, ואף שילוב במערכות מסחר מקוונות של הקבוצה עצמה. היתרון המרכזי של המודל מבית Alibaba הוא יכולתו לבצע מספר רב של פעולות במקביל במהירות גבוהה במיוחד. עם זאת, מודל זה דורש משאבי מחשוב משמעותיים יותר, מה שעלול להוות חסרון עבור חברות קטנות יותר. Alibaba שחררה את המודל לציבור בסוף שנת 2023, וצפויה להרחיב משמעותית את תפוצתו במהלך השנה הקרובה.

Manus: תובנות עסקיות בקליק אחד
חברת Manus הסינית, שהוקמה בשנת 2022, הציגה מודל מתקדם לניתוח נתונים בשם Manus Insight. המודל מציע יכולות מרשימות בניתוח טקסטים מורכבים, איתור מגמות בשווקים, והפקת המלצות עסקיות מדויקות בזמן אמת. Manus מתמקדת בעיקר בשוק הסיני ומציעה ממשק משתמש נוח וברור, אך אחת החסרונות הבולטים היא קושי מסוים בהבנת שפות מערביות לעומת ביצועים מצוינים בסינית. החברה מתכננת השקה בינלאומית של מודל מתקדם יותר עד סוף שנת 2025, במטרה לתקן את הפער הלשוני ולהרחיב את השימוש העולמי בטכנולוגיה שלה.

Baidu: מובילה את תחום השפה הטבעית בסין
חברת Baidu, ענקית האינטרנט והמנוע הפופולרי בסין, השקיעה משאבים אדירים בשנים האחרונות בפיתוח מודלי AI. המודל האחרון שהשיקה, ERNIE 4.0, מציג יכולות מתקדמות במיוחד בתחום עיבוד השפה הטבעית, ביניהן תרגום בזמן אמת, זיהוי מדויק של ישויות וסיכום טקסטים באופן יעיל במיוחד. המודל זמין כבר עכשיו לציבור הסיני ואף זוכה לפופולריות עצומה, אך בדומה למודלים סיניים נוספים, סובל מבעיית ההתאמה לשפות מערביות, עניין שהחברה עובדת עליו בימים אלו במטרה להציג גרסה בינלאומית כבר בשנה הבאה.

Tencent: הבינה המלאכותית שנכנסה לעולם הרפואה
Tencent, החברה שעומדת מאחורי אפליקציית WeChat, לא נשארה מחוץ למרוץ והקימה את המודל הרפואי MedBot. הפלטפורמה מסייעת לרופאים בבתי החולים הסיניים לבצע אבחנות ראשוניות, להציע תוכניות טיפול ולעקוב אחר מצבם של המטופלים בזמן אמת. היתרון הגדול הוא החיסכון בזמן יקר עבור הרופאים, אך מנגד קיימות מגבלות שנובעות מדרישות רגולטוריות מחמירות שהופכות את השימוש הבינלאומי במודל למוגבל מאוד בשלב הנוכחי.

Huawei: מודל AI מתקדם לתעשיית הרכב
חברת Huawei השיקה את מודל ה-HiAI, שמשולב במערכות הרכב של יצרניות רכב סיניות ומציע יכולות מתקדמות של נהיגה אוטונומית, זיהוי מכשולים וניהול חכם של הרכב. כרגע, המודל מיועד רק לשוק המקומי, אך Huawei מתכננת להשיקו מחוץ לסין לקראת סוף 2025.

בינתיים, סין ממשיכה לדחוף קדימה, להשקיע סכומי עתק, המודלים החדשים כבר החלו לפלוש לשוק העולמי – והשאלה שנותרה היא עד כמה תצליח הבינה המלאכותית של סין לשנות את מאזן הכוחות העולמי בעשורים הקרובים.