יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' בחן לאחרונה בסקר פנימי את האפשרות להקמת ממשלה בהימנעות מפלגת רע"מ למרות התנגדותו הנחרצת לממשלה כזו, כך דווח היום (ראשון) ב"וואלה!".
על פי הדיווח, הבקר עסק בנושא המגעים להקמת הממשלה ובו נשאלו המשתתפים האם יעדיפו הקמת ממשלה בהימנעות של מפלגת רע"מ בראשותו של חבר הכנסת מנסור עבאס או הליכה לבחירות חמישיות.
לפי גורמים פוליטיים, מעט יותר מ-50% מהנשאלים השיבו כי הם מעדיפים ממשלה כזו אם הקמתה תמנע הליכה לבחירות נוספות. יצוין כי עצם הזמנתו של הסקר מפתיעה לאור התנגדותו הנחרצת של סמוטריץ' לאפשרות.
מהציונות הדתית נמסר בתגובה כי "עונת הספינים החלה" וכי "כל ניסיון של הפעלת לחץ בדרך שקרית כזאת או אחרת של גורמים המעוניינים לעשות פוליטיקה על חשבון הציונות הדתית - לא יצליח. מפלגת הציונות הדתית, בשונה כנראה ממפלגות אחרות, לא עובדת לפי סקרים אלא לפי עקרונות".
כזכור, סמוטריץ' נפגש ביום חמישי עם ראש הממשלה נתניהו כחלק ממאמציו להשיג את מספר המנדטים הנדרש להקמת ממשלה. ממפלגת הציונות הדתית נמסר לאחר הפגישה, שנמשכה כשעתיים: "רה"מ וסמוטריץ' סיכמו שיש לעשות כל מאמץ לשכנע את בנט לא לפרק את המחנה הלאומי ולא ללכת לממשלת שמאל, ובכך להביא עוד שותפים לממשלת ימין".
לאחר הפגישה מסר דובר הליכוד כי "ההודעה מטעם סמוטריץ' אינה תואמת את המציאות. זה הזמן לעבודה משותפת ולא לפרסומים שאינם תורמים למאמץ המשותף שאנחנו עושים".
כאמור, הפגישה עם סמוטריץ' הייתה ככל הנראה מורכבת ומאתגרת, ועל נתניהו ישנם לחצים כבדים כדי לשכנעו לרכך את עמדתו הנחרצת כלפי תמיכת מפלגת רע"מ. בין הלחצים ניתן למנות את הדברים שאמר יממה קודם לכן בראיון ברדיו 103FM רב העיר צפת שמואל אליהו, הנחשב לאחד האישים שסמוטריץ' מקורב אליהם ומתחשב בעמדותיהם. הרב אליהו קרא לראשי מפלגות הימין ולראשי המפלגות הערביות לנהל דו־שיח כדי להגיע להסכמות.
בין הרעיונות שהועלו בפני סמוטריץ': לקבוע בהוראת שעה של מפלגתו כי ניתן להישען על תמיכת מפלגת רע"מ לזמן קצר לצורך הקמת הממשלה בלבד. כלומר, הסכמה לתמיכת מפלגתו של עבאס כאירוע חד־פעמי, זמני ויוצא דופן. אלא שעד כה לא נרשמה התקדמות בנושא, וגורמים בליכוד לא רואים סיכוי רב שיו"ר הציונות הדתית ישנה את עמדתו. במקביל מופעל לחץ גם על עבאס, בעיקר כדי לשכנעו להשמיע הצהרה שתקל על הציונות הדתית להשלים עם תמיכת רע"מ בממשלה העתידית.
כל המגעים הללו מתנהלים כשברקע עומדת לנגד עיני מפלגת הליכוד והעומד בראשה הסכנה שבנט ויו"ר יש עתיד עשויים להגיע להסכמות ביניהם על הקמת ממשלה פריטטית, מה שעלול לשלוח את הליכוד לאופוזיציה, אם לא יצליח לגבש קואליציה. סכנה נוספת, ומוחשית לא פחות, היא האפשרות להליכה לבחירות חמישיות, שמעבר לנזק הכבד שהן יגרמו למשק, לחברה ולמערכת הפוליטית, איש לא יכול לדעת כיצד הן יסתיימו.
לכתבה המלאה באתר וואלה! לחצו כאן