ממשל נשיא ארה"ב עוקב מקרוב אחרי השאלה את מי ימנה בנימין נתניהו לשר הביטחון בממשלה החדש, כך דיווח היום (רביעי) ברק רביד בוואלה! בכירים בממשל האמריקני חוששים כי התפקיד עלול להגיע לידי יו"ר הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ'.
מרכיבים קואליציה: סמוטריץ' דורש תיק בכיר, קרבות קשים על האוצר והדתות
בכירים בליכוד ל"מעריב": "נתניהו ישמור את תיק הביטחון עבור הרחבת הממשלה"
הניצחון המובהק של גוש הימין בבחירות הופך את סוגיית זהות שר הביטחון הבא למרתקת | טל לב רם
שר הביטחון הוא הגורם הבכיר ביותר שאחראי על ניהול מערכת היחסים הביטחונית העמוקה עם ארה"ב. בידי שר הביטחון נמצאות סמכויות רבות בכל הנוגע לרכש ומכירה של נשק וכן לגבי תקציב הביטחון ש-4 מיליארד דולר ממנו מגיעים בכל שנה מכספי הסיוע האמריקאי.
עם זאת, שר הביטחון הוא גם זה שמחזיק בסמכויות הביטחוניות והאזרחיות ביהודה ושומרון, כולל בכל הנוגע לפעילות צה"ל בערים הפלסטיניות, לקשרים עם הרשות הפלסטינית, לאישור בנייה ולהתמודדות עם אלימות. הסמכויות הרחבות של שר הביטחון בנושא הפלסטיני הן אחת הסיבות המרכזיות לדאגה האמריקאית לגבי מי ייכנס לתפקיד בעוד כמה שבועות. "לזהותו של האדם שיחזיק בתפקיד שר הביטחון בממשלה הישראלית הבאה תהיה השפעה ענקית על היחסים עם ארה"ב ולא רק בכל הנוגע לקשרים הביטחוניים", אמר לוואלה! גורם אמריקאי בכיר.
יו"ר מפלגת "הציונות הדתית" בצלאל סמוטריץ' דרש מנתניהו לקבל את תיק הביטחון או את תיק האוצר. בכירים בממשל האמריקאי אמרו כי הם מודאגים במיוחד לגבי התרחיש שבו סמוטריץ' ימונה לשר הביטחון. במידה שסמוטריץ' ימונה לתפקיד לא ברור אם הממשל האמריקני יסכים לעבוד איתו.
בתחילת השבוע הכה סמוטריץ' רבים במערכת הביטחון בהלם כשטען כי השב"כ "עודד" את יגאל עמיר לרצוח את ראש הממשלה לשעבר יצחק רבין. העיתונאי אמיר אטינגר דיווח ב"ישראל היום" כי סמוטריץ' דורש במו"מ הקואליציוני לבטל את המינהל האזרחי שאחראי מטעם משרד הביטחון על ניהול יהודה ושומרון ולהעביר את סמכויותיו למשרדי הממשלה, משמעות המהלך הינה סיפוח דה-פקטו של יו"ש.
מועמדים נוספים לתפקיד שר הביטחון הם האלוף במילואים יואב גלנט וראש השב"כ לשעבר אבי דיכטר - שניהם חברי כנסת מהליכוד. אפשרות אחרת היא שנתניהו יחליט לשמור על תיק הביטחון בידיו כפי שכבר עשה בתקופה מסוימת בעבר.
דוברו של סמוטריץ' מסר: "אנחנו מכבדים מאוד את האמריקנים ומקפידים לא להתערב בהליכים הדמוקרטיים והפוליטיים אצלם, ואנחנו משוכנעים שכך ינהגו אף הם".
דוברת מטעם המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן אמרה כי מוקדם מדי להעריך מה יהיה הרכב ממשלת ישראל. "נמשיך לעקוב מקרוב אחרי תהליך הרכבת הממשלה. כמו שהנשיא ביידן אמר לנתניהו בשיחה ביניהם, אנחנו מצפים לעבוד עם הממשלה הישראלית על בסיס ערכים דמוקרטיים משותפים ואינטרסים משותפים", אמרה הדוברת מטעם הבית הלבן.
שגריר ישראל בוושינגטון לשעבר רון דרמר, שנחשב למקורב ביותר לנתניהו, אמר בראיון לפודקאסט של המכון היהודי לביטחון לאומי בוושינגטון כי הוא לא מאמין שממשל ביידן יסרב לעבוד עם שרים בממשלת ישראל. "אני אהיה מופתע מאוד אם הממשל יחליט להחרים שרים ישראלים. אני חושב שהם יבחנו בדקדקנות את קווי הייסוד של הממשלה ואת פעולותיהם של השרים. אנשים נבחרו והם יכהנו בתפקידים. הם ייבחנו במעשיהם", אמר דרמר.
דרמר, שצפוי להתמנות לתפקיד מדיני-ביטחוני בכיר בממשלת נתניהו, אמר שישראל תצטרך לגבש "תהליכי עבודה" עם ממשל ביידן כדי לטפל במחלוקות. "אני חושב שהם יופתעו לטובה מהממשלה", אמר.