נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין יחל את סבב ההתייעצויות עם כלל הסיעות, מגדולה עד קטנה, שנבחרו לכנסת ביום שני הקרוב, כך נמסר היום (שישי) מבית הנשיא. ביום שני הקרוב תגענה הסיעות: הליכוד, כחול לבן, ש״ס, יהדות התורה, חד״ש-תע״ל והעבודה. לאחר קבלת תוצאות הבחירות הרשמיות מידי יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר ביום רביעי, ישקול הנשיא את הצורך בהשלמת סבב ההתייעצויות באם יידרש לכך.
עוד נמסר מבית הנשיא, כי על פי הנוהג, ייפגש הנשיא עם נציגי הסיעות, ישמע את המלצתן ולאחר גמר סבב ההתייעצויות עם כלל הסיעות יכריז על חבר הכנסת עליו תוטל מלאכת הרכבת הממשלה. מרגע שיטיל הנשיא את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר הכנסת הנבחר יעמדו לרשותו, על פי חוק יסוד הממשלה, 28 ימים להרכיב ממשלה חדשה בישראל. במצב בו תידרש ארכה לתהליך, בסמכות נשיא המדינה להעניק ארכה נוספת של עד 14 יום נוספים על פי החוק.
ההתייעצויות ישודרו לראשונה בשידור חי. על פי כל ההערכות, ראש הממשלה נתניהו יקבל את מרב הממליצים מקרב ראשי המפלגות, מה שצפוי להוביל להרכבת ממשלת ימין־חרדים צרה. עם זאת, גורם בכיר המעורה במשא ומתן הקואליציוני אמר בשיחה עם "מעריב" כי "קיים תרחיש שנבדק, שלפיו לפני שהנשיא יטיל על נתניהו את הרכבת הממשלה, הוא יזמן אליו את ראש הממשלה ואת יו"ר כחול לבן בני גנץ, ויניח בפניהם את ההצעה להקים ממשלת אחדות". על פי אותו גורם, התמריץ להקמת ממשלה כזאת הוא האתגרים שעומדים בפני ישראל בחודשים הקרובים.
לדבריו, "הממשלה הבאה תצטרך להחליט אם להעלות מסים או לקצץ בשירותי המשרדים. בנוסף, ישנה תוכנית טראמפ והאתגרים המדיניים וגם, באופן מיידי, חקיקת חוק הגיוס שהמפלגות החרדיות מתנגדת לו. כל זה צריך לקרב את נתניהו לאפשרות הזאת".
בעבר דיבר הנשיא על חשיבות ממשלת האחדות, אך נראה כי לנתניהו צריך להיות תמריץ נוסף מלבד האתגרים הנ"ל, שהוא קשיים בהרכבת הקואליציה הצרה. נראה כי אם לאחר פרסום התוצאות הסופיות גוש הימין יעמוד על כ־65 מנדטים - ללא אחת ממפלגות הגוש, לא יהיה ניתן להקים ממשלה. בכך, כוח המיקוח עובר מנתניהו למפלגות הקטנות, והוא יעדיף את דרך המלך, שהיא ממשלת אחדות.
גם תרחיש כזה לא חף מקשיים, שכן כחול לבן יצטרכו להפר את הבטחת הבחירות שלהם, שלא יישבו עם נתניהו בממשלה. בנוסף, הם עשויים להתבקש על ידי נתניהו לתמוך בהשארת חסינותו הפרלמנטרית, ובכך למנוע את העמדתו לדין. "אם הנשיא יניח את העובדות על השולחן ואת מלוא כובד משקלו, יש סיכוי שההצעה תתקבל, על אף כל הקשיים הפוליטיים והאישיים של שני המועמדים", הוסיף הגורם.
משתנה נוסף שיכול להשפיע על ההחלטה במקרה שבו הנשיא יקרא לשניים להקים ממשלת אחדות, הוא רתימה של אביגדור ליברמן ומשה כחלון, שכרגע למפלגותיהם יש 5 מנדטים כל אחת. "זה יכול להגיע לקואליציה של 80 מנדטים, ולא מן הנמנע שגם ש"ס תיכנס לממשלה כזאת. זה כנראה התרחיש ההגיוני ביותר מבחינת מדינת ישראל, השאלה כעת אם הוא יתיישב גם מבחינה פוליטית".