יו"ר הכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין (ליכוד), כתב היום (רביעי) בחשבון הטוויטר שלו כי יוזמתו לבטל את הבחירות נכשלה. "בימים האחרונים ביקשתי לקדם עבורכם, אזרחי ישראל, את ביטול הבחירות המיותרות הללו ולחסוך לכם מיליארדים. לצערי לא כל הגורמים שיתפו פעולה ולכן לא נוכל לבטל את הבחירות", צייץ. 

 

ח"כ יאיר לפיד (כחול לבן) הגיב להודעת אדלשטיין וקרא להקמת ממשלת אחדות ללא ראש הממשלה בנימין נתניהו. "אתה רוצה לחסוך הרבה יותר מיליארדים יולי? בוא נקים ממשלת אחדות בלי ביבי שלא תכנע לסחטנים", צייץ לפיד.
 
בכנסת העריכו לפני שבוע כי "יוזמת אדלשטיין", תוכניתו של יו"ר הכנסת לביטול הבחירות לכנסת ה־22, נכשלה למעשה לנוכח התנגדותה הנחרצת של מפלגת כחול לבן והקושי המשפטי להכשיר מהלך כזה. אתמול עוד טענו גורמים בליכוד כי שליחים מטעמו של ראש הממשלה בנימין נתניהו העבירו ליו"ר כחול לבן בני גנץ הצעה לביטול הבחירות תמורת רוטציה בראשות הממשלה. 

גנץ צייץ אז כי מדובר בשקר, ואחר כך גם ראש הממשלה הכחיש את הידיעה: "בשום שלב לא הוצעה רוטציה. עד לרגע זה אין קשר בין הליכוד לכחול לבן, ואין לי שום כוונה לוותר על שותפי הטבעיים לממשלת הימין". הדיווחים על מגעים כביכול יצרו מתיחות בצמרת כחול לבן ותחושה שנתניהו מנסה לתקוע טריז בתוך המפלגה בניסיון לפתות את גנץ ואת גבי אשכנזי לדון בהצעה, מתוך ידיעה שיאיר לפיד ומשה (בוגי) יעלון יתנגדו לה בתוקף. על רקע זה גנץ לא הסתפק בהכחשה, וכינס לפני כשבוע בגני התערוכה מסיבת עיתונאים כדי להסיר את הנושא מעל סדר היום. הוא אמר: "נתניהו לחץ על כפתור פיזור הכנסת, ואין דרך חזרה". 
 
לדברי גנץ, “מה שראינו ביומיים האחרונים הוא ספין נוסף מבית הקלפים של נתניהו. הוא רואה סקרים וממציא שקרים וספינים". נתניהו כפה את המציאות הזאת, והוא לא יכול להעביר את האחריות לאחרים". נתניהו עצמו הודיע כי יבחן את ההצעה של אדלשטיין לביטול הבחירות וייפגש עם יו"ר הכנסת בימים הקרובים. אדלשטיין אמר אז כי עדיין לא הרים ידיים מביטול הבחירות: “אני אומר באופן חד וברור - קיימת היתכנות משפטית לביטול פיזורה של הכנסת, כמו גם רצונו של הציבור בישראל לבטל את הבחירות החוזרות. לא הייתי יוזם את המהלך הזה אלמלא הייתי בטוח שהוא אפשרי".

בנימין נתניהו, בני גנץ. צילום: מרק ישראל סלם
בנימין נתניהו, בני גנץ. צילום: מרק ישראל סלם

 
למרות דבריו של אדלשטיין כי יש היתכנות משפטית, התברר כי היועץ המשפטי לכנסת עו"ד אייל ינון, שהתבקש על ידי מספר ח"כים להגיש חוות דעת בנוגע לאפשרות של ביטול הבחירות, התייחס לכך במהלך דיוני הועדה שהכינה את הצעת חוק לפיזור הכנסת והבהיר כי מרגע שהכנסת פוזרה - המהלך בלתי הפיך.

ינון אמר אז לחברי הוועדה: “חוק ההתפזרות הוא אי־רוורסבילי, כלומר ברגע שאתם תאשרו ברוב של 61 בקריאה שלישית את חוק ההתפזרות, יהיה ניתן לדחות את הבחירות לכנסת רק אם חלילה תפרוץ מלחמה, כבבמקרה של מלחמת יום הכיפורים והבחירות ב־1973. בחירות אינן יכולות להידחות גם אם ייווצר רוב חדש בכנסת שירצה פתאום לשנות את התאריך או את ההחלטה".
 
כזכור, אדלשטיין עצמו אמר כשהציג את היוזמה כי "הציבור לא מעוניין לצאת למערכת בחירות, והכנסת תפקידה לייצג את הציבור. יציאה למערכת בחירות, חרף האפשרות שנוצרה לבטל אותן, משמע פגיעה ברצון הבוחר. לאחר מאמצים רבים, שנעשו בעקבות פניות רבות של חברי כנסת מרוב סיעות הבית, הצלחנו להגיע למתווה משפטי שיאפשר את המהלך וכולי תקווה שהוא יסתייע גם במישור הפוליטי. הכנסת ה-21 יכולה וצריכה להמשיך לתפקד". אדלשטיין אמר אז למעריב כי "אני בא בידיים נקיות ואין פה שום ספין. האינטרס המרכזי הוא מניעת בחירות מיותרות שמנוגדות לרצון הבוחר".