עוד לפני שמדברים על החוויה הקולינרית, אי אפשר להתעלם מהזווית ההיסטורית המרגשת מאחורי “וילה גליליי", מלון הבוטיק בצפת, שהשנה יחגוג 110 שנים. את המלון הקים בן ציון ברוכשטיין, יליד צפת שחבר ליואל ברשד, מחלוצי היישוב. יחד הם ייסדו את אגודת “בוני בתים" בצפת לשמירת הבעלות היהודית על הר כנען. ברוכשטיין בנה שני בתים, אחד מהם הוא מלון “עדן", לימים "וילה גליליי". המלון נוהל על ידי בנו, שלמה, אך כל בני המשפחה לקחו חלק באחזקתו. קומת המרתף של המלון שימשה כסדנה לעבודות העץ של ברוכשטיין, שהיה גם נגר־אמן ויצר להנאתו חלק מרהיטי המלון.
מאז עברה צפת מלחמות והפגזות לצד רעידות אדמה, והמלון עומד על תלו בגאווה. לפני כ־20 שנים הוא נרכש על ידי בני זוג צרפתים שעלו ארצה והפכו אותו למלון הבוטיק שהוא היום. לפני הקורונה הוא נרכש על ידי אנשי עסקים לטובת שדרוגו.
ממסעדת המלון, “סומאק", שיושב על הר כנען, אפשר לראות את נופי הר מירון והגליל, עובדה שמשדרגת כל ארוחה. התעקשו לאכול ליד חלון או במרפסת, החוויה משתלמת. תפריט הערב ב"סומאק" פתוח גם למבקרים מבחוץ ומציע מעין עסקיות גם בערב, הכוללות מגוון של מנות במחיר אחיד, בלי הפתעות ובלי מוקשים. במסגרת העסקה שבחרנו (450 שקלים לזוג, מחיר הגון), מוגשות ארבע מנות פתיחה, מנת ביניים אחת, שתי מנות עיקריות וקינוח אחד. אם ספרתם נכון, תטעמו שמונה סוגים שונים של מנות. בתפריט כל אחת מהן מגרה וייחודית; בפועל, לא כל המנות אחידות באיכותן.
אהבנו מאוד את הסיגר במילוי פרגית קצוצה עם בהרט ונענע טרייה, מרענן וכיפי כמנת פתיחה, לצד קערית טחינה וקצת חריף. חיבבנו מאוד גם את הסביצ’ה - משום מה, לא צוין בתפריט שמדובר בפאני פורי ממולא בסביצ’ה, מתברר שיש גם הפתעות טובות – הכולל, לבד מהדג, גם מיני פירות, סומאק ושמן זית; לומר לך שעם כל הכבוד למולדת הסביצ’ה, כאן יש טביעת אצבע גלילית. פחות התחברנו לטאבולה בורגול, שבעינינו הייתה לא מתובלת דייה ומצאנו בה חלקיקים קשים, כאילו מדובר בקליפת פיסטוקים ולא רק באגוז עצמו. מומלץ גם לתדרך את המלצרים לגבי בקיאותם בתפריט ובאוכל בכלל, למשל שידעו שיש יין לבן יבש ויין לבן חצי יבש, ושלא מדובר במקשה אחת.
האנטרקוט היה בשרני ועשוי טוב, אבל מי שגונב ממנו את ההצגה הוא הפירה עם שום קונפי וגרגירי חרדל גדולים. גם העראיס מצוין - כאן מכינים אותו עם בשר טלה ובקר יחדיו, כיאה למסורת הערבית. הסיניה נעשית כאן אף היא עם שני סוגי הבשרים, והיא טעימה ונטולת טוויסט.
החוויה ב"וילה גליליי" תוציא אתכם מהדיכאון או ממה שנשאר ממנו. יש לנו ארץ נהדרת, צאו לנפוש.
“סומאק", וילה גליליי, הגדוד השלישי 106, הר כנען, צפת, 0733746163 (כשר)
משולש מנצח
ב"פאפי פיצה", שבה מקפידים על שימוש בתוצרים של חקלאות ישראלית בלבד, תמצאו את הפיצה הכי טעימה בתל אביב. פשוט כך
“פאפי פופאי" היא, כנראה, הפיצה הטעימה כרגע בתל אביב. היא ירוקה ומגרה, מכילה שלושה סוגי גבינות (מוצרלה, פטה ופרמזן) ושלושה ירקות ירוקים (זוקיני, זעתר ופטרוזיליה), והיא הדבר הטוב ביותר שאתם יכולים להזמין לעצמכם במונדיאל.
את הפיצה הזו מצאנו ב"פאפי פיצה" בכיכר רבין, שבה מקפידים על שימוש בתוצרים של חקלאות ישראלית בלבד: הירקות והפירות במסעדה מגיעים מגידולי האיכות של "עטרה" בעמק יזרעאל, הגבינות מגיעות ממחלבת עברי, והקמח הוא קמח שטיבל ישראלי מחיטה מקומית. “אצלנו, הציוניות היא ערך מרכזי והתמיכה בחקלאים המקומיים היא חלק מהדנ"א", אומרים שם.
על המטבח מנצח השף יפתח קורן, שגדל בקיבוץ מגן שבעוטף עזה ועבד כשף בגליל. הפיצרייה אינה כשרה, ויש בה פיצות כמו "דה נקניק" - עם פסטו, מוצרלה, בייקון, פפרוני ופרמזן; בטטה סלמון - רוטב שמנת בטטה, קונפי סלמון, פרמזן ועירית קצוצה; קאריבית - רוטב עגבניות, מוצרלה, חלפיניו, בייבי שרימפס, אננס ורוטב ברביקיו ועוד. כולן במחיר 62־89 שקלים (תלוי בגודל). לגמרי שווה.
“פאפי פיצה", דוד המלך 1, תל אביב, 0556609167
חדשות האוכל
נוסעים לבירה
מה הקשר בין השף אבי לוי לסטנדאפיסט אדיר מילר? ה"מאסטר שף" הראשון והקומיקאי ישתפו פעולה באירוע מתוך סדרת האירועים “במת האומה", שישלבו בין קולינריה ותרבות וייערכו לאורך נובמבר בבנייני האומה בירושלים. במהלך האירוע יתקיים מופע של מילר, ויוצבו דוכני מזון של לוי עם מנות כגון “קבב העיר העתיקה בבייגלה ירושלמי", מעורב ירושלמי, קציצות דגים בפרנה, שניצל בחלה, בסבוסה בסירופ שושנים ולימון, עוגת פיסטוק בקרמל מלוח ועוד.
“במת האומה", בנייני האומה בירושלים, 24 בנובמבר.