נסענו כמעט 40 דקות ממרכז העיר לרמת אביב כדי לטעום מההמבורגרייה החדשה “ברגר". את פנינו קיבלו 32 מעלות בצל, כמה שמשיות, כיסאות מתכת ואווירה מנומנמת ששולטת במרכז שוסטר. יעל בר זוהר לא גרה כאן יותר, גם גילת אנקורי עזבה. ברמת אביב ג' אין שום סקס־אפיל, אפילו המזרקה עייפה. אנחנו בתל אביב, אבל התחושה היא שהגענו לערד.

לכבוד יום הצ'יפס: קבלו מתכון קל לפיש אנד צ'יפס קלאסי ביתי
לכבוד יום השוקולד הבינלאומי: העוגה שאתם חייבים להכיר

אולם ברגע שצפינו בתפריט, העיניים נדלקו; וברגע שהגיע האוכל, גם בלוטות הטעם השכיחו את היעדר המיזוג. “ברגר", מבית היוצר של בית הקפה הנחשק “זוריק", מצליחה להביא למרכז שוסטר חלקיקי זוהר, עם קציצות בשרניות ועסיסיות. זו לא מהפכה, אבל זה מהפכון.

אהבנו מאוד את "לאמב ברגר" – קציצה במשקל 200 גרם עשויה בשר כבש בעל טעם דומיננטי שאי אפשר לפספס, עם ברביקיו, ארוגולה ושאר ירקות (62 שקלים, 80 שקלים לארוחה הכוללת צ'יפס ושתייה). גם "דה ברגר" מפתיעה לטובה: 200 גרם קציצת בקר, שעליה – שימו לב - אננס צלוי ואווז מעושן, מעין עירוב תבשילים, שעד שלא טועמים לא יודעים כמה הם משתלבים יחד. וגם איולי צ׳יפוטלה, חסה, חמוצים ובצל סגול (66 ו־84 שקלים בהתאמה).

הצ'יפס הוא גולת הכותרת כאן, והגם שאנחנו משתדלים לשמור על תזונה בקיץ, נפלנו בעל כורחנו. הצ'יפס עשוי כאן מתפוחי אדמה מסוג “באטר" המיובאים מהולנד. “אנחנו מאוד אוהבים את הזן הזה", מספרים לנו ב"ברגר", “ההולנדים מכינים צ'יפס מאוזן באופן מושלם בין קריספיות ורכות". הצ'יפס כאן חתוך בעובי של סנטימטר ועובר טיגון אחד.

בורגר בקרעם אננס ואווז של ברגר (צילום: אלון צרפתי)
בורגר בקרעם אננס ואווז של ברגר (צילום: אלון צרפתי)

מלבדו, מוגש כאן צ'יפס נוסף: לבבות ארטישוק מטוגנים, קראנצ'יים וכיפיים במיוחד. טרם אכלנו מנה כזו, חיבבנו אותה מאוד (31 שקלים). ב"ברגר" משקיעים גם ברטבים – מלבד קטשופ וברביקיו, הם מכינים איולי כמהין על בסיס מיונז הולנדי מפוסטר עם תבלינים, שמן כמהין ופטריות שימאג'י, ואיולי צ'יפוטלה עם פפריקה מעושנת, פלפל צ׳יפוטלה ותבלינים.

באופן מפתיע, גם הקינוחים טובים: במחיר של 30־35 שקלים תקבלו פס קינוח לבחירתכם – פנקוטה טופי במתיקות מעודנת, מוס שוקולד טבעוני (אם תהיתם, מגישים פה גם המבורגר רידיפיין) וריבועי שוקולד וקוקוס חביבים. עכשיו כל שנותר לנו הוא לחזור הביתה במשך 40 דקות נוספות. מזל שיש מזגן באוטו. 

“ברגר", אבא אחימאיר 21, מרכז שוסטר, רמת אביב ג', תל אביב, 03־5790917 (לא כשר)

חדשות האוכל

על הדבש ועל הברביקיו

בטיימינג מושלם, "ברגר קינג" משיקה במהדורה מוגבלת, לחודש אחד בלבד, וופר ברביקיו־דבש עם רוטב שפותח והותאם במיוחד לחך הישראלי, במינון ששומר על איזון בין טעמים מתוקים, מעושנים ומלוחים. הרוטב מושק בשיתוף פעולה עם שטראוס, שמשיקה בימים אלו תפוצ'יפס חדש בטעם ברביקיו־דבש. במסגרת שיתוף הפעולה, בקניית כריך או ארוחת וופר ברביקיו־דבש, יצורף חטיף תפוצ'יפס (במשקל 50 גרם) במתנה.

ברגר קינוחים (צילום: אלון צרפתי)
ברגר קינוחים (צילום: אלון צרפתי)

התמחור לגמרי סביר: מחיר כריך וופר ברביקיו־דבש: 32 שקלים; מחיר ארוחת וופר ברביקיו־דבש הכוללת גם צ'יפס ושתייה בגודל רגיל: 51 שקלים. שווה טעימה.

ארבע עובדות על ישראלים וצ'יפס
מעל 80% מהציבור בישראל מדווחים כי הם נוהגים לאכול צ'יפס לפחות אחת לחודש, ורק 1% מהציבור נמנע לחלוטין מאכילת צ'יפס.
תדירות אכילת צ'יפס גבוהה יותר בקרב גברים לעומת נשים: 47% מהגברים אוכלים צ'יפס לפחות פעם בשבוע לעומת 37% מהנשים. תדירות אכילת צ'יפס פוחתת עם הגיל: 43% מהצעירים בגילי 18־29 אוכלים צ'יפס לפחות פעם בשבוע. בקרב גילי 50+ פוחת שיעור זה ל־34% בלבד.

אחרי הקשטופ, המיונז מהווה תוספת פופולרית לצ'יפס - כשליש מהציבור נוהגים לאכול צ'יפס עם מיונז. נשים אוכלות צ'יפס עם מיונז בשיעור גבוה בהרבה מאשר גברים - 47% לעומת 28% בהתאמה.

הסקר נערך בחודש האחרון, באדיבות Hellmann's, ממרחים שמתאימים כמטבלים לצ'יפס ולמאכלים דומים, וכן רטבים ייחודיים עבור כריכים, סלטים וטוסטים.

צ'יפס(צילום: FREEPIK)
צ'יפס(צילום: FREEPIK)

ארבעה טיפים להכנת הצ'יפס המושלם

1. בחרו את הזן הנכון: זה קריטי לפריכות. כמה שפחות עמילן, והצ'יפס יהיה יותר פריך. אני ממליץ על תפוחי אדמה אדומים מזן דזירה.

2. הניחו אותם בקרח: לאחר קילוף תפוחי האדמה, חתכו אותם למקלות ארוכים בעובי של 1 ס"מ כל אחד. חשוב שיהיו בגודל אחיד לצורך זמן טיגון זהה. מעבירים אותם לשטיפה במי ברז קרים להורדת העמילן ומעבירים לקערה עם מי קרח לשעה של מנוחה במקרר, להמשך הוצאת העמילן וקבלת מסה יציבה לפריכות.

3. טגנו בנגלות קטנות: על מנת שטמפרטורת השמן לא תצנח, מומלץ לסנן ולייבש היטב את הצ'יפס ששהה במים. מעבירים לטיגון בשמן צמחי עמוק בטמפרטורה של 160 מעלות עד שהצ'יפס מזהיב. מוציאים בעזרת כף מחוררת אל נייר סופג ומקררים היטב. רצוי בקירור.

4. טגנו שנית: ממש לפני ההגשה, בחום גבוה, בטמפרטורה של 190 מעלות, לקבלת פריכות מושלמת וצבע זהוב עמוק. מוציאים מהשמן לנייר סינון, ממליחים ומגישים.
הטיפים באדיבות איל לביא, שף ויועץ קולינרי לרשת "סמאש בורגר האוס"

ארבעה טיפים להכנה נבונה של צ'יפס
1. לא חייבים רק לטגן: אפשר גם לאפות צ'יפס בתנור או להשתמש ב־AIRFRY.
2. נסו גם צ'יפסים אחרים: גוונו בצ'יפס שמציעים לבני הבית ובעיקר לילדים ובני נוער, והציעו להם חלופות מעניינות ובריאות יותר: צ'יפס בטטה, דלעת, כרובית, חציל, גזר ואפילו צ'יפס מקישואים. התיזו מעט שמן זית ותבלינים שיש בכל בית כמו אבקת שום, פפריקה, כורכום, זעתר, תימין, מלח גס וכדומה, הכניסו לתנור על 200 מעלות ונשנשו. כדי לקבל ערך תזונתי גבוה יותר, השאירו את קליפת תפוחי האדמה או קלפו את חלקה.
3. חתכו עבה: חתכו את הצ'יפס לעובי של חצי ס"מ. צ'יפס עבה יהיה פריך יותר, בעוד שאם תחתכו דק מדי את הצ'יפס, תקבלו מקלונים שרופים.
4. אל תגזימו עם השמן: כדי לקבל את התוצאה הקריספית האידיאלית, לא מוותרים על השמן, אלא משתמשים בכמות צנועה, בערך 1־2 כפות לכל חצי קילו של תפוחי אדמה.

הטיפים באדיבות ד"ר איה בן שלום, מנחה בכירה ב"חלי ממן", רשת תמיכה לאורח חיים בריא. 

ארבעה מוצרים מומלצים להכנת צ'יפס

סיר מולטי קוק, סולתם, 249 שקלים

קוצץ תפוחי אדמה, נעמן, 159.90 שקלים

סיר טיגון ללא שמן COSORI (סיריוס אלקטרוניקה), 899 שקלים

סיר טיגון, גאלה הום מבית שופרסל, 79 שקלים

מארז סיר מולטי קוק  (צילום: יחצ)
מארז סיר מולטי קוק (צילום: יחצ)

ארבע מנות צ'יפס מפתות במיוחד

מטר צ'יפס, רשת “הגראז'" בתל אביב ובראשון לציון, 89 שקלים

תפוחי אדמה קריספיים, “ארטישוק" בבית אלפא, 37 שקלים

פיש אנד צ'יפס, “מלצר בית בירה" בראשון לציון, 76 שקלים

הצ'יפס של מקדונלד'ס, החל מ־17 שקלים