לא סתם קוראים לו "הזהב של הטבע": כורכום אינו רק תוספת לקארי. לתבלין הכתום-צהוב הבהיר הזה יש מספר תכונות מועילות לבריאות להציע. ג'ו ויליאמס, תזונאית מבריטניה, הסבירה ל-Good Food כיצד כורכום עשוי להיות טוב עבורנו.
מה זה כורכום?
כורכום (Curcuma longa), אחראי לצבע הצהוב האופייני של קארי ומשפיע בעיקר על הטעם של המזון בו הוא משולב. התבין ידוע מזה זמן רב בזכות תכונותיו הבריאותיות, במיוחד התכונות האנטי-דלקתיות שלו.
יתרונות בריאותיים של כורכום כוללים:
מכיל תרכובות מגנות, כולל כורכומין.
בעל תכונות נוגדות חמצון שיכולות לעזור לגוף להילחם בדלקת.
עשוי להקל על דלקת מפרקים.
מכיל טורמרון, שעשוי להיות שימושי עבור אנשים עם אלצהיימר.
עשוי להגן מפני מחלות לב.
עשוי לעזור לנו להילחם בזיהום ואלרגיות.
עשוי לעזור להגביל את צמיחתם של תאים סרטניים.
עשוי להעלות את מצב הרוח ולהפעיל את שחרורם של כימיקלים מרגיעים במוח.
עשוי לשחק תפקיד חשוב בהגברת הזיכרון.
עשוי להגן על תאים מפני נזק ולהפחית את סימני ההזדקנות.
עשוי לעזור בטיפול בקיבה רגישה.
פרופיל תזונתי של כורכום
כף אחת של אבקת כורכום טחון מכילה בערך:
29 קלוריות
0.9 גרם חלבון
4 גרם פחמימות
2.1 גרם סיבים
0.3 גרם שומן
196 מ"ג אשלגן
5.17 מ"ג ברזל
מהם היתרונות הבריאותיים המובילים של כורכום?
1. מכיל תרכובות מגנות
צמחים צבעוניים הטובים לבריאותנו הודות לפיגמנט הצבע האחראי לגוונים הבהירים שלהם, וכורכום אינו יוצא מן הכלל. התרכובות המרכזיות בכורכום נקראות כורכומינואידים, כאשר מרבית הפרסום סביב התבלין נובע מכורכומין עצמו, שהוא הרכיב הפעיל העיקרי ומהווה כ-3% מהשורש לפי משקל. למרות שהוא מרכיב מרשים, כורכומין הוא רק אחד ממאות תרכובות ביואקטיביות שנמצאות בתבלין זה.
2. בעל תכונות נוגדות חמצון
הערך של תרכובות צמחיות כמו כורכומין, הוא שהן עוזרות לגוף להילחם בהשפעות המזיקות של תהליך הנקרא חמצון. לאורך זמן, תהליך זה עלול לגרום לדלקת כרונית ולגרום למצבים הקשורים לגיל כמו מחלות לב, סוכרת מסוג 2 וסרטן.
3. עשוי להקל על דלקת מפרקים
מחקרים שהשוו את התכונות האנטי-דלקתיות של כורכום עם אלו של תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות (NSAID) הראו סימני הצלחה. גם מחקרים על בעלי חיים שבדקו את הפוטנציאל הטיפולי של כורכומין כתרופה לדלקת מפרקים היו מעודדים.
4. עשוי לתמוך באנשים עם אלצהיימר או דמנציה
מרכיב פעיל נוסף בכורכום הוא טורמרון. למרות שידוע פחות על טורמרון, מחקרים מציעים כי הוא עשוי להיות שימושי לטיפול במצבים כגון שבץ מוחי ומחלת אלצהיימר מכיוון שהוא עמסייע בתיקון תאים ויכול לתמוך בהתאוששות של תפקוד המוח.
5. עשוי להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם
מחקרים מציעים כי ההשפעות נוגדות החמצון והאנטי-דלקתיות של כורכומין עשויות להגן מפני כמה מהגורמים המעורבים במחלות לב, כולל עזרה באיזון רמות כולסטרול ולחץ דם.
6. עשוי לתמוך במערכת החיסון
כורכומין עשוי לפעול כמודולטור חיסוני, על ידי השפעה על תאי חיסון חשובים, כולל תאי T ותאי B. בנוסף, נראה כי כורכומין מוריד את רמותיהם של תרכובות פרו-דלקתיות הנקראות ציטוקינים, אלו שעם הזמן מובילים לנזק הקשור לדלקת. כאשר הוא נצרך במינונים נמוכים, כורכומין עשוי לשפר את תגובות האנטיגן שלנו ולעזור לנו להילחם בזיהום.
7. עשוי לעזור במניעת סרטן
נראה כי כורכומין ממלא תפקיד גם בנוגע לסרטן. בשלבים שונים של התפתחות הסרטן, מחקרים מציעים כי כורכומין עשוי לעזור להגביל את צמיחתם של כלי דם חדשים בגידולים, להפחית את התפשטות הסרטן ולתרום למותם של תאים סרטניים.
8. עשוי להגביר את מצב הרוח
שוב, כורכומין לשפר את מצב הרוח שלנו ולהקל על כמה מהתסמינים של דיכאון. מחקר אחד שבחן את ההשפעות האנטי-דיכאוניות שלו מצא כי כורכומין היה יעיל כמו התרופה "פרוזק".
9. עשוי לעזור עם זיכרון
מחקרים על בעלי חיים מצאו כי כורכומין מגביר את רמותיו של החלבון גורם נוירוטרופי מוחי (BDNF). זה עוזר לקדם את חיי תאי העצב וממלא תפקיד חשוב בזיכרון.
10. עשוי להפחית את סימני ההזדקנות
כורכומין עשוי לעזור להאט את תהליך ההזדקנות על ידי הגברת חלבונים מסוימים והגנה על תאים מפני נזק. באופן זה, הוא עשוי לעכב את התקדמותם של מצבים הקשורים לגיל ולהקל על התסמינים הקשורים אליהם.
11. יכול לעזור בטיפול בקיבה רגישה
מחקר אחרון בדק את יעילותו של כורכומין בהשוואה לאומפרזול - תרופה המשמשת לאיזון חומצת קיבה. לפי הממצאים, למטופלים היו שיפורים דומים בתסמיני העיכול שלהם, בין אם הם נטלו כדורים המכילים כורכומין או אומפרזול - או שילוב של שניהם. נדרשים מחקרים נוספים כדי לאשר את התוצאות הללו ולהעריך נתונים ארוכי טווח יותר.
האם כורכום בטוח לכולם?
בעוד שכורכום מציע מגוון יתרונות בריאותיים פוטנציאליים, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות לפני שאתם משנים באופן משמעותי את התזונה שלכם, במיוחד אם אתם נוטלים תרופות או סובלים ממצב בריאותי קיים.