כשמדובר במשקאות שמחממים את הלב ואת הגוף, צ'אי הוא הבחירה המושלמת. הצ'אי הוא חלק מתרבות הודית בת מאות שנים, המסמל אירוח חם, שמחה וחיבור לטבע. עם כל כוס צ'אי, אפשר ליהנות לא רק מטעמים מעוררים, אלא גם מתוספת של תבלינים שמסייעים לשמירה על הבריאות ולחיזוק הגוף. לכבוד יום התה הבינלאומי, בואו להתפנק בכוס צ'אי חמה, מלאה בטעמים ובריאות.
מה זה צ'אי ולמה הוא כל כך מיוחד?
הצ'אי המסורתי הוא משקה חם שהגיע אלינו מהודו והוא שילוב מנצח של תה שחור, חלב ותערובת של תבלינים חמים ומזינים, הכוללים קינמון, ג'ינג'ר, כורכום, ציפורן, אניס ועוד. משמעות השם בהודית היא פשוט "תה". כשהמונח "צ'אי" מתייחס לתערובת תבלינים שונים, ואף זכה לשם "צ'אי מסאלה". התערובת הייחודית הופכת אותו למשקה אהוב במיוחד, לא רק בזכות הטעם והריח המיוחדים, אלא גם בזכות היתרונות הבריאותיים שבתבלינים. כל אחד מהם מביא איתו תכונות שמסייעות לתמוך במערכת החיסונית, להקל על דלקות, ולשמור על הבריאות הכללית. כשמצרפים את התערובת הזו לתה וחלב, מקבלים לא רק משקה חם ומפנק, אלא גם תוספת של בריאות, חום ונוחות — במיוחד בימות החורף הקרים. הצ'אי מלווה תרבויות והיסטוריה ארוכת שנים, והוא חלק בלתי נפרד מתרבות האירוח ההודית. מה שמוסיף לקסם שבו.
קינמון — תורם לאיזון רמות הסוכר בדם ושומר על אנרגיה לאורך היום. מוסיף מתיקות עדינה ומרכיב חם לטעם.
ציפורן — תבלין חזק שמוסיף עומק לטעם. מכיל נוגדי חמצון ומסייע במאבק נגד מחלות.
ג'ינג'ר — תומך בעיכול ומסייע במאבק בדלקות. מעניק חדות וטעם מתקתק.
כּוּרכּום — מכיל תכונות אנטי-דלקתיות ומחזק את המערכת החיסונית.
סוגי צ'אי נפוצים:
צ'אי מסורתי: תה שחור עם תוספת של חלב ותערובת של תבלינים המעניקה לו טעם עשיר, חמים ומורכב.
צ'אי לאטה (Chai Latte): גרסה מודרנית יותר של הצ'אי, שכוללת יותר חלב (בדרך כלל חלב מוקצף).
צ'אי צמחוני או טבעוני: משתמשים במקבילים של חלב רגיל, כמו חלב סויה, שיבולת שועל או שקדים.
גרסאות אחרות: ניתן למצוא גם גרסאות צ'אי קרות או תערובות שונות של תבלינים לפי הטעם.
איך מכינים צ'אי ביתי?
ניתן ליהנות מהכנה מהירה של צ'אי, באמצעות תערובות מוכנות על בסיס תה שחור ותבלינים, כמו אלה של ויסוצקי ופומפדור. בין הטעמים הטרנדיים והמפנקים: קינמון דבש, וניל ולימון ללא קפאין (פומפדור), צ'אי קרמל מלוח עם קמצוץ מלח וקרמליות מודגשת, צ'אי שקדים עם טעם עוצמתי של; צ'אי מוקה, צ'אי וניל וכמובן צ'אי מסאלה מתערובת עלי תה הודי בשילוב התבלינים הקלאסיים - קינמון, ג'ינג'ר, ציפורן, הל ופלפל שחור (ויסוצקי).
איך מכינים צ'אי לאטה? בקלות. חולטים תיון עם 3/4 כוס מים רותחים למשך 3 דקות שבסיומן ניתן להוציא או להשאיר את התיון. לאחר מכן ניתן מוסיפים מייפל, דבש, סוכר או סילאן במידה הרצויה ומערבבים קלות. מקציפים חלב – מכל סוג שאוהבים ומוסיפים לכוס. מעטרים במקל קינמון או בכל תוספת מפנקת אחרת וצוללים לעולם החוויות הבלתי נגמרות שמביא איתו הצ'אי.
להכנת צ'אי מסורתי מבשלים בסיר עם מים תה שחור, מוסיפים חלב רגיל או חלופות טבעוניות כמו חלב סויה או שיבולת שועל, מתבלים בתערובת תבלינים ומחממים על אש נמוכה כ-10 דקות עד שהתערובת מתמזגת לחלוטין ומגישים חם. ליטל שניצר מטפלת בצמחי מרפא ורוקחות טבעית מנדבת את המתכון הבא שרקחה, שמעבר לטעמו המופלא, הוא גם אנטי סרטני, מגן על הכבד, מסייע לניקוז דיסליפידמיה שומנים בדם), נוגד דלקות וחמצון ומעודד התחדשות רקמות (לשיקום כיבים ומפרקים). תוספת הפלפל השחור, המכיל פיפרין האלקלואיד המצוי בו, מסייעת לפירוק כורכומין בכ-2000% ובכך מעלה זמינותו הביולוגית.
מרכיבים:
1 כוס - כוס וחצי חלב שקדים צמחי (רצוי ללא המתקה)
חצי כפית אבקת ג’ינג’ר / כפית שלמה ג’ינג’ר טרי
חצי כפית קינמון/ 2 מקלות קינמון
חצי כפית כורכום יבש / כפית כורכום טרי
2 יחידות ציפורן
1 יחידה פלפל אנגלי
קורט פלפל שחור
ניתן להוסיף דבש להמתקה
לקישוט: אניס/ עלי ורדים
אופן ההכנה:
נמזוג לפינג’ן את החלב ולאחר מכן את כל התבלינים. נחמם כ-10 דקות על אש נמוכה. נסנן בעת המזיגה לכוס ונקשט.