שמן זית, מהמרכיבים העתיקים והחשובים במטבח העולמי, זוכה להערכה רבה בזכות טעמו העשיר ותרומתו המשמעותית לבריאות. תהליך הפקתו המסורתי, הכולל קטיף זיתים טריים, כתישתם למשחה והפקת השמן בלחיצה, מייצר נוזל זהוב בעל טעם קטיפתי עשיר שמשדרג כל מנה. לפי אתר Eating Well, שמן זית מכיל ריכוז גבוה של נוגדי חמצון ותרכובות צמחיות המועילות לבריאות במגוון דרכים.

מחקרים מראים שתרבויות המשלבות שמן זית בתזונתן היומית נהנות מיתרונות בריאותיים משמעותיים. להלן חמשת היתרונות המרכזיים של שילוב שמן זית בתזונה מאוזנת:

שמן זית (צילום: אינגאימג')
שמן זית (צילום: אינגאימג')

שומר על בריאות הלב
העושר בשומן חד-בלתי רווי, ובמיוחד בחומצה אולאית, הופך את שמן הזית לבעל ערך מיוחד בהגנה על הלב וכלי הדם. מחקרים מראים שצריכתו מפחיתה דלקות, משפרת את רמות הכולסטרול בדם, ועוזרת במניעת טרשת עורקים. מחקר מיוחד הראה כיצד שמן הזית מסייע בהפחתת הצטברות שומנים וחומרים אחרים בדפנות העורקים, ובכך מונע התפתחות טרשת עורקים.

מחזק את בריאות העצמות
הפוליפנולים, תרכובות נוגדות חמצון הנמצאות בשמן זית, תורמים משמעותית לבניית העצם ומפחיתים את הסיכון לאובדן מסת עצם. יתרון זה חשוב במיוחד לאנשים בסיכון לאוסטאופורוזיס, והופך את שמן הזית לחלק חיוני בתזונה המונעת בעיות עצם.

נלחם בדלקות בגוף
המרכיבים הייחודיים בשמן זית - אוליקנטל, אוליאסין, חומצה אולאית ואוליאורופין - פועלים יחד להפחתת דלקות כרוניות בגוף. דלקות אלה, כשהן ברמה נמוכה ומתמשכת, מגבירות את הסיכון למחלות כמו סוכרת סוג 2, מחלות לב, אלרגיות וסוגי סרטן שונים. המחקרים מראים שמרכיבי שמן הזית מפחיתים סמני דלקת כמו חלבון C-ראקטיבי ואינטרלוקין.

שמן זית (צילום: שאטרסטוק,יחצ)
שמן זית (צילום: שאטרסטוק,יחצ)

תומך בבריאות המוח
עושר נוגדי החמצון בשמן זית, כולל ויטמין E ופוליפנולים, בשילוב עם השומן החד-בלתי רווי, מסייע בהפחתת דלקת ועקה חמצונית במוח. מחקרים מצביעים על קשר ישיר בין צריכת שמן זית להפחתת הסיכון למחלת אלצהיימר, דמנציה ומחלות ניווניות אחרות של המוח.

מסייע במניעת סרטן
החומרים הצמחיים בשמן זית נמצאו כמפחיתים היווצרות גידולים סרטניים. מחקרים מראים שצריכה גבוהה של שמן זית יכולה להפחית את הסיכון הכללי לסרטן בעד 31%. במיוחד נמצאה השפעה חיובית על מניעת סרטן השד, מערכת העיכול העליונה ודרכי השתן. המרכיב אוליאסין, יחד עם תרכובות פעילות ביולוגית אחרות, נחשב לאחראי העיקרי להשפעות אנטי-סרטניות אלו.

שמירה על איכות שמן הזית:
שמן זית הוא למעשה מיץ טרי הרגיש לחמצן, חום ואור. לשמירה מיטבית על איכותו וטריותו, חשוב להקפיד על כללי אחסון נכונים. כאשר שמן הזית נחשף לאור, ההרכב הכימי שלו מתחיל להתפרק, תהליך המוביל לחמצון. לכן, יש לאחסן את שמן הזית במקום קריר ויבש, הרחק מאור ישיר וממקורות חום, ובמיוחד להימנע מהצבת הבקבוק ליד החלון או הכיריים.

חשוב מאוד לא להשאיר את השמן חשוף לאוויר לזמן ממושך ולסגור היטב את הבקבוק לאחר כל שימוש, שכן חשיפה לאוויר גורמת לתהליך כימי הידוע כחמצון שומנים, המוביל להתקלקלות השמן ולריח רע. המומחים ממליצים להשתמש בשמן תוך מספר חודשים מפתיחת הבקבוק כדי ליהנות מטעמו המיטבי ומיתרונותיו הבריאותיים המרביים.

שמן זית  (צילום: FREEPIK)
שמן זית (צילום: FREEPIK)