סוף השבוע בפתח, ואם להאמין לחזאים הוא עומד להיות סגרירי וגשום. אז מה מתאים יותר ביום חורף קר מאשר מרק מהביל ועשיר בטעמים? בחרנו עבורכם שני מרקים צמחוניים ושני מרקים בשריים שתמיד מצליחים וקוצרים מחמאות. אז לכו לשוק לקנות מצרכים טריים, הדליקו את הגז ותנו לריח המרק הנפלא להתפשט בבית.
מרק עדשים כתומות ודלעת
מרק מעודן במרקם נהדר עם טעמי עדשים ודלעת שמורגשים בו היטב.
מרכיבים:
500 גרם עדשים כתומות
2 בצלים
5-6 גבעולי סלרי
6 גזרים
חתיכה גדולה של דלעת
צרור פטרוזיליה
מלח
פלפל שחור
כמון
כורכום
2 כפות אבקת מרק עוף (לא חובה)
10 כוסות מים
אופן ההכנה:
1. שוטפים את העדשים במי ברז ומסננים.
2. מטגנים את הבצל שקצצנו, מוסיפים את הגזר שחתכנו לקוביות קטנות או לפרוסות ומוסיפים את גבעולי הסלרי שקצצנו דק. מערבבים את המרכיבים עד שהבצל נעשה שקוף.
3. מוסיפים לסיר כמחצית מכמות המים ולאחר מכן את העדשים השטופות ואת קוביות הדלעת שחתכנו. מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה ויוצקים את יתרת כמות המים.
4. מביאים את המרק לרתיחה, ולאחר מכן נותנים למרק להתבשל כשעה על אש נמוכה ומתבלים בנדיבות.
העדשים הכתומות מתפרקות לחלוטין בבישול ויוצרות מרקם סמיך ונהדר. מי שרוצה לעדן את המרקם יכול לטחון אותו עם מעבד מזון ידני.
מרק סלק ודלעת
מרק נהדר ועשיר בטעם ובצבע מהמטבח המזרח אירופאי עם סלק, דלעת, ירקות שורש והרבה עשבי תיבול.
מרכיבים:
2 בצלים בינונים
4-5 שיני שום קצוצות דק
4 גבעולי סלרי קצוצים
6 גזרים קלופים וחתוכים לפרוסות
4 סלק קלופים ומגורדים (אפשר להשתמש בסלק מבושל באריזת ואקום)
חתיכה גדולה של דלעת חתוכה לקוביות
3-4 עגבניות בשלות ומגורדות
צרור עלי פטרוזיליה קצוצה דק
עלי סלרי שלמים
שורש סלרי קצוץ לקוביות
מלח , פלפל שחור
פפריקה מתוקה
כמון
100 גרם רסק עגבניות
1 כף קמח
2 כפות אבקת מרק עוף (לא חובה)
10-12 כוסות מים
אופן ההכנה:
1. מטגנים את הבצל במעט שמן, מוסיפים את השורש הסלרי וגבעולי הסלרי הקצוצים, מערבבים וממשיכים לטגן עד שהבצל נעשה שקוף. מוסיפים את שיני השום הקצוצות ובוחשים היטב.
2. מוסיפים את כף הקמח ומערבבים בתוספת מעט מים.
3. מוסיפים את הסלק המגורד, העגבניות המגורדות, רסק העגבניות, קוביות הדלעת והגזרים.
4. יוצקים את המים ומביאים לרתיחה. לאחר הרתיחה מעבירים לאש נמוכה, מוסיפים את
הפטרוזיליה הקצוצה, עלי הסלרי השלמים ומתבלים בנדיבות.
5. מבשלים כשעה וחצי על אש נמוכה.
מרק שעועית, בשר ועצמות מוח
מרק עשיר בטעמי בשר ועצמות מוח בצבע אדום עז וריח משגע.
מרכיבים:
500 גרם שעועית לבנה (לאחר השריה של לילה). עדיף להשתמש בשעועית מסוג בובס שהיא בשרנית וטעימה יותר.
400 גרם בשר בקר חתוך לקוביות. כדאי להשתמש בנתח אונטריב, אבל ניתן להשתמש בכל נתח בשר שמתאים לבישול ארוך.
3 עצמות מח
2 בצלים קצוצים דק
2 כפות קמח
200 גרם רסק עגבניות
10 כוסות מים רותחים
4-5 גזרים חתוכים לקוביות
4 עגבניות מגורדות
פטרוזיליה קצוצה
מלח
פלפל שחור
פפריקה אדומה בנדיבות
כמון
אופן ההכנה:
1. מחממים מעט שמן בסיר וצורבים בו את נתחי הבשר עד שהם משחימים היטב מכל הצדדים. בתהליך הצריבה הבשר נדבק מעט לתחתית הסיר, ולכן יש לגרד את הבשר שנדבק עם כף עץ. שאריות הבשר יהוו בהמשך את בסיס הטעם של המרק.
2. לאחר שהבשר נצרב מוציאים אותו מהסיר ומכניסים לשמן החם את הבצל הקצוץ.
3. מוסיפים את שאריות הבשר שנדבקו לתחתית הסיר יחד עם הבצל שמקבל טעם בשרי וגוון חום, מה שמוסיף בהמשך הבישול טעם נהדר למרק.
4. בשלב זה מוסיפים 2 כפות קמח, בוחשים במהירות תוך כדי הוספת חלק מכמות המים על מנת שהקמח לא ידבק.
5. מוסיפים את העגבניות המגורדות, רסק העגבניות, נתחי הבשר, עצמות המוח והשעועית המושרית.
6. מפזרים מעל את הפטרוזיליה הקצוצה ואת יתרת נוזלי הבישול. במידה וכמות הנוזלים אינה ממלאת את הסיר עד לכמות הרצויה יש להוסיף מים רותחים.
7. מביאים לרתיחה ומעבירים לאש נמוכה. לאחר בישול שעה מתבלים לפי הטעם.
8. ממשיכים לבשל על אש נמוכה כ-3 שעות. הבישול הארוך חשוב ולא כדאי לקצר הליכים לטובת הבשר, השעועית ושילוב הטעמים ביניהם.
מרק עדשים שחורות, ירוקות ועצמות מח
מרק עדשים עשיר בעל מרקם סמיך, צבע חום כהה וטעם מדהים של העדשים שספגו את טעמי עצמות המח.
מרכיבים:
250 גרם עדשים שחורות
250 גרם עדשים ירוקות
2 בצלים
6 גבעולי סלרי
6 גזרים
3-4 עצמות מח
4 שיני שום
צרור פטרוזיליה
100 גרם רסק עגבניות
9-10 כוסות מים
מלח
פלפל שחור
כמון
פפריקה מתוקה
אופן ההכנה:
1. שוטפים היטב את העדשים במים. אין צורך להשרות אותן כי ממילא מדובר בבישול ארוך.
2. קוצצים דק את הבצל, הגזרים וגבעולי הסלרי ומטגנים אותם בשמן עד שהבצלים מקבלים מראה שקוף.
3. מוסיפים את עצמות המח ומטגנים אותן עוד כ-2-3 דקות ואז מוסיפים את שיני השום הקצוצות והפטרוזיליה הקצוצה. מערבבים היטב עד שמריחים את ריח השום, ואז מוסיפים את העדשים השטופות, רסק העגבניות והמים.
4. מביאים לרתיחה, וממשיכים לבשל עוד כשעה על אש נמוכה. מתבלים וממשיכים לבשל עוד כשעתיים על אש נמוכה. זמן הבישול ארוך נועד על מנת שהעצמות ישביחו את המרק.