סלט, או שאוהבים להכין אותו או שאוהבים שאחרים מכינים אותו עבורנו. אומנם סלט הוא לא מאכל מסובך או מורכב, שלהכנתו נדרשת מיומנות מיוחדת, ובכל זאת חשוב להבהיר: סלט הוא לא רק ירקות חתוכים בצורה כזו או אחרת בתוספת עשבי תיבול ותבלינים. שהרי כל מי שטעם אפילו את הסלט הפשוט ביותר, זה המורכב משלושה מרכיבים בסיסיים - מלפפון, עגבנייה ובצל - יודע להבדיל בין הסלט הטוב והפריך לזה המימי וחסר הטעם.
אני רואה בסלט שירה בכמה קולות, שאם משלבים נכון בין הכלים לניצוח מדויק, מקבלים הפתעה מעניינת בצלחת. אם משקיעים בחומרי הגלם ובטכניקות ההכנה קצת יותר זמן ומחשבה, הוא יהפוך לארוחה משביעה. ואם תשקיעו בו מחשבה נוספת, תוכלו בקלות לשנע אותו איתכם לעבודה, לטיולים, לים ולבריכה.
אני בעיקר אוהבת לאכול סלט בארוחת ערב קלילה, או אז אני משתמשת בהכנתו גם בדגנים או בקטניות. לשם כך אני מתארגנת מראש. כלומר, דואגת שהדגנים והקטניות יעברו בישול וריכוך ראשוני, ומאחסנת אותם בקופסאות ושומרת במקפיא עד לשימוש.
וכך, ברגע שאני מעוניינת להכין סלט עשיר, הם מיד נשלפים מהמקרר, נערמים בתוך קערה רחבה. אליהם אני מצוותת ירקות שונים, עשבי תיבול, גבינות ולפעמים גם דגים. את כל הטוב הזה מחבק תיבול עדין, שתפקידו בעיקר להקפיץ, לחדד ולהדגיש את הטעמים.
בחרתי להציע לכם השבוע ארבעה סלטים מעניינים ובעיקר טעימים. נתחיל בסלט בורגול ירוק, עשיר בעשבי תיבול, שמתאים גם להגשה בארוחה חגיגית. ניתן לשלב בו גם חופן של תותים, פטלים, גרגירי רימון, פירות מיובשים וכדומה. הסלט השני הוא סלט שעועית בשני צבעים עם צלפים וזיתים, שמהווה תוספת מעניינת שמגיעה אלינו מהמטבח הבלקני. סלט שיכול לפתוח כל ארוחה או להשתלב כמנה עיקרית בארוחת ערב קלילה. הסלט השלישי מורכב מעדשים, ירקות ונתחי טונה, ויכול בקלות להפוך לארוחה שלמה.
אחר ומפתיע אמרתי? קבלו את סלט הכוסמת, הפלפלים והחמוציות. את גרגירי הכוסמת אנו בדרך כלל פוגשים במאכלים כשהם מוסתרים ולא בולטים, כמו למשל במליות, במרקים, בתוספות ועוד. בסלט הזה הכוסמת עולה מדרגה ובשילוב של ירק ופירות מיובשים, הגרגירים צועדים אל קדמת הבמה, והסלט עשיר ומעניין והופך למה שאנו אוהבים לכנות סלט בריאות.
אחרי כל הטוב והעושר הזה, לא יכולתי לסיים את המדור ללא עונג שבת מתוק, שבהתאם לרוח המדור מבוסס על אפרסקים המצויים בשפע בשווקים בימים אלו. מעט סוכר ומיץ תפוזים, ואת כל היתר עושה התנור. יאמי! אני לגמרי מעדיפה את האפרסקים כך: חמימים ועטופים בגלימת טעם עדינה, בניחוח עדין של קינמון או אניס. רוצים יותר? הגישו אותם עם קצפת, יוגורט או כדור גלידה.
סלט בורגול ירוק
החומרים (ל־6־4 מנות):
3 כפות שמן זית
1 בצל סגול גדול, קצוץ דק
¾ כוס חמוציות
1 כוס בורגול שהושרה במים למשך שעה וסונן
1 פלפל ירוק קצוץ דק (לא חובה)
¾ כוס בצל ירוק קצוץ דק
¾ כוס של אגוזים גרוסים
¼ כוס נענע קצוצה
½ כוס פטרוזיליה קצוצה
¼ כוס בזיליקום קצוץ
¼ כוס כוסברה קצוצה
מלח ופלפל, לפי הטעם
אופן ההכנה:
מחממים שמן במחבת רחבה ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא הופך לרך ושקוף. מוסיפים את החמוציות ומאדים תוך כדי ערבוב במשך 4–3 דקות.
מוסיפים את הבורגול והפלפל הקצוץ, מערבבים ומטגנים במשך 4–3 דקות נוספות. מסירים מהאש ומעבירים לקערה רחבה.
מוסיפים את הבצל הירוק הקצוץ, אגוזים גרוסים, עשבי תיבול, מלח ופלפל, ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.
סלט שעועית, צלפים וזיתים
אפשר להגיש את הסלט כמנה ראשונה בתחילת הארוחה או כמנה עיקרית בארוחת ערב קלילה.
החומרים (ל־8־6 מנות):
2 כוסות שעועית אדומה ושעועית לבנה, שהושרו במים יום קודם לכן
1 כפית מלח
3 כפות חומץ
1 בצל סגול פרוס דק
1 בצל יבש פרוס דק
2 כפות צלפים
1 כוס זיתים שחורים מגולענים (קלמטה)
½–¾ כוס פטרוזיליה קצוצה
2 כפות שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס
להגשה:
1 קופסת אנשובי מסוננת (לא הכרחי)
3 ביצים קשות חתוכות לרבעים
3 עגבניות חתוכות לרבעים
אופן ההכנה:
מסננים את השעועית ומעבירים לסיר. מכסים במים כס"מ מעל לשעועית, מבשלים ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל את השעועית על להבה בינונית כשעה ורבע, עד שהשעועית רכה אך לא רכה מדי (חשוב להקפיד על כך, מאחר שמרקמה השלם של השעועית מקנה לסלט את צורתו הנאה).
מסננים ומעבירים לקערה רחבה. מתבלים במלח וחומץ, מוסיפים את הבצלים, הצלפים, הזיתים והפטרוזיליה, מערבבים ומתבלים במלח ופלפל. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם.
מעבירים לצלחות הגשה אישיות או לצלחת הגשה רחבה וגדולה. מעטרים את הסלט בעגבניות, ביצים ואנשובי ומגישים.
סלט עדשים וטונה
סלט עדשים עשיר שיכול להפוך למנה עיקרית. השילוב בין העדשים, הירקות והטונה בסלט זה מניב טעם חמצמץ וניחוח מנטה.
החומרים (ל־6־8 מנות):
2 כוסות עדשים ירוקות, שהושרו במים כשעה
2 בצלים ירוקים קצוצים
1 בצל סגול גדול, פרוס דק
2 כוסות טונה בשמן, מסוננת
1 פלפל אדום חתוך לקוביות או רצועות
¼ כוס כוסברה קצוצה
3 גבעולי נענע קצוצים
¼ כוס פטרוזיליה קצוצה
1 כוס זיתים שחורים מגולענים (קלמטה)
מלח ופלפל שחור גרוס
½ כוס שמן זית
מיץ מלימון בינוני
אופן ההכנה:
מסננים את העדשים ומניחים בסיר בינוני. מכסים במים כס"מ מעל לעדשים. מבשלים על להבה בינונית ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים על להבה נמוכה כחצי שעה או עד שהעדשים רכות, אך לא מדי.
מסננים, שוטפים במים ומסננים היטב. מעבירים את העדשים המרוככות לקערה ומוסיפים את הבצלים, הטונה המפוררת, הפלפל האדום ושאר החומרים. מערבבים היטב. טועמים את הסלט ומתקנים תיבול בהתאם.
סלט כוסמת, פלפלים וחמוציות
את הכוסמת אנו פוגשים בדרך כלל במרקים, במליות, בקציצות ובפשטידות. מה דעתכם לתת לגרגירים אלו ביטוי גם בסלט שלכם? כך תכינו סלט עשיר, מגוון, צבעוני ובריא. אני בטוחה שתופתעו מהתוצאות.
החומרים (ל־6־8 מנות):
½1 כוסות כוסמת
1 כפית מלח
2 כפות שמן אגוזי לוז
2 כפות שמן זית
3 כפות חומץ בלסמי
2 פלפלים אדומים חתוכים לקוביות
1 פלפל צהוב חתוך לקוביות קטנות
2 מלפפונים כבושים חתוכים לקוביות
2 כפות חמוציות
½ כוס שקדים מולבנים
מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
אופן ההכנה:
יוצקים ליטר מים לסיר, מוסיפים את הכוסמת והמלח ומבשלים על להבה בינונית–נמוכה כחצי שעה. מסננים את הגרגירים היטב.
מעבירים את הכוסמת לקערה רחבה ומוסיפים את השמנים והחומץ הבלסמי. מתבלים במעט פלפל ומלח ומצננים מעט. מוסיפים את כל החומרים, טועמים ומתקנים תיבול.
עונג שבת // אפרסקים צלויים
הכי פשוט וכל כך קל. זהו קינוח שמהווה סיום מתוק ומושלם לכל ארוחה, בשרית או חלבית, היות שאין בהגשתו בעיות של כשרות. אם אתם רוצים, אפשר להעשיר את הגשתו בתלוליות קצפת, יוגורט או סתם עם כדור גלידה.
החומרים (ל־6 מנות):
10 אפרסקים מגולענים וחצויים
2 כפות גדושות סוכר חום בהיר דמררה
2 שקיות סוכר וניל
קליפה מגוררת ומיץ מתפוז אחד
1 מקל קינמון או כוכב אניס
אופן ההכנה:
מניחים בתבנית את חצאי האפרסקים, בוזקים מעליהם סוכר חום וסוכר וניל. מפזרים על האפרסקים חצי מקליפת התפוז המגוררת. יוצקים את מיץ התפוזים ומוסיפים את מקל הקינמון. מערבבים בעדינות רבה. מניחים בשלב התחתון של התנור בתנור חם, שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות), ואופים במשך רבע שעה.
טיפסקל
אוהבים חמצמצות קלה בסלט שלכם? אפשר להוסיף 2־1 כפיות של מיץ לימון טרי.
אין זמן להשרות קטניות? הכינו אותן מראש! השרו קטניות בכמות גדולה למשך הלילה, חלקו לשקיות אוכל והקפיאו. השתמשו לפי הצורך.
רצוי להכין שלל ירקות קלופים וחתוכים, מוכנים לשימוש.
צרו שניים־שלושה רטבים חמצמצים ומפולפלים, שישתלבו בקלות בכל סלט.
צילומים: פסקל פרץ רובין