אני בת 70 וסובלת מרגישות ללקטוז. אני לא אוכלת טחינה, סרדינים ודברי חלב. אני מתעצלת לחתוך ירקות ואוכלת הרבה לחם עם נקניק ומדי פעם ביצה. בנוסף, אני שותה המון שתייה ממותקת, וחוששת מהחוסרים. מה עליי לעשות?
“עלייך לשנות את התזונה שלך. עלייך להפחית את כמות הלחם שאת צורכת ולהעלות את כמות החלבונים. אני ממליצה לך על מנה של בשר בצהריים ובערב ביצה. ניתן לשלב גם טונה בערב, ותתחילי לחתוך לך ירקות לסלט. הכיני לך סלטים מעניינים ומגוונים כדי שלא יימאס לך לאכול עגבנייה, מלפפון ופלפל בכל יום. החליפי את החלב הרגיל בחלב סויה. בנוסף, אני ממליצה לך לצרוך מזון עם סיבים תזונתיים כגון כרובית בתנור, שעועית ירוקה, חסה ועוד. בכל כוס של משקה ממותק יש שלוש כפיות סוכר, ולכן את חייבת להפחית את הכמות של השתייה הממותקת וללמוד להכין בבית מים בטעמים בצורה טבעית”.



אני בת 54 וסובלת ממחסור בסידן. מוצרי חלב גורמים לי לתחושה לא נעימה בגרון. מה אפשר לעשות כדי להעלות את רמת הסידן בגוף?
“התחליפים הכי טובים לחלב עבורך הם מוצרי הסויה. בטופו ישנו סידן רב, ישנם יוגורטים מסויה עם טעמים רבים ובשקדים, באגוזים ובטחינה גולמית עם שומשום מלא יש סידן בכמות גדולה. מלבד זאת, ישנם ירקות שכוללים סידן כמו גבעולי סלרי. במקביל, חשוב להקפיד על פעילות גופנית לשמירה על מסת העצם. אם ברצונך לקחת תוספי תזונה בנוסף, אני ממליצה לך לחפש תוספים טבעיים שמקלים על הספיגה במעיים. לעתים ויטמינים בכמויות גדולות לא בהכרח מסייעים לנו



לספיגה. לכן אני ממליצה לצרוך דווקא מוצרים שמיועדים לילדים, כי בהם הוויטמינים נספגים בצורה טובה יותר בגוף. יש אפשרות לקחת סידן בשוקולד או בסוכריות”.



בני הקטן בן ה־7 אוכל דג סלמון נא. האם זה בריא לילדים בגיל זה?


“הסיכון היחיד הוא שבדגים נאים עלולים להימצא חיידקים ווירוסים. נאסר על נשים בהריון לאכול סושי מחשש להימצאות חיידק הליסטריה, שעשוי להוביל להפלות מוקדמות. בנוסף עלולה להימצא בהם סלמונלה, שמובילה לשלשולים. הבישול מנטרל את רוב החיידקים. הקפאה עמוקה גם כן הורגת חיידקים. אם הדג טרי ונקי, אז אין בעיה, אך אם הוא אוחסן בתנאים שבהם עלולים להתפתח חיידקים, לא מומלץ לתת לילד לאכול ממנו. יש אנשים שאוכלים סושי, והם חשים בסדר גמור. אם לילד לא קרה דבר כשהוא אכל סלמון, אפשר להניח שהדג נקנה במקום אמין. יש להקפיד לקנות באותו המקום ולברר את התנאים של גידול הדג ואת התהליך שהוא עובר לפני הגעתו ללקוח”.



אני אוהבת לאפות ולבשל, אך רוצה להשתמש בממתיקים מלאכותיים וחוששת להזיק למשפחה. האם אפשר לבשל ולחמם ממתיקים מלאכותיים?


“ישנם כמה מרכיבים שמתווספים לממתיקים מלאכותיים באופן נרחב. בארץ יש שימוש נרחב בסכרין ובציקלמט, שהם חומרים סינתטיים הדומים לפלסטיק במבנה המולקולרי שלהם. אספרטיים הנו ממתיק נוסף שנמצא בעיקר במשקאות דיאטטיים ועשוי משני חלבונים. לכל אלו התגלו תופעות לוואי. מלבדם, ישנם גם שני ממתיקים שנחשבים ללא מזיקים לבריאות: הראשון הוא סוכרלוז, שעשוי מכלור ומסוכר. כלור ממתיק מאוד את הסוכר, וכך מאפשר שימוש בכמויות קטנות שלו. השני הוא סטיביה, שעשוי מצמח בעל מולקולות מתוקות. מכל אלו, סכרין וציקלמט עמידים בפני חום, אך אינם בריאים. סוכרלוז גם הוא עמיד בפני חום, ואספרטיים מתפרק בחום ויוצר טעם מר. כדי לזהות אילו ממתיקים קיימים במוצרים שאת צורכת, יש לקרוא את הרכיבים שעל המוצר ולראות ממה הוא מורכב. אם את מכינה את המזון למשפחה, אני ממליצה לבחור מכולם בסוכרלוז, שנמצא הכי פחות מזיק לבריאות”.



האם סלטים בבתי קפה הם דלי־קלוריות והכי בריאים למאכל בתפריט?


“סלטים במסעדות הם ככל הנראה הבחירה הכי בריאה שתופיע בתפריט, אך הם אינם בהכרח דלי־קלוריות. קוביות בטטה, חמוציות, אגוזים, תערובת גרעינים ועוד מוסיפים מאות קלוריות לסלט, בלי לחשב את הלחם בצד. סלט עם קרוטונים יכול להגיע ל־250 קלוריות רק בגלל הקרוטונים. הגבינות אינן דלות־שומן בדרך כלל, ורוב הרטבים מכילים הרבה קלוריות. אם מבקשים סלטים בלי תוספות, נשארים עם חסה ועגבנייה, ובעיניי כבר עדיף לאכול סלט כזה בבית. אם רוצים לאכול משהו טעים, אני ממליצה במקום סלט לקחת מנת רביולי בשמנת וליהנות ממנה. אם רוצים לשמור על דיאטה, יש לבקש סלט עם רוטב בצד ולהוריד את רוב התוספות והלחם. אפשר להשאיר את הגבינה. ההבדל הקלורי בין הגבינות הוא קטן יחסית, ולכן במסעדה אפשר מעט להתפרע. באופן אישי, אני מעדיפה לאכול במסעדה דברים שלא מבשלים בבית וליהנות מהם”. 



מתוך תוכניתה של ד"ר מאיה רוזמן, בכל יום שישי ב־12:00 ב־103FM



עריכת תוכן 103FM: איתמר זיגלמן