חופש הגדול בעיצומו. אנו מתרוצצים בין קייטנות וקניונים ומחפשים פעילויות לילדים. כשהטמפרטורות עולות, אנחנו מעדיפים להשתחרר מעול המטבח ומהכנת הארוחות ומעדיפים לקנות אוכל בחוץ. אבל לדעתי, חופשת הקיץ היא הזדמנות מצוינת לשתף את הילדים בחגיגה קולינרית, ומפעם לפעם רצוי להכין איתם את ארוחת הצוהריים או הערב. 
 
אני אוהבת להכין עם ילדי במטבח הפרטי שלנו את המנות שהם אוהבים לאכול בחוץ: פיצות, ופל בלגי, פלאפל, שווארמה והמבורגר. בדרך זו אנו מרוויחים ילדים עצמאים אשר דרך העבודה במטבח הם מעיזים להכין בעצמם מנות שונות. אנחנו חושפים אותם לתזונה בריאה ואיכותית, ללא חומרים משמרים ובלי מנות מעובדות בתוספת חומרים שונים, שלא תמיד אנחנו יודעים שהם מסתתרים במנות המתועשות. והילדים לומדים להעריך את המרכיבים האיכותיים שמהם מכינים את המנות. התוצאה של העבודה המשותפת במטבח היא ארוחות שהילדים הכינו בעצמם, ושאותן הם לא ישכחו לעולם.
 
השבוע בחרתי להציע לכם להכין קציצות שונות מבשר טחון. זהו חומר הגלם שממנו מכינים את כדורי הבשר, הקציצות וההמבורגר הכל כך אהוב על הילדים. לצד ההמבורגר המסורתי תמצאו גם מתכונים לקציצות המשלבות ירקות ועשבי תיבול. 
 

אומנם אין כמו טעמה של קציצה שעברה טיגון והיא פריכה ועסיסית, אבל אם אתם נמנעים מטיגון מסיבות שונות, המתכונים מתאימים גם לצלייה בגריל. רק הקפידו לשמור על זמני הצלייה על מנת לא לייבש את הקציצות יתר על המידה. 
 
את כל הקציצות אפשר להגיש בלחמניות או בפיתות עם תוספות ירק וממרחים האהובים על הילדים. זה הזמן לתת להם להכין את הקציצות ואת התוספות, ותאמינו לי, אלו שעתיים של פעילות נהדרת במטבח שבסופן הארוחה טעימה הרבה יותר מכל המבורגר קנוי, והחוויה גדולה. 
 
תזהו בשר טרי הודות לגוון האדום שלו, שאינו בוהק. בשר זה אינו אמור להפריש נוזלים רבים בעת הטחינה. 
 
נתחי הבשר המתאימים ביותר לטחינה הם הצוואר והקשתית (שפונדרה). ככל שהנתחים רבי שומן, הקציצות עשירות ועסיסיות יותר, אך לא כולם אוהבים שהקציצה שלהם שמנה מדי. לכן כדאי להקפיד על יחס מאוזן בין בשר ושומן. 
 
המודעות לאכילת מזון בריא הביאה לכך ששולבו בבשר הבקר גם בשר עגל והודו, שהם דלים בשומן ובכולסטרול. יש מי שמצא את שביל הזהב: שילוב של כמה סוגי בשר לקבלת תערובת שמכילה פחות שומן אבל טעמה עשיר ונהדר. 

קציצות מטוגנות

קציצות נפלאות שנחטפות במהירות. אני מעדיפה להכין קציצות קטנות, בקוטר 4־3 ס"מ.
החומרים (ל־35 קציצות):
• 500 גרם בשר בקר טחון 
• 2 תפוחי אדמה גדולים, מגוררים גס
• 2 בצלים מגוררים גס וסחוטים מנוזלים
• 15 גבעולי פטרוזיליה קצוצים
• 3־2 ביצים
• 1 כף אבקת מרק עוף
• ½ כפית פלפל שחור
• ½ כפית בהרט
• ½ כפית מלח
• ½ כוס קמח מצה
• שמן לטיגון
אופן ההכנה:
בקערה רחבה מערבבים את הבשר, תפוחי האדמה, הבצל והפטרוזיליה. 
מוסיפים את שאר החומרים, למעט השמן, ומערבבים היטב. במידת הצורך מוסיפים קמח.
מחממים שמן במחבת גדולה, יוצרים קציצות בקוטר הרצוי ומטגנים משני הצדדים עד קבלת גוון חום זהבהב. מעבירים למגבת נייר סופג.
 
קציצות מטוגנות. צילום: פסקל פרץ-רובין
קציצות מטוגנות. צילום: פסקל פרץ-רובין

המבורגר ביתי

המבורגר הוא אחד המאכלים האהובים על ילדי. אני מעדיפה לדעת איזה בשר הם אוכלים ומהי איכותו, ולכן מכינה בבית ומגישה כמו במזנון מהיר, עם לחמנייה ותוספות. מדי פעם הם מוכנים להתנסות בממרח או בתוספת חדשה והרווח כפול. 
החומרים (ל־6־4 מנות):
• 500 גרם בשר בקר טחון
• 1 בצל גדול, קצוץ
• 2 ביצים
• ¾ כוס פירורי לחם
• ½ כף רוטב ווסטרשייר או סויה
• 2 כפות יין אדום יבש
לטיגון: 
• שמן זית 
• 1 כף פלפל שחור גרוס
להגשה:
• לחמניות עגולות
• ממרחים: מיונז, חרדל, צ'ימיצ'ורי, פסטו
• עלי חסה
• 1 עגבנייה פרוסה
• 1 בצל פרוס לטבעות (אפשר מטוגן)
• 1 מלפפון כבוש פרוס לאורך
אופן ההכנה:
בקערה רחבה מערבבים את הבשר, הבצל, הביצים, פירורי הלחם, הרוטב והיין.
מחלקים את התערובת ל־6־4 חלקים שווים ויוצרים מכל אחד קציצה עגולה (אפשר להיעזר ברינג ליצירת המבורגר אחיד ומדויק). מצפים את הכיריים בנייר אלומיניום, מניחים מעליה רשת וצולים את הקציצות על הלהבה הפתוחה כמה דקות מכל צד. אם רוצים, אפשר להוסיף ולטגן במחבת. מחממים שמן זית ומטגנים את ההמבורגרים עוד 3־2 דקות מכל צד. בוזקים מעל פלפל.
מורחים בלחמנייה ממרח אהוב, מסדרים את הירקות ומגישים עם ההמבורגר החם.



קציצות בשר וכרישה

החומרים (ל־8־6 מנות):
• 2 ק"ג (7־5 יח') כרישה (החלק הירוק)
• 500 גרם בשר טחון
• ½ כפית מלח
• ½ כפית פלפל שחור
• 4 ביצים
• ¾1 כוסות קמח (או קמח מצה)
שמן לטיגון
• ½ כוס קמח (או קמח מצה) לטבילה
אופן ההכנה:
חותכים את הכרישה לקטעים קצרים. מבשלים במים רותחים 30־25 דקות עד ריכוך. מסננים היטב וטוחנים במעבד מזון. מוסיפים את שאר החומרים, מלבד השמן ומערבבים היטב.
מחממים שמן לטיגון, נוטלים 2־1 כפות מהתערובת ויוצרים קציצות. מגלגלים בקמח (לא חובה) ומטגנים עד השחמה.
 
קציצות בשר וכרישה. צילום: פסקל פרץ-רובין
קציצות בשר וכרישה. צילום: פסקל פרץ-רובין


קציצות מוארכות

קציצות מהירות הכנה שצולים על להבה פתוחה, גחלים או מחבת פסים. 
החומרים (ל־35־30 קציצות):
• 1 ק"ג בשר בקר טחון
• 10 גבעולי פטרוזיליה קצוצים דק
• 10 גבעולי כוסברה קצוצים דק
• 2 בצלים מגוררים גס וסחוטים מנוזלים
• 1 כפית מלח
• ½ כפית הל
• ½ כפית בהרט
• 1 כפית כמון 
• ½ כפית פלפל שחור
• ½ כפית פפריקה חריפה
• ¼ כפית קינמון
אופן ההכנה:
בקערה רחבה מניחים את כל החומרים ומערבבים היטב. יוצרים קציצות מוארכות או סגלגלות באורך 12־10 ס"מ ובעובי 2 ס"מ.
משחילים את הקציצות על שיפוד עץ ומהדקים היטב או פשוט יוצרים קציצות מאורכות. מהדקים קלות ומניחים על מחבת פסים או פלנצ'ה. צולים מכל הצדדים עד השחמה.
 
קציצות מוארכות. צילום: פסקל פרץ-רובין
קציצות מוארכות. צילום: פסקל פרץ-רובין


קציצות בשר ומנגולד

השילוב בין הבשר למנגולד מקנה לקציצות טעם מיוחד.
החומרים (ל־8־6 מנות):
• 400 גרם בשר בקר טחון
• 7 עלי מנגולד חלוטים וקצוצים דק (החלק הירוק בלבד)
• 4 ביצים
• 6 גבעולי פטרוזיליה קצוצים
• 6 גבעולי כוסברה קצוצים
• 4 שיני שום כתושות
• 3 בצלים ירוקים קצוצים
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• ¼ כפית פפריקה חריפה
• ¼ כפית כמון
• שמן לטיגון
אופן ההכנה:
בקערה רחבה מערבבים היטב את כל החומרים, מלבד השמן. מחממים שמן במחבת, יוצרים קציצות בקוטר 6־5 ס"מ ומטגנים משני הצדדים עד השחמה.


קציצות אפויות עם חציל קלוי

החומרים (ל־4 מנות):
• 500 גרם בשר בקר טחון דל שומן
• 3 כפות גדושות חציל קלוי, קלוף וקצוץ גס
• חופן כוסברה או פטרוזיליה קצוצה 
• 2 כפות פירורי לחם 
• 1 ביצה 
• ½ כפית מלח 
• ½ כפית מחוקה פלפל שחור טחון
• ½ כפית תערובת תבלינים לקציצות 
לציפוי:
• ½–1 כוס שומשום
אופן ההכנה:
מניחים בקערה את כל החומרים מלבד השומשום ומערבבים היטב. משהים במקרר כשעתיים. יוצרים מעיסת הבשר קציצות פחוסות, מגלגלים אותן בשומשום ומהדקים לקציצה.
מסדרים את הקציצות על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל־200 מעלות במשך כ־12 דקות, עד השחמה. 

טיפסקל
‰ עדיף להשתמש בבשר טחון טרי, שטעמו ואיכותו משובחים. אם אתם משתמשים בבשר קפוא, הפשירו אותו במקרר. 
‰ בכל קציצה חייב להיות חומר שמאחד את הבשר הטחון ומונע את התפרקותה: ביצה, לחם, קמח, קמח מצה או פירורי לחם. לשים היטב את התערובת ומשהים מעט טרם הבישול. 
טיפסקל 
מלבד צלייה או אפייה, הנה עוד שיטה לדלג על הטיגון: חממו היטב סיר רחב ללא שמן, סדרו את הקציצות בצפיפות בתוכו, סגרו אותו והפכו אותן אחרי 3־2 דקות. הקציצות יתבשלו בנוזל שלהן. 
טיפסקל 
‰ את קמח המצה אפשר להחליף בפרוסת לחם שרויה במים וסחוטה היטב.
‰ לפני צלייה או טיגון חשוב מאוד לחמם היטב את השמן או המחבת, כדי 
לקבל קציצות אחידות שאינן מתפוררות.
טיפסקל 
‰ שדרגו את הקציצות והוסיפו להן עשבי תיבול או ירקות כמו נענע, בזיליקום, כרפס, מנגולד, גזר וכדומה. כך הילדים יאכלו ירקות בלי לדעת. 
‰ להפחתת הקלוריות במנה השתמשו בבשר דל שומן, או שלבו כמה סוגי בשר.