משך כמעט חודש ימים עסקתי בהכנת אינספור מטעמים שונים לכבוד החגים. עלו על השולחן שלי תבשילי קדירה, ממולאים ובשרים, מאפים ומתוקים. כל מאכל הותאם לחג, לאירוח, למנהג ולמסורת. והאמת היא שלא משנה כמה אני מיומנת ותמיד נדמה שהדבר קל ומהיר עבורי, עדיין חברים - זה מעייף! גם אם אוהבים כמוני את תקופת החגים, אוהבים לארח ולהשקיע בהכנת מאכלים מיוחדים ומעניינים, בסופו של דבר זה מאוד מתיש. 
 
לכן כבר בחול המועד סוכות אני מורידה הילוך. האירוח בסוכה יהיה פחות מחייב ונשען על מאכלים מהירי הכנה ולא מורכבים. המתוקים המסובכים מפנים מקום למאפים מתוקים וקלים להכנה שמשתלבים נפלא עם שלל הריבות שהכנתי מראש. גם בסוף השבוע הראשון שאחרי החגים המאכלים שאכין לכבוד שבת יהיו מבוססים על הרבה הרבה ירקות. הם יוגשו מכל הסוגים ובמבחר טכניקות בישול: מבושלים, מאודים וטריים.

העיקרון הוא הכנה מהירה. וכשאני אומרת מהירה, הכוונה היא שאחרי הקילוף של הירקות מיד עוברים לחיתוך גס וגדול או שמותירים את הירקות שלמים. התיבול שבו אני משתמשת הוא מינימלי, והתנור או האידוי משלימים את הטעמים, מחבקים ומהדקים הכל יחד והופכים מנה פשוטה כל כך לעשירה בטעם ומעניינת. 
 
בחרתי להכין אנטיפסטי. מנה צבעונית ועשירה, המאפשרת שילוב של ירקות שונים. אני מכינה אותה מראש ומאחסנת במקרר עד להגשה. כדאי לשלב מבחר גדול של ירקות לאנטיפסטי, מהטעם הפשוט שהם נשמרים כשלושה עד ארבעה ימים במקרר, ואיכותם נותרת כמו ביום הראשון להכנתם. מניסיוני, כשיש אנטיפסטי במקרר מספיקות שתיים־שלוש תוספות בשביל ארוחה נהדרת וקלילה. 
 

נוסף לכך, אכין ירקות מאודים בניחוח תימין ושמן זית וגם תפוחי אדמה מעוכים, שתמיד יהיו להיט על השולחן (אם יש ילדים בסביבה מומלץ להכין כמות גדולה, כי הם חוטפים אותם). במקום עוד מנה בשרית בחרתי להכין דגים קטנים בגלימת תבלינים. אם אתם לא מוצאים דגיגונים קטנים אפשר להשתמש בדגים שלמים, אך להסתפק בתיבול של עשבי תבלין ושמן זית ולהכניס לתנור. ולקינוח אני ממליצה על הכנת עוגה בחושה ללא עומס של ציפויים וקרמים. משהו מתוק ועדין, שתמיד טוב שיש בבית, בעיקר בסוף השבוע. 
 
ירקות קלויים ומתובלים/אנטיפסטי 
מגש האנטיפסטי (באיטלקית, "לפני הארוחה") הוא לרוב צבעוני ועשיר, ותפקידו לעורר את החך לקראת יתר המטעמים שיוגשו בארוחה. בדרך כלל בוחרים כמה ירקות בגוונים שונים, וקולים על אש גלויה. על האש מניחים משטח גריל המקנה לירק את סימני החריכה האופייניים לשיטת ההכנה. אפשר גם לקלות את הירקות באסכלה (גריל).

החומרים (ל־5־6 מנות):
• 3 פלפלים בגוונים שונים (אדום, צהוב, ירוק)
• 3 פלפלים גדולים חריפים
• 1 חציל גדול
• 1 קישוא
• 3 שיני שום כתושות
• 3 עלי בזיליקום קצוצים
• שמן זית
• חומץ בלסמי
• מלח גס לפי הטעם 

אופן ההכנה:

קולים את הפלפלים על אסכלה או על אש גלויה. מסלקים את הקליפה ואת ה"עוקץ" עם הגרעינים (אין לשטוף את הפלפלים כדי לא לאבד את טעם הצלייה).
חותכים את החציל והקישוא לפרוסות עגולות או אלכסוניות וקולים אותן על משטח קלייה או בתנור.
מסדרים את הירקות בשורות על מגש הגשה, תוך הקפדה על שילוב צבעים וסוגי הירק.
מתבלים בשום הקצוץ ובבזיליקום. מטפטפים מעט שמן זית וחומץ בלסמי, בוזקים מעט מלח ומגישים. 
 
עגבניות ודלעת אפויות
פשוט כל כך שבאמת קשה לי לקרוא לזה מתכון, אז נסתפק ב"מיני מתכון". 
החומרים (ל־4 מנות):
• ½ ק"ג עגבניות בגוונים שונים, חצויות
• ½ ק"ג דלעת חתוכה לקוביות 
• 3־4 ענפי תימין
• 3 שיני שום, כתושות (לא הכרחי) 
• מלח ופלפל גס לפי הטעם
• שמן זית 

אופן ההכנה: 
מסדרים בשתי תבניות נפרדות את העגבניות החצויות ואת קוביות הדלעת. מפזרים עליהן את ענפי התימין, השום, המלח והפלפל. יוצקים מעל ומסביב בנדיבות שמן זית. מערבבים קלות, כך שכל הירק יצופה היטב בשמן. מכסים בנייר אפייה ומניחים מעל רדיד אלומיניום. סוגרים ומהדקים היטב.
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך 35 דקות. מסירים את רדיד האלומיניום ונייר האפייה ומשזפים את הירקות עוד כמה דקות (רצוי בשלב זה לבדוק בתכיפות גדולה את הירקות, לעשות "בייביסיטר") עד לדרגת השיזוף הרצויה. מוציאים ומגישים. 

עגבניות אפויות. צילום: פסקל פרץ רובין
עגבניות אפויות. צילום: פסקל פרץ רובין

  
תפוחי אדמה מעוכים
ילדי אוהבים מאוד תפוחי אדמה, וכשאני מגישה אותם כך, כשהם מעוכים ושזופים, אין יותר מאושרים מהם כאילו הכנתי מאכל מורכב מאוד. תפוחי אדמה אלו עושים רושם וכשמגישים אותם כמו שהם, כולל נייר האפייה, הם תמיד קוצרים מחמאות. 

החומרים (ל־6־8 מנות): 
• 6־8 תפוחי אדמה בינוניים (לא רצוי להשתמש בתפוחי אדמה גדולים)
• 1 כף מלח
• ¼־½ כוס שמן זית
• מלח ופלפל גרוס, לפי הטעם
• 5־6 עלי תימין

אופן ההכנה:
מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם בסיר עם מים ומלח במשך כ־40 דקות, עד לריכוך. מסננים ומועכים אותם קלות בעזרת כף היד.
מרפדים תבנית בנייר אפייה ומניחים את תפוחי האדמה. מזלפים מעט שמן זית, מלח ופלפל, ומפזרים את עלי התימין.
אופים בתנור שחומם מראש לחום גבוה (200 מעלות) במשך כ־25־30 דקות, עד שתפוחי האדמה משחימים מעט ומקבלים מעטפת פריכה. מוציאים ומגישים חם עם התבנית ונייר האפייה אל השולחן.

תפוחי אדמה מעוכים. צילום: פסקל פרץ רובין
תפוחי אדמה מעוכים. צילום: פסקל פרץ רובין


ברבוניות או סרדינים בגלימה פיקנטית 
זו לא בדיוק מנה עיקרית מורכבת, אבל היא בהחלט מהווה נשנוש חלבוני קטן לצד שלל הירקות.

החומרים (ל־6 מנות): 
• ½ ק"ג דגים קטנים (ברבוניות או סרדינים) נקיים
• מיץ מחצי לימון 
• 1 כוס קמח מנופה 
• ½ כוס פנקו (לא הכרחי) 
• ½ כפית מלח
• ½ כפית שום מיובש
• 1 כפית תערובת פיקנטית של עשבי תיבול ופלפלים או שילוב של פלפל שחור גרוס, פלפל שטה גרוס ו־½ כפית כמון 
• 2 ביצים טרופות עם 3 כפות מים 
• שמן לטיגון עמוק
• חצאי לימון 


אופן ההכנה: 
שוטפים היטב את הדגים, מניחים בקערה ומזלפים מעט לימון. משהים כ־10 דקות, שוטפים ומנגבים.
מניחים בקערה בינונית את הקמח ואת הפנקו, ומוסיפים את כל התבלינים. מערבבים היטב. בקערית נוספת טורפים את הביצים ומוסיפים להם 3־2 כפות מים. 
מחממים שמן לטיגון. על השמן להיות לפחות בגובה 4 ס"מ. מלפפים את הדגים בקמח ובביצה הטרופה ומטגנים. מוציאים ומניחים על נייר סופג. מגישים חם עם חצאי הלימון. 
עוגה בחושה 
מאחר שבכל זאת שבת, ואין שבת בלי עוגה, חשבתי שברוח המהירה והיעילה של הימים האלו הכי כדאי להכין עוגה בחושה, בסיסית ופשוטה. היא קלה להכנה, כך שכל אחד יכול. אני מכינה אותה בעיניים עצומות. אפשר לאפות אותה בכל תבנית שיש בבית: עגולה, סיר פלא, מלבנית, מסולסלת, תבניות כיכר ועוד. 


החומרים (לתבנית סיר פלא קטנה):
• 200 גרם חמאה רכה (לגרסת פרווה: מחמאה)
• ½1 כוסות סוכר או סוכר דמררה
• 2 שקיות סוכר וניל
• 1 כפית רום 
• 3 ביצים
• 3 כוסות קמח תופח מאליו מנופה (או 1 כוס קמח מנופה + ½1 כוסות קמח מלא מנופה + ½2 כפיות אבקת אפייה)
• 1 גביע יוגורט (לגרסת פרווה: קצפת צמחית)
• ½ כוס חלב (לגרסת פרווה: מים או מיץ)
לעיטור:
• ½ כוס שבבי ברס אגוזים או שומשום וכף סילאן

ברבוניות או סרדינים בגלימה פיקנטית. צילום: פסקל פרץ רובין
ברבוניות או סרדינים בגלימה פיקנטית. צילום: פסקל פרץ רובין


אופן ההכנה: 
מכניסים את החמאה והסוכר לקערת המערבל ומערבלים עד לקבלת תערובת קצפית. מוסיפים את סוכר הווניל, הרום והביצים, ומערבלים עד לקבלת תערובת חלקה ואוורירית.
מקציפים לתערובת קלילה וחלקה. מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בהדרגה את הקמח, אבקת האפייה, היוגורט והחלב. יוצקים לתבנית את בלילת הבצק ומשטחים. 
מפזרים את ברס האגוזים או שומשום ומזלפים מעל את הסילאן. אופים בתנור שחומם מראש כ־45־50 דקות, ומניחים להצטנן על רשת ברזל.