כל חובב סיינפלד מכיר את הסצינה הזו מתוך הסופנאצי:

איליין: אז מה להביא לך?
קריימר: קערה של מוליגאטני תהיה מושלמת.
איליין: מוליגאטני?
קריימר: כן, מרק הודי העשוי לכדי שלמות על ידי אומן המרקים בפינה של רחוב 55.
איליין: מי, הסופנאצי?
קריימר: הוא לא נאצי הוא פשוט קצת אקצנטרי, את יודעת, רוב הגאונים הם כאלו.

יש מצב שקריימר צודק, אל יאייגן (AL YEGANEH), הידוע בכינויו "הסופנאצי" מהפרק האלמותי של סיינפלד, ששודר ב-1995, הביא את המוליגאנטני לחשיפה מטורפת וכמובן לשלל חיקויים ופתיחת מקומות מרק בניו יורק ובעולם. בזכות הפרק הזה ובזכות תיאורי המרכיבים שיש במרק. קשה לשכוח את הרגע בו איליין נוקמת בסופנאצי ומגלה לו שכל המתכונים אצלה ובעיקר המוליגאטני האהוב עליו.

ארוחה שלמה בקערה אחת

כמו הרבה מאכלים אין ממש דעה אחת לגבי מקור המרק. בעיקרון המקור שלו מהודו ויש אומרים שהוא התחיל בכלל בתקופה שהאנגלים שלטו בהודו. כך או כך, המרק הזה נדד למדינות רבות ותוכלו למצוא אותו במגוון גרסאות שונות באנגליה, ניו זילנד וארה"ב, לפעמים כצמחוני ולפעמים עם עוף, חלקו מבוסס על ציר ירקות וחלקו נעשה בסיר אחד. אני בחרתי במתכון של הכל בסיר אחד, עם ציר עוף. תוכלו כמובן להמיר למרק ירקות או מים.

המרכיבים 

  • רבע כוס חמאה או שמן זית
  • 1 בצל קצוץ
  • 1 גזר קצוץ
  • 1 פלפל חריף קצוץ קטן אם אתם אוהבים חריפות
  • 4 שיני שום כתושות
  • 2 כפות ג'ינג'ר כתוש
  • 1 תפוח ירוק קלוף וחתוך לקוביות
  • 1 עגבניה חתוכה לקוביות
  • 1 כף אבקת קארי
  • כפית כמון, כפית קינמון, כפית כורכום, כפית פפריקה מתוקה
  • כפית זרעי שומר +כפית זרעי כוסברה קלויים וכתושים (לא חובה)
  • 2 הל מעט מעוכים
  • חצי כפית פלפל שחור גרוס
  • 2/3 כוס עדשים כתומות
  • 3 כוסות מרק עוף / ציר ירקות / מים
  • 2/3 כוס חלב קוקוס
  • מלח לפי הטעם
  • לקישוט
  • כוסברה, ליים, קשיו קלוי

ההכנה

בסיר המתאים למרק יש להמיס חמאה או לחמם קלות את שמן הזית ולטגן בחום לא גבוה את הבצל, הגזר והפלפל עד לריכוך הבצל. מוסיפים את תפוחי העץ, השום, הג'ינג'ר, העגבניות ומערבבים לעוד כמה דקות. מוסיפים את התבלינים ואבקת הקארי ומערבבים היטב כדי שכל המרכיבים יעטפו בתבלינים.

מוסיפים את ציר העוף והעדשים, מערבבים, מנמיכים ומבשלים לכחצי שעה. בשלב הזה חשוב להבין שאין תזמון מדויק למתי המרק מוכן כי עדשים מתבשלות מהר ולפעמים סופגות את כל הנוזלים מהר מידי, ולכן חשוב להיות קשובים למרק גם אחרי רבע שעה, 20 דקות, ולראות מה מצבו. אנחנו לא מחפשים פירה אלא מרק סמיך ואנחנו במילא עוד מוסיפים לו נוזלים.

מוליגטאני  (צילום: FREEPIK)
מוליגטאני (צילום: FREEPIK)

כשהמרק מוכן, ניתן או לטחון חלק ממנו ולהחזיר לסיר או לוותר על החלק הזה, להוסיף את חלב הקוקוס, לערבב היטב, לתקן תיבול ולהחזיר לעוד כמה דקות של איחוד טעמים. להגיש חם עם קשיו, כוסברה קצוצה ופלח ליים לצד אורז בסמטי או איזה נאן.

**אם החלטתם שבא לכם בשר אז צלו את העוף בשמן הזית לפני הבצל ואז המשיכו את הבישול כרגיל, הוציאו את הנתחים, פרקו את הבשר והגישו אותו על המרק. כמובן שאפשר פשוט לשים מעל המרק שאריות עוף ממנה אחרת.

תהנו ולכו לראות סיינפלד.

תודה ענקית לכרמלה משוק הכרמל שתמיד מצילים אותי עם משלוח מהיר שמביא לי את כל השוק הבייתה כולל בשר, עדשים, חלב קוקוס וכמובן ירקות מעולים.