אלו היו כמה שבועות אינטנסיביים במטבח שלי: נערכו בו צילומים למדורי האוכל, הוכנו ארוחות למשפחה וחברים, נערכנו לפורים עם שלל מאפים ועכשיו הגיע הרגע שבו אני מבקשת קצת מנוחה. תנו לי להתרחק קצת מהמטבח, לא להכין מטעמים מורכבים.
אבל לפעמים אין ברירה. סוף השבוע מגיע, הילדים באים. בדיוק למקרים אלו פיתחתי שיטה: אני מחברת בין חומרי גלם שונים שאני חושבת שישתלבו נפלא במראה ובטעם, ושולחת לתנור. לא מערבבת, לא הופכת, לא בודקת - פשוט מכסה ונותנת לקסם להתרחש מעצמו.
כך קרה הפעם, כאשר מצאתי במקפיא נתחי נסיכת הנילוס ובמקרר מבחר ירקות. שלחתי את כל הטוב הזה אל התנור, והתוצאה כאן לפניכם. את אותה השיטה אימצתי לשארית של כרובית וגריסים ביום גשום במיוחד, והכנתי מרק מהביל מחומרי גלם כל כך בסיסיים, עד שהפתיעו אותי במראה ובעיקר בטעם. לצד מנת הדגים והירקות בחרתי להכין מנה אהובה עליי במיוחד: מנת אורז חגיגית מהמטבח הפרסי, המשלבת גזר, צימוקים, שעועית אדומה ושלל תבלינים עם מצע תפוחי האדמה, תהדיג, שעליו יושב כל הטוב הזה. כאשר אני מגישה את מנת האורז, היא תמיד סוחטת מחמאות.
ואי אפשר לקבל את סוף השבוע בלי עונג שבת, ומה הוא אם לא משהו מתוק ומפנק כמו עוגה? בחרתי להציע לכם להכין עוגה בחושה ביתית. היא טעימה, קלה ומכילה את כל מה שיש. אני מכינה אותה בעיניים עצומות. היא יכולה להשתנות לפי המצרכים שיש במקרר ובמזווה. לפעמים היא בשילוב שוקולד, לפעמים פירות; לפעמים אני משלבת בה סילאן ולפעמים סוגי קמחים שונים. התוצאות תמיד מפתיעות.
מתכונים נוספים באתר הקולינרי של פסקל
מרק כרובית וגריסים
החומרים (ל־8־6 מנות):
• 3 כפות שמן זית
• 1 בצל קצוץ
• 3 גבעולי כרפס חתוכים לפרוסות בעובי 1 ס"מ
• 2 גזרים חתוכים לפרוסות או לקוביות (או בטטה בינונית אחת)
• 4 שיני שום כתושות
• ½ כרובית בינונית מפוצלת לפרחים קטנים. את הגבעולים קוצצים דק
• 1 תפוח אדמה בינוני חתוך לקוביות קטנות
• ½־¾ כוס גריסי פנינה (בהתאם לדרגת הסמיכות הרצויה)
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• ½ כפית כמון
• 6 כוסות ציר עוף, ציר ירקות או מים רתוחים עם 2 כפות אבקת מרק עוף
לעיטור:
• ½ כוס פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
מחממים שמן בסיר רחב וגבוה. מוסיפים את הבצל הקצוץ, הכרפס, הגזרים (או הבטטה) והשום. בוחשים ומאדים דקה־שתיים. מוסיפים את פרחי הכרובית והגבעולים הקצוצים ואת קוביות תפוחי האדמה ומאדים כ־2 דקות.
מוסיפים את גריסי הפנינה, המלח, הפלפל, הכמון וציר העוף. מערבבים ומוסיפים עוד נוזלים (על הנוזלים להגיע עד ל־¾ מגובה הסיר). מערבבים, מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כשעה וחצי עד שעתיים (מוסיפים מים לפי מידת הסמיכות הרצויה). מעטרים בפטרוזיליה קצוצה ומגישים חם.
דרגת הקושי: קלה־בינונית
משך ההכנה: כשעתיים
סוג המנה: פרווה
נתחי נסיכת הנילוס וירקות ברוטב פיקנטי
החומרים (ל־6־8 מנות):
• 2 בצלים גדולים חתוכים לרצועות או פרוסות
• 8 שיני שום שלמות פרוסות דק
• 6 עלי סלק ירוק (מנגולד) חתוכים לשניים
• 2 גזרים פרוסים
• 2 פלפלים אדומים חתוכים לשניים
• 1 פלפל אדום חריף (לא הכרחי)
• 1 חציל קטן פרוס
• 3 עגבניות קטנות פרוסות
• 8־6 נתחי דג נסיכת הנילוס (או כל דג אחר)
• 3־2 כפות פרוסות לימון כבוש ומפולפל
• 1 כוס פטרוזיליה וכוסברה קצוצות
• מלח, לפי הטעם
• ½ כפית פלפל שחור גרוס
• 1 כפית כורכום
• ½ כוס מים
• 4 כפות שמן זית
• ½ כוס יין לבן יבש
• 4־2 גבעולי תימין
אופן ההכנה:
מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה. מסדרים בתבנית את כל הירקות לפי הסדר בשכבה אחידה. מסדרים מעל שכבת הירקות את נתחי נסיכת הנילוס.
בקערה נפרדת שמים את פרוסות הלימון הכבוש, הפטרוזיליה והכוסברה, המלח והפלפל השחור, הכורכום, המים ושמן הזית. מערבבים קלות ומוסיפים את היין והתימין. מערבבים היטב ויוצקים על נתחי הדג והירקות הנתונים בתבנית. מכסים את הדגים והירקות בנייר אפייה נוסף וסוגרים היטב ברדיד אלומיניום.
אופים במשך 40 דקות בתנור שחומם מראש לחום של 190־200 מעלות. מוציאים מהתנור, מסירים את רדיד האלומיניום ואת נייר האפייה. משקים מהרוטב שנותר בתבנית את הדגים. אם יש צורך, מוסיפים מעט מים. מחזירים לתנור לשיזוף קצר במשך עוד 10־5 דקות. מגישים חם.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כ־50 דקות
סוג המנה: פרווה
אורז עם שעועית אדומה וגזר
החומרים (ל־6־8 מנות):
• ½2 כוסות אורז פרסי או יסמין שהושרה יום קודם במים עם מעט מלח
• 2 כפיות מיץ לימון
• 150 גרם שעועית אדומה (שהושרתה במים לילה קודם)
• 3 גזרים חתוכים לרצועות דקות
• ½ כוס צימוקים
• 2 כפות שמן
• ½ כוס שמן
• ½ כפית מלח
• ½ כפית כורכום
• 1 כפית כוסברה טחונה
• ¼ כפית הל
• ¼ כפית קינמון
• 2 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לפרוסות בעובי 1 ס"מ
אופן ההכנה:
מסננים את גרגרי האורז מהנוזלים, מעבירים לסיר עם מים, מוסיפים את מיץ הלימון ומבשלים 8 דקות בדיוק. מסננים.
בסיר נפרד מבשלים את השעועית האדומה במים כ־25 דקות. מסננים.
במחבת בינונית מחממים את 2 כפות השמן ומטגנים במשך 3־5 דקות את רצועות הגזר והצימוקים.
בסיר רחב מחממים את השמן, מוסיפים את המלח, הכורכום, הכוסברה, ההל והקינמון. מערבבים היטב. עורכים בתחתית הסיר את פרוסות תפוחי האדמה. שמים שכבה דקה של שעועית וגזר ומעליה שמים שכבת אורז. מוסיפים שכבה של שעועית וגזר ועוד שכבת אורז. כך עד גמר המצרכים. מכסים את הסיר במכסה עטוף במגבת ומבשלים על להבה נמוכה 30־40 דקות. מגישים חם.
דרגת הקושי: קלה־בינונית
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה
עוגה בחושה ומגוונת
החומרים (לתבנית בקוטר 22־24 ס"מ או 2 תבניות אינגליש קייק בינוניות או סיר פלא):
• 200 גרם חמאה רכה
• ½1 כוסות סוכר או סוכר דמררה
• 2 שקיות סוכר וניל
• 1 כפית רום
• 3 ביצים
• 3 כוסות קמח תופח מאליו מנופה (או 1 כוס קמח מנופה + ½1 כוסות קמח מלא מנופה + ½2 כפיות אבקת אפייה)
• 1 גביע יוגורט 150 גרם
• ½ כוס חלב
• 3 כפות אבקת קקאו
• 1 כף ממרח נוטלה
• 2־4 כפות חלב
לעיטור:
• ½ כוס שבבי ברס אגוזים (או שומשום) וכף סילאן
אופן ההכנה:
מכניסים את החמאה והסוכר לקערת מערבל ומערבלים עד לקבלת תערובת קצפית. מוסיפים את סוכר הווניל, הרום והביצים ומערבלים לתערובת חלקה ואוורירית. מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בהדרגה ולסירוגין את הקמח, היוגורט והחלב.
יוצקים לתבנית מחצית מהבלילה. לבלילה שנותרה מוסיפים את אבקת הקקאו, הנוטלה והחלב ומערבבים היטב.
יוצקים את הבלילה הכהה על הבלילה שבתבנית ומחליקים. נועצים סכין במרכז הבצק ויוצרים מעין צורת 8 ליצירת מראה משויש.
מפזרים את ברס האגוזים או השומשום ומזלפים מעל את הסילאן. אופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות במשך 45־50 דקות ומניחים להצטנן על רשת ברזל.
דרגת הקושי: קלה־בינונית
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: חלבית
טיפסקל:
- רוצים לקבל מרקם שונה ושוקולדי? החליפו את הקקאו והחלב ב־½1 כוסות שוקולד צ׳יפס או שוקולד מריר גרוס.
- ניתן להחליף את השוקולד בפירות מיובשים ובאגוזים.
- רוצים להעשיר את העוגה? הכינו קרם או ציפוי שוקולד, וצפו בו את העוגה.
- אפשר לעטר את העוגה בשבבי קוקוס או בסוכריות צבעוניות.