כל יום שישי אני מכינה חלה ולחמניות לשבת, ובכל שבוע הן לובשות ופושטות צורה לפי החומרים, הטעמים המבוקשים ומצב הרוח. לאחרונה התחלתי להכין חלה מקמח מלא, כשאני מגוונת אותה בתוספות שונות כדי לחבב אותה על בני משפחתי, שרגילים לחלה שחומה מבחוץ ולבנה מבפנים. המתכון להכנת החלה מקמח מלא לפניכם, אתם מוזמנים להכין אותה, ואני בטוחה שתשלבו אותה מדי פעם בארוחת השבת שלכם, וגם אצלכם לא ייוותר ממנה פירור. 

המתכון השני הוא להכנת צלי בקר, מנה אהובה ומאוד טעימה. אני נוהגת לשלב בהכנתה ירקות ותוספות שונות, כדי ליצור גיוון ועניין במראה וכמובן בטעם. הפעם הכנתי את צלי הבקר עם פטריות. אני אוהבת להכין את המנה מפטריות טריות, אבל אפשר להשתמש בפטריות משומרות או קפואות.

לצד מנת הצלי אני מגישה אורז מתובל ובוהק וירקות אפויים ברוזמרין, תימין וסילאן. זו תוספת עשירה שנפלא להגיש לצד נתח בשר או עוף ממולא. את קילוף וחיתוך הירקות כדאי לעשות יום מראש, להשרות את הירקות במים עד כיסוי ולשמור במקרר בכלי מכוסה. כך תחסכו זמן בהכנת המנה. אפשר לסיים את בישול הצלי בתנור ולידו לאפות את הירקות ברוזמרין. כמה קל, ככה טעים.

למתכונים נוספים של פסקל היכנסו לאתר של פסקל

חלה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
חלה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

חלה מתוקה מקמח מלא 
החומרים (לתבנית תנור או ל־3 תבניות אינגליש קייק משומנות):
• 1 ק"ג קמח מלא מנופה
• ⅓ כוס שמן 
• 2 ביצים 
• 1 כפית מלח
• 50 גרם שמרים 
• 2 כפות סוכר דמררה או סוכר חום 
• 3־3½ כוסות מים
• 2 כפות סילאן
• ½ כוס אגוזים קצוצים
• ½ כוס צימוקים בהירים

להברשה:
• 1 ביצה טרופה
• ½ כוס שומשום או פרג

אופן ההכנה:
מניחים קמח בקערת המערבל, יוצרים גומה במרכזו, יוצקים לתוכה את השמן, ומוסיפים את הביצים והמלח. מפזרים מסביב את השמרים והסוכר.
מערבלים עם וו הלישה במהירות בינונית, ומוסיפים בהדרגה את המים, הסילאן, האגוזים והצימוקים תוך הגברת המהירות, עד לקבלת בצק רך וגמיש הניתק מדופנות הקערה. 

מעבירים את הבצק לקערה משומנת קלות, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים במקום חמים כשעה וחצי, או עד להכפלת נפח הבצק. 
לשים מעט את הבצק כדי להוציא מתוכו את האוויר. מחלקים את הבצק לתשעה חלקים שווים ומעצבים כל חלק לגליל ארוך. מחברים כל שלושה גלילים בקצה אחד וקולעים צמה. סוגרים ומהדקים את הקצוות.

מסדרים את צמות הבצק ברווחים על תבנית אפייה או מכניסים כל אחת מהן לתבנית אינגליש קייק משומנת ומשהים להתפחה כ־20 דקות. מברישים אותן בביצה ובוזקים עליהן שומשום. אופים 30־25 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות), עד להשחמה יפה. מוציאים ומצננים על רשת.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כ־40 דקות, לא כולל זמני התפחה
סוג המנה: פרווה

צלי בקר (צילום: פסקל פרץ-רובין)
צלי בקר (צילום: פסקל פרץ-רובין)

צלי בקר ופטריות
החומרים (ל־16־15 מנות):
• ¼ כוס שמן לטיגון
• 1 נתח של בקר מספר 5 לצלי (1.5–1.6 ק"ג)
• 5 בצלים גדולים 
• 4־3 סלסילות קטנות של פטריות מסוג שמפיניון
• 1 כפית שום כתוש
• 1 כפית פלפל שחור גרוס 
• 1 כפית פלפלת מתוקה או הריסה 
• ½ כפית כורכום
• ½־1 כפית כמון, לפי הטעם
• ¼ כפית מלח או לפי הטעם 

אופן ההכנה:
מחממים את התנור ל־150 מעלות. 
מחממים שמן בסיר רחב ונמוך ומטגנים את נתח הבשר מכל הצדדים. מניחים בצד.
קולפים וקוצצים את הבצלים לקוביות בינוניות או גדולות, מוסיפים אל השמן בסיר ומטגנים עד לקבלת גוון זהבהב. מחזירים את הבשר לסיר ומנמיכים את הלהבה. מכסים ומבשלים בסיר סגור במשך שלוש שעות (לא מוסיפים נוזלים, הבשר והבצל מגירים הרבה נוזלים). מדי פעם בודקים את מצב הבשר, אם חסרים מעט נוזלים, מוסיפים מעט מאוד מים (2־4 כפות). מוציאים את נתח הבשר מהסיר ומניחים על רשת לצינון. מוסיפים לסיר את הפטריות ואת יתר התבלינים, מערבבים ומבשלים כ־3־2 דקות על להבה בינונית.  

פורסים את נתח הבשר לפרוסות בעובי של ½1 ס"מ. מסדרים את פרוסות הבשר בתחתית הסיר בנוחות, מנענעים קלות את הסיר כך שהרוטב יצפה בשכבה אחידה את הבשר. במידת הצורך אפשר להוסיף עוד כ־½ כוס מים או ציר בשר. סוגרים את הסיר וממשיכים לבשל על להבה נמוכה כשעה. אפשר לכסות את הסיר ברדיד אלומיניום ולהמשיך את הבישול בתנור במשך כשעה עד שעה וחצי. מגישים חם לצד תוספות של אורז לבן ותפוחי אדמה.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כארבע וחצי שעות 
סוג המנה: בשרית 

טיפיסקל (צילום: פסקל פרץ-רובין)
טיפיסקל (צילום: פסקל פרץ-רובין)

טיפסקל:
משתמשים בקמח מלא בפעם הראשונה? כמות הנוזלים בבצק מקמח מלא גדולה כמעט בכוס מכמות הנוזלים בבצק מקמח לבן. הוסיפו את הנוזלים בהדרגה עד לקבלת מרקם גמיש ורך. אם זו הפעם הראשונה שבה אתם מכינים חלה מקמח מלא, אני ממליצה לשלב בין קמח לבן וקמח מלא (כלומר: חצי ק"ג קמח לבן וחצי ק"ג קמח מלא). את התוספות לבצק ניתן לשנות ולגוון לפי הטעמים האהובים על בני המשפחה.

ירקות אפויים ברוזמרין, תימין וסילאן
החומרים (ל־8־6 מנות):
• שמן זית
• מלח גס
• פלפל שחור גרוס
• 2 בצלים פרוסים
• 4 עגבניות פרוסות
• 2 קישואים פרוסים
• 2 גזרים (או 1 בטטה) פרוסים לטבעות
• 150 גרם דלעת חתוכה לפרוסות או לקטעים
• 6 שזיפים מגולענים וחצויים
• 8 שיני שום פרוסות
• 2 פלפלי צ'ילי פרוסים
• 3 תפוחי אדמה פרוסים
• 2 גמבות חתוכות לטבעות
• 4 ענפי תימין
• 3 ענפי רוזמרין (או אורגנו)
• 2 כפות סילאן

אופן ההכנה
מזלפים שמן זית על תחתית תבנית אפייה ובוזקים מעל מלח ופלפל. מחממים את התנור ל־180 מעלות. מסדרים בצד ימין של התבנית, לאורך בשכבות חופפות כמו רעפים, את הבצלים, חצי מכמות העגבניות, הקישואים, הגזרים והדלעת. מפזרים מעל את השזיפים, חצי מכמות השום, הצ'ילי והתימין. מסדרים בצד שמאל של התבנית, לאורך בשכבות חופפות כמו רעפים, את תפוחי האדמה, הגמבות ושארית העגבניות. מפזרים מעל את שארית השום ורוזמרין. מזלפים מעל לכל שמן זית וסילאן ובוזקים מלח ופלפל. מכסים את התבנית בנייר אלומיניום. צולים 60־50 דקות, עד שהירקות בדרגת הרכות הרצויה (יש לבדוק במהלך הצלייה).
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה וחצי 
סוג המנה: פרווה