לכל סוג אורז גרגר שונה וייחודי לו המשמש אותנו במתכונים שונים. האורז הבסמטי הוא אורז ריחני בעל גרגיר ארוך, יציב וחזק היוצא בבישול "אחד אחד". הוא ידוע בניחוח הארומטי וטעמו האגוזי העדין, המשפרים את הטעם ומשדרגים כל ארוחה וכל מנה שבהן הוא יככב. 

שרית גרשון ג'רבי, מחברת תבליני גרשון יבואנית בלעדית של אורז LAL QILLA מביאה לנו מניסיונה ארוך השנים בבישול וטעימות אורז,  את הסודות התזונתיים והיתרונות הבולטים במיוחד של האורז הבסמטי.

אחת ולתמיד - איזה אורז הכי בריא? ד"ר מאיה רוזמן עושה סדר

נתחיל בכך שאורז הוא דגן, מקור מצוין לפחמימות, מה שמספק אנרגיה לגוף.  האורז מכיל חומצה פולית, ברזל ומגנזיום וכמובן הוא קל ומשמעותי למערכת העיכול. הוא מקור טוב לפחמימות, שהן מקור האנרגיה העיקרי של הגוף. הפחמימות מתדלקות את הגוף ומספקות אנרגיה מתמשכת לאורך כל היום ותחושת שובע ממושכת.

  • האורז הבסמטי דל בשומן ובנתרן, מה שהופך אותו לבחירה בריאה יותר בהשוואה לכמה סוגי אורז אחרים.
  • הידעתם שהאורז הבסמטי הוא נטול גלוטן באופן טבעי? מה שהופך אותו לאופציה מתאימה לאנשים עם צליאק או רגישות לגלוטן.
  • לאורז הבסמטי אינדקס גליקמי נמוך בהשוואה לסוגים אחרים של אורז, כלומר הוא אינו גורם לעלייה מהירה ברמות הסוכר בדם, מה שיעיל לניהול רמות הסוכר בדם, במיוחד עבור אנשים עם סוכרת.
  • לא לשכוח כמובן את נושא העיכול - האורז הבסמטי מתעכל בקלות, מה שהופך אותו לאופציה עדינה לבעלי קיבה רגישה או בעיות עיכול.
  • הוא עשיר ברכיבים תזונתיים חיוניים כמו ויטמינים ומינרלים, כולל ויטמיני B, ברזל ומגנזיום.
  • וכמובן שהוא רב-תכליתי וניתן להשתמש בו במגוון רחב של מנות, בין אם כמנה בפני עצמה, סלטי אורז או תוספות. המרקם הרך והיכולת לספוג טעמים הופכים אותו לבחירה פופולרית במטבחים שונים.

מגוון סוגי אורז בסמטי של LalQilla (צילום: מקס דופלי)
מגוון סוגי אורז בסמטי של LalQilla (צילום: מקס דופלי)

אורז בסמטי עם ירקות
באדיבות מותג מוצרי החשמל Teka

מרכיבים: (לחביתה ללא ביצים)
100 מ"ל מים
50 גרם קמח חומוס
קמצוץ מלח 
קמצוץ פלפל שחור טחון
½ כפית כורכום טחון

מרכיבים: (לאורז)
250 גרם אורז בסמטי
1 גזר
125 גרם אפונה קפואה
3 כפות רוטב סויה
1 כף שמן זית
1 "חביתה ללא ביצים"

אופן ההכנה:
1. ערבבו את כל המרכיבים בקערה כדי להכין את החביתה ללא ביצים.
2. שפכו את התערובת למחבת טפלון והפכו אותה כשהיא מתחילה להתנפח.
3. חזרו על הפעולה עד שהחביתה מזהיבה, ואז חתכו לרצועות והניחו בצד.
4. הביאו מים לרתיחה ובשלו את האורז במשך 20 דקות.
5. במחבת עם מים חמים, בשלו את הגזר הקצוץ במשך 15 דקות. הוסיפו את האפונה הקפואה ובשלו עוד 10 דקות. סננו ושמרו להמשך.
6. חממו 1 כף שמן זית במחבת גדולה. הוסיפו את האורז המבושל, הגזר והאפונה וערבבו.
7. שפכו את רוטב הסויה מעל, הוסיפו את רצועות החביתה ללא ביצים, ערבבו ובשלו למשך 10 דקות כדי שהטעמים יתמזגו. הוסיפו מלח לפי הצורך.

סלט אורז בסמטי עם שקדים ואגוזים (צילום: סטודיו TEKA)
סלט אורז בסמטי עם שקדים ואגוזים (צילום: סטודיו TEKA)

סלט אורז בסמטי עם קינואה ופיצוחים
באדיבות מותג מוצרי החשמל Teka

מרכיבים: 
250 גרם אורז בסמטי
100 גרם קינואה שחורה
1 בצל
30 גרם אגוזי לוז
30 גרם שקדים
20 גרם בצל מטוגן
2 שיני שום
1 לימון
150 גרם ארוגולה
1 צרור בזיליקום
25 מ"ל חומץ אורז
שמן זית
מלח לפי הטעם

אופן ההכנה:
1.
מרתיחים את הקינואה השחורה ואת האורז הבסמטי בסירים נפרדים וממליחים.
2. לאחר ששניהם מוכנים, מצננים ושומרים בצד למועד מאוחר יותר.
3. קולפים וחותכים את הבצל ומבשלים אותו עם שמן זית וקורט מלח.
4. כאשר הבצל מזהיב, מוסיפים את החומץ ומבשלים עד שהוא מתאחד יחד עם הבצל.
5. קוצצים את האגוזים, השום והבזיליקום. מגרדים את קליפת הלימון וסוחטים את המיץ שלו.
6. מערבבים את כל החומרים בקערה גדולה ומתבלים עם מיץ הלימון, המלח ושמן הזית.
7. לבסוף, מקשטים את המנה עם בצל פריך ומטוגן מעל.

סלט אורז בסמטי חום ושעועית אדומה (צילום: יחצ)
סלט אורז בסמטי חום ושעועית אדומה (צילום: יחצ)

סלט אורז חום ושעועית אדומה

באדיבות תבליני גרשון, יבואנית LalQilla - אורז בסמטי איכותי מהרי ההימלאיה 

מרכיבים:
1 כוס אורז חום מבושל בטמפרטורת החדר
1 כוס שעועית אדומה מבושלת 
גמבה אדומה וגמבה צהובה חתוכות לקוביות קטנות
חצי כוס מלפפון חתוך לקוביות 
1-2 שיני שום קצוצות
4\1 בצל אדום קצוץ דק
4\1 כוס עלי כוסברה קצוצה דק
2 כפות שמן זית 
1 כפית מיץ לימון
1 כפית חרדל דיז'ון - לא חובה 
מלח ופלפל לפי הטעם 

אופן ההכנה:
1.
מבשלים את האורז והשעועית בנפרד ומניחים להם להצטנן. אם משתמשים בשעועית משומרת, מסננים ושוטפים אותה.
2. בקערה גדולה משלבים את האורז החום המבושל, השעועית האדומה המבושלת, קוביות פלפל אדום וצהוב, מלפפון, בצל אדום וכוסברה קצוצה.
3. בקערה נפרדת מכינים את הרוטב: טורפים יחד את שמן הזית, מיץ הלימון, חרדל דיז'ון (אם רוצים), שום טחון, מלח ופלפל.
4. יוצקים את הרוטב על תערובת האורז והשעועית ומערבבים הכל יחד עד לקבלת תערובת אחידה.
5. טועמים את הסלט ומתקנים את התיבול, מוסיפים עוד מלח, פלפל או מיץ לימון במידת הצורך.
6. מכסים את הקערה בניילון נצמד או במכסה ומקררים את הסלט למשך 30 דקות לפחות כדי לאפשר לטעמים להתמזג.
7. לפני ההגשה, מקשטים בעלי כוסברה נוספים. בתאבון.