רגע לאחר תקיעת השופר, המסמנת שהצום הסתיים, נוהגים לשתות משקה חם או קר בלגימות איטיות, ונהנים מאכילת פרוסת עוגה קלילה וריחנית או מטבילת עוגיות פריכות במשקה. הם ימלאו את המאגרים בגלוקוז, שאותו איבדנו במהלך היממה האחרונה.

במדור הפעם בחרתי להתמקד במתוקים שבעזרתם נשבור את הצום. נתחיל במתכון לעוגת תפוזים, שפשוט אי אפשר לוותר עליה. קיימות עשרות גרסאות להכנתה, הפעם החלטתי להוסיף לעוגת התפוזים שלי, שהיא אוורירית וקלילה כענן, נטיפי קרמל, שוקולד, ברס ופיסטוקים, שהפכו אותה לעשירה וחגיגית במיוחד. 

המתכון השני שאותו בחרתי להציג בפניכם השבוע הוא להכנת עוגה בחושה בסיסית וקלה להכנה, שמכילה בדרך כלל את מה שיש בבית. משום שהיא מוגשת אחרי הצום, בחרתי להוסיף למרכיבים שלה קליפת לימון מגוררת ותמצית וניל משובחת. 

המתכון השלישי הוא להכנת עוגת טורט קלילה שנקראית “לייקח" או “בסקוטו". זו אחת העוגות המצוינות, ההכנה שלה פשוטה והתוצאה מדהימה. רצוי להכינה בסיר פלא, כפי שנהגו להכינה בתוניס, או בתבנית מעוטרת כדי שתהיה חגיגית ויפה כשתוגש לשולחן. 

לכל הטוב הזה הוספתי מתכון להכנת לימונדה צוננת, שבעיניי היא חובה עם צאת הצום, אפילו לפני התה. למיץ הסחוט אתם מוזמנים להוסיף לימון שלם טחון, שיוסיף המון טעם. אפשר להגדיל או להקטין את כמות הסוכר שמופיעה במתכון, ואפשר להחליף את הסוכר בדבש או בתחליפי סוכר. הוסיפו עשבי תיבול למשקה הלימוני, מה שישדרג את טעם הלימונדה.  

חתימה טובה, פסקל.

עוגת תפוזים מפתיעה

החומרים (לתבנית מוארכת ומעוטרת באורך 28 ס”מ או לתבנית עגולה בקוטר 26־24 ס”מ או לסיר פלא): 
• 4 ביצים בגודל M
• ½1 כוסות סוכר
• 2 כוסות קמח מנופה
• ¼ כוס פיסטוקים גרוסים
• ¼ כוס נטיפי שוקולד
• ¼ כוס נטיפי שוקולד קרמל או טופי
• ½ כוס שמן
• ½ כוס מיץ תפוזים
• ½1 כפות קליפת תפוז מגוררת
• ½ כף קליפת לימון מגוררת
• ½ כפית תמצית וניל
• 1 שקית אבקת אפייה

לבזיקה:
• 2 כפות אגוזי ברס
• 2 כפות פיסטוקים גרוסים 
• 1 כף פרוסות שקדים מולבנים

אופן ההכנה:
מניחים את הביצים בקערת מערבל חשמלי ומקציפים. ברגע שנוצר קצף מוסיפים באיטיות ובהדרגה את הסוכר. מקציפים כ־8 דקות, עד לקבלת קצף בהיר ותפוח.
מקפלים את הקמח אל הקצף בשתיים־שלוש פעמים. מוסיפים את הפיסטוקים ואת הנטיפים ומבליעים בעיסה. מוסיפים את השמן, מיץ התפוזים וקליפת התפוז והלימון ומערבבים. מוסיפים את יתר החומרים ומבליעים עד לקבלת תערובת אחידה.
מעבירים את הבצק לתבנית משומנת ומקומחת, ובתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך 35־40 דקות, עד שהעוגה מקבלת גוון חום זהוב והיא קפיצית למגע. אפשר לבדוק בעזרת קיסם.

דרגת הקושי: קלה 
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה

עוגת תפוזים מפתיעה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגת תפוזים מפתיעה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוגה בחושה בניחוח וניל  

החומרים (לתבנית מעוטרת בקוטר 22־24 ס”מ או ל־2 תבניות אינגליש קייק בינוניות או לסיר פלא):
• 200 גרם חמאה רכה
• ½1 כוסות סוכר או סוכר דמררה
• 2 שקיות סוכר וניל
• ½ כפית תמצית וניל 
• 3 ביצים
• 3 כוסות קמח תופח מאליו (או 1 כוס קמח + ½1 כוסות קמח מלא + ½2 כפיות אבקת אפייה) מנופה
• 1 גביע יוגורט
• ½ כוס חלב

לעיטור:
• ½ כוס אבקת סוכר

אופן ההכנה:
מכניסים את החמאה והסוכר לקערת המערבל ומערבלים עד לקבלת תערובת קצפית. מוסיפים את סוכר הווניל, תמצית הווניל והביצים ומערבלים עד לקבלת תערובת חלקה ואוורירית.
מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בהדרגה ולסירוגין את הקמח, היוגורט והחלב. יוצקים לתבנית משומנת ומקומחת את בלילת הבצק ומחליקים את פניה. בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות, אופים במשך 45־50 דקות. מוציאים ומניחים להצטנן על רשת ברזל. מחלצים מהתבנית ומעבירים לכלי הגשה.

דרגת הקושי: קלה 
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: חלבית (או פרווה בשימוש ב"מחמאה" או בשמן במקום החמאה, מעדן סויה במקום היוגורט, ומשקה שקדים במקום החלב)  

עוגה בחושה בניחוח וניל   (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגה בחושה בניחוח וניל   (צילום: פסקל פרץ-רובין)

טורט בניחוח לימוני 

החומרים (לתבנית מעוטרת טבעתית בקוטר 22־24 ס”מ): 
• 5 ביצים
• 3 חלמונים
• ½ כוס מים
• 2 כוסות סוכר
• 3 כוסות קמח
• 30 גרם שקדים קצוצים
• 1 שקית אבקת אפייה
• 1 כף קליפת לימון מגוררת 
• 1 כף מיץ לימון 

אופן ההכנה:
מקציפים את הביצים והחלמונים בקערה עמוקה (רצוי להשתמש במערבל חשמלי). מוסיפים באיטיות את הסוכר והמים. מוסיפים בהדרגה לקצף שנוצר את הקמח ומערבבים בתנועות קיפול עדינות. מוסיפים את השקדים ואבקת האפייה, קליפת הלימון ומיץ הלימון ומבליעים בתערובת. משמנים את התבנית ויוצקים לתוכה את התערובת. אופים בתנור בחום בינוני, 180 מעלות, במשך 40 דקות.

דרגת הקושי: קלה 
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: פרווה

טורט לימוני (צילום: פסקל פרץ-רובין)
טורט לימוני (צילום: פסקל פרץ-רובין)

לימונדה

החומרים (לקנקן אחד):  
• 8־10 כפות סוכר  
• 4־5 לימונים גדולים
• 6־7 כוסות מים

להגשה:
• 1 לימון פרוס לפרוסות דקות
• חופן עלי נענע
• חופן עלי לואיזה
• 2 ענפי גרניום רפואי 

אופן ההכנה:
שמים את הסוכר בקנקן רחב. סוחטים את הלימונים לתוך הקנקן ובוחשים היטב. מוסיפים את המים. בוחשים היטב עד שהסוכר נמס. טועמים ומתקנים טעמים בהתאם להעדפותיכם. לפני ההגשה מוסיפים את פרוסות הלימונים ועשבי התיבול, מערבבים היטב ומגישים קר.

דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 10 דקות 
סוג המנה: פרווה 

לימונדה מרעננת לצד עוגת תפוזים (צילום: פסקל פרץ-רובין)
לימונדה מרעננת לצד עוגת תפוזים (צילום: פסקל פרץ-רובין)