אחרי החגים אני מורידה הילוך במטבח הביתי שלי. זה יכול לקחת שבוע, שבועיים או אפילו שלושה שבועות. ממטבח שנמצא כל הזמן בפעילות הוא הופך להיות מטבח שפועל לפרקים. זה הזמן שבו אני מעוניינת להכין מנות קלילות ומהירות הכנה, גם לימי החול וגם לשבת. כמובן שאני משתדלת שהמאכלים יהיו מעניינים וטעימים, אבל כאלה שלא דרושים חומרי גלם מיוחדים להכנתם.
במטבח הפרטי שלי אני גם שוקדת על פיתוח מתכונים חדשים וגם על הכנת מאכלים לבני המשפחה שלי, גם תבשילים וגם מנות מתוקות - כך שתמיד המנות שיוצאות ממנו הן מגוונות.
השבוע, אחרי החודש האינטנסיבי שעברנו, בחרתי להכין לבני המשפחה שלי ארוחת שישי שכוללת כדורי עוף מתובלים, ירקות בתנור ואורז עם בצל ואגוזים.
מנת כדורי העוף שייכת למה שנקרא “אוכל מנחם", כשהכוונה היא בעצם לאוכל של בית. לא מנה מפונפנת אלא מנה פשוטה אבל טעימה. את עיסת העוף אפשר להעשיר בשלל תוספות, כמו עשבי תיבול, אגוזים, לחם או פירורי לחם ולתבל בתבלינים אקזוטיים. אחרי שמניחים בקערה את כל החומרים, לשים אותם היטב ומכדררים את העיסה לכדורים בגודל אחיד, מתפנים להכין את הרוטב. ההפתעה כאן כפולה, כי לאותם כדורי עוף אפשר להכין רטבים שונים, אשר תמיד יתקבלו בשמחה ובעניין גדול על ידי ה"לקוחות" שלנו, קרי, בני המשפחה.
ואצלנו כמעט אין ארוחה אשר בה לא משתלב אורז בצורה כזו או אחרת. לכבוד שבת וגם בחגים אני מרבה להכין אורז בסמטי לבן בתוספת מפנקת של אגוזים, שקדים, פקאנים, פיסטוקים, צימוקים והמון רצועות בצל מטוגנות. כל אלו מעשירים את הגרגירים הלבנים.
נוסף לכך אני מרבה להכין תוספת של ירקות מבושלים. הפעם אפיתי את הירקות שבחרתי עם מינימום תבלינים שהניבו מקסימום טעם.
מתכונים קלים להכנה, עדינים, צנועים ומלאי טעם - זה בדיוק מה שאנו צריכים בימים טרופים אלו.
כדורי עוף מתובלים
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה וחצי
סוג המנה: בשרית
החומרים (ל־6־8 מנות):
לכדורי העוף:
• ½ ק"ג חזה עוף טחון
• ½ כוס שקדים קצוצים דק
• 1 בצל גדול קצוץ
• 1 ביצה
• מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
• ½ כפית סודה לשתייה
• ½ כפית כמון
• ¼ כפית כורכום
• 5 שיני שום כתושות
• ¼ כוס פטרוזיליה קצוצה
• ¼ כוס כוסברה קצוצה
לרוטב:
• 3 כפות שמן זית
• 1 בצל גדול, קצוץ או פרוס
• 5 שיני שום כתושות
• 1 גזר גדול חתוך לקוביות קטנות
• 1 עגבנייה חתוכה לקוביות
• 2 גבעולי סלרי חתוכים לפיסות בינוניות
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• ½ כפית כורכום
• ½ כפית פלפלת חריפה או מתוקה
• 1 כפית כמון
• 3 כוסות מים
לעיטור:
• ½ כוס כוסברה ופטרוזיליה קצוצות
אופן ההכנה:
- מניחים את החומרים לכדורי העוף בקערה ולשים לעיסה אחידה. צרים כדורים בגודל 3־4 ס"מ ומניחים על מגש.
- מחממים שמן בסיר רחב ובעל שוליים נמוכים, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד לגוון זהבהב. מוסיפים את השום הכתוש, קוביות הגזר והעגבניות. מערבבים. מוסיפים את הסלרי החתוך ומערבבים. יוצקים חצי כוס מים ומוסיפים את התבלינים. מערבבים ויוצקים את יתר המים. מכסים ומביאים לרתיחה. טועמים ומתקנים את התיבול לפי הצורך. אפשר להדגיש את הטעם בעזרת מעט כורכום, פלפלת ומלח.
- מוסיפים לסיר את כדורי העוף ומבשלים על להבה נמוכה במשך 30 דקות. מנענעים את הסיר כך שהנוזלים יצפו היטב את הירקות והעוף. ממשיכים לבשל על להבה נמוכה עוד 40־30 דקות לצמצום הנוזלים. מעטרים בכוסברה ובפטרוזיליה ומגישים חם לצד אורז.
אורז לבן עם בצל ואגוזים
החומרים (ל־6־8 מנות):
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כחצי שעה
סוג המנה: פרווה
לאורז:
• שמן לטיגון
• 2 כוסות אורז בסמטי שטוף
• ½ כפית מלח
• 4 כוסות מים רותחים
לתוספת:
• 4 כפות שמן
• 2 בצלים גדולים חתוכים לרצועות דקיקות
• 100 גרם שקדים מולבנים
• 50 גרם צימוקים
• 50 גרם אגוזי פקאן
• ½ כפית קינמון
• ½ כוס דבש
• 3־4 כפות מים
אופן ההכנה:
- הכנת האורז: מטגנים את האורז בשמן עד הזהבה. מוסיפים מלח ומערבבים. מוסיפים מים רותחים ומבשלים כדקה. מנמיכים את האש ומבשלים במשך 15־20 דקות.
- הכנת התוספת: מחממים את השמן במחבת רחבה, מוסיפים את רצועות הבצלים ומאדים עד קבלת גוון חום זהבהב. מוסיפים את שאר החומרים, מערבבים ומבשלים במשך 6־5 דקות על להבה נמוכה־בינונית. מעבירים לכלי הגשה ומניחים לצד האורז הלבן.
ירקות מתובלים אפויים
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כשעה וחצי
סוג המנה: פרווה
לבטטות:
• 2־1 בטטות בינוניות
• 1 ראש שום שלם
• 6־5 גבעולי תימין
• מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
• שמן זית לזילוף
לתפוחי אדמה קטנים:
• 1 שקית תפוחי אדמה קטנים
• 3 גבעולי רוזמרין
• 6־5 שיני שום פרוסות
• מלח גס
• פלפל אדום גרוס
• שמן זית
לפטריות ופלפלונים:
• 1 סלסילת פטריות שמפיניון
• 1 מארז פלפלונים בשלל צבעים
• 3־2 גבעולי רוזמרין
• 2 גבעולי תימין
• 4 שיני שום כתושות או פרוסות
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• שמן זית
• 2 כפות חומץ בלסמי
• 1 כף סילאן
אופן ההכנה:
- מסדרים את הירקות בשלוש תבניות שונות. את הבטטות קולפים ופורסים לפרוסות עגולות בעובי של 1 ס"מ. קולפים את המעטפת של ראש השום ושוטפים היטב. מסדרים בתבנית את פרוסות הבטטות, מניחים בין הפרוסות את ראש השום ומפזרים מסביב את גבעולי התימין. בוזקים מעל מלח ופלפל שחור ומזלפים על פני הירקות שמן זית בכמות נדיבה.
- מסדרים בתבנית השנייה את תפוחי האדמה הקטנים. מפזרים ביניהם את פרוסות שיני השום. חותכים את גבעולי הרוזמרין לשניים ומפזרים מעל. מתבלים במלח ופלפל ומזלפים שמן זית.
- בתבנית השלישית מסדרים את הפטריות והפלפלונים. אפשר לקטום את "כובעי" הפלפלונים, אני נוהגת להשאירם שלמים. מפזרים מעל את גבעולי הרוזמרין והתימין, השום, המלח והפלפל ומזלפים שמן זית.
- מכסים את התבניות בנייר אפייה ומעל מכסים ברדיד אלומיניום. מהדקים היטב. בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים במשך 40 דקות עד שעה. מסירים את הכיסוי ובודקים את דרגת הרכות של הירקות. רצוי לא לאפות יתר על המידה כדי לא לאבד את מרקם הירק.
- מי שאוהב את הירקות שלו קצת יותר צלויים, יסיר את נייר האפייה ורדיד האלומיניום, וימשיך לאפות את הירקות עוד 10־5 דקות ב־190 מעלות. בתום האפייה של הפטריות והפלפלונים מזלפים עליהם חומץ בלסמי וסילאן, מנענעים קלות את התבנית ומגישים חם.