אני זוכרת היטב את צעדיי הראשונים באפייה. שלא בדומה לבישול, כאן נדרשתי לדיוק מרבי בכל שלב ושלב. כאן אין קיצורי דרך או דילוגים. אפייה דורשת דיוק, הקפדה, חישוב וגם הכרה של סוגי בצק שונים. ככל שלמדתי טכניקות להכנת בצקים, תוצאות האפייה שלי השתפרו. סוג בצק שנתפס כמורכב ומסורבל, כזה הדורש עבודה רבה ובעיקר מיומנות מקצועית, הוא בצק העלים.
זהו בצק בסיסי המקפל בתוכו כמות מכובדת של חמאה. טכניקה של רידוד וקיפול שוב ושוב יוצרת בו את השכבות הדקיקות שמופרדות זו מזו בשומן (החמאה). בצק העלים בנוי מעלעלי בצק שנפתחים באפייה כאקורדיון או מניפה. בעיקרון, זהו בצק המורכב מחומרים פשוטים: קמח, מלח, שומן ומים. אבל טכניקת הכנתו מורכבת. אם יודעים להכינו נכון, הוא אחד הבצקים הנפלאים ביותר לאפייה.
לא תמיד יש זמן להכין בצקים שונים, ולכן נפוצים כל כך הבצקים המוכנים. אף שאני מכינה את הבצק בעצמי, אני מקפידה להחזיק במקפיא הביתי כמה סוגי בצק מוכנים כמו פילו, פילאס ועלים. בצקים מוכנים חוסכים זמן ומקצרים תהליכי עבודה. פשוט שולפים אותם מהמקפיא, מכינים מלית בהתאם, מעצבים ואופים.
בחרתי להציע לכם להכין עם הילדים עוגיות מבצק עלים המוכרות כעוגיות משקפיים או אוזניים. אין פשוט וטעים יותר מעוגיות אלה. אנחנו צריכים רק בצק עלים וסוכר, ואם רוצים לגוון, אפשר להוסיף לסוכר מעט סוכר וניל או קינמון, או להשתמש בסוכר חום במקום בסוכר לבן. היופי בהכנת העוגיות האלה הוא שהילדים יכולים בקלות לעשות זאת. עם זאת, חשוב להקפיד על האפייה כי לפעמים הסוכר מתקרמל ומשחים לפני שתהליך האפייה מושלם, ואז הסוכר נעשה מר וכהה מדי. לכן, אל תסתפקו בזמן המצוין במתכון להכנת העוגיות, אלא עשו להן "בייביסיטר" ובדקו שוב ושוב.
עוגיות משקפיים (אוזניים)
החומרים (לצנצנת עוגיות גדולה):
1 חבילה בצק עלים קנוי (400 גרם)
1 כוס סוכר מתובל במעט סוכר וניל או קינמון
אופן ההכנה
- בוזקים על משטח עבודה סוכר, ומרדדים את הבצק על המשטח המסוכר. בוזקים סוכר על פני הבצק המרודד.
- מגלגלים את הבצק מהצד הקרוב אליכם עד למרכז הבצק, ומגלגלים מהצד המרוחק מכם אל המרכז. כך מקבלים שתי גלילות בצק מגולגלות למרכז ומחוברות (כמו ספר תורה מחובר).
- חותכים פרוסות בעובי 1 ס"מ. משטחים כל פרוסה ומקבלים עיגולים דומים לעדשות משקפיים. אפשר לצבוט קלות כל עיגול וכך יוצרים את ה"אוזניים".
- מסדרים ברווחים בתבנית תנור המרופדת בנייר אפייה. בוזקים מעל מעט סוכר ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום בינוני־גבוה. אופים כ־15־20 דקות. חשוב מאוד להקפיד ולבדוק את העוגיות שלא ישתזפו ויתקרמלו יתר על המידה.