הנה אנו שוב בפתחו של יום הכיפורים, נערכים לקראת שתי הארוחות: זו הפותחת וזו המסיימת את הצום. על מנת לעבור את הצום בקלות, ובעיקר בקלילות, יש להקפיד על מספר כללים בסיסיים.
לדעתי ומניסיוני, אחד החשובים ביותר בהם הוא תשומת הלב לשתייה. יש להקפיד על שתייה מרובה מספר ימים לפני הצום, לפחות שניים עד שלושה ליטרים ליום. אם אתם סובלים מכאבי ראש, מומלץ לא לשתות קפה יום לפני הצום.
רצוי שהארוחה המפסקת תכיל כמות גדולה של חלבונים, פחמימות או ירקות עמילניים, כמו תפוח אדמה, בטטה וגזר, שעשירים בפחמימות ומעניקים תחושה של שובע. אפשר להוסיף מבחר סלטים מירקות טריים, על מנת לתת תחושת רעננות וקלילות ולסיים במשהו מתוק.
רצוי לבחור מנות קדרה קלילות, שמהותן "הכול מתבשל יחד". כלומר, בשר, ירק ותוספת. את תוספת הפחמימות: פסטה, אורז או דגן אחר, יש להכין בכמות נדיבה, אבל במידה. כדי שלא נכביד על הקיבה, כדאי שניזהר עם הכמויות המוגשות בארוחה המפסקת, שמוגשת זמן קצר לאחר ארוחת הצהריים.
ומה לגבי התיבול? הוא צריך להיות קליל ולא חזק. כלומר לא מלוח, מפולפל, חריף או חמוץ מדי. הקפידו להימנע ממנות מטוגנות, שמקנות תחושה של כובד וצמא והימנעו מלשתות משקאות ממותקים במהלך הארוחה.
מה אוכלים בסיום הצום? מתחילים בלימונדה קרה, תה חם ועוגה יבשה עם תוספת של ריבה מתוקה. בהדרגה ממשיכים למאכלים קלילים כמו מרק עוף זך, עם מעט אטריות או בצקניות עדינות, נתחי עוף ומנה של ירק מבושל. הפעם בחרתי להציע לכם את המנות שבעזרתן שוברים את הצום. יש פה מרק עוף וירקות, ריבת חבושים נפלאה ועוגת תפוזים מושלמת. ושתהיה לכולנו גמר חתימה טובה.
מרק עוף
במקום ירקות אפשר להוסיף למרק אטריות דקיקות או קרעפלאך, כיסוני בשר קטנים.
החומרים (ל-8-6 מנות):
5 מנות עוף
4 כנפיים ו-2 גרונות
4 גזרים, חתוכים לחתיכות גדולות
3 קישואים, חתוכים לחתיכות גדולות
2 בצלים גדולים, חתוכים לרבעים
1 תפוח אדמה, חתוך לרבעים
4 גבעולי סלרי, ללא סיבים, חתוכים לקטעים
3 גבעולי פטרוזיליה, קצוצים דק
1 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
אופן ההכנה:
יוצקים מים לסיר גבוה, עד למחציתו. מביאים לרתיחה על להבה בינונית. מוסיפים את נתחי העוף, הכנפיים והגרונות, מכסים ומבשלים כ-15 דקות.
מוסיפים אל הסיר את כל הירקות החתוכים, מערבבים ומתבלים במלח ובפלפל שחור. מערבבים, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כשעתיים.
טיפסקל: להעשרת הטעם אפשר להוסיף למרק עצמות בקר, ואפשר להשתמש בירקות אחרים האהובים עליכם. ניתן לתבל גם במעט כורכום ומקל קינמון קטן שאותו מוציאים לפני ההגשה
ריבת חבושים
לכבוד חגי תשרי נהוג להכין מרקחת חבושים, שבתקופה זו מצויים בשפע בשווקים. לריכוך החבושים מומלץ לקרצף את הקליפה, לחתוך לפלחים, לסלק את הגרעינים והליבה ולהשרות במים למשך יום או יומיים לפחות. אם החבושים באיכות טובה, מספיק להשרות למשך מספר שעות. בסיום תקבלו מרקחת חבושים צפים בסירופ מתוק וסמיך.
החומרים (לצנצנת של 1 ליטר):
1 ק"ג חבושים
1/2 ק"ג סוכר (1/2 2 - 3 כוסות)
3 כוסות מים
מיץ מלימון קטן
4 מקלות קינמון
אופן ההכנה:
מנקים ושוטפים היטב את קליפת החבושים. פורסים את החבושים לפרוסות בעובי 2-1 ס"מ. מרחיקים את הליבה והחרצנים ומניחים בקערה עם מים למשך כמה שעות, כדי לרכך את החבושים לפני הבישול.
בסיר רחב וגדול מבשלים על להבה בינונית את הסוכר, המים ומיץ הלימון, עד שהסוכר נמס. מוסיפים את מקלות הקינמון ומביאים לרתיחה.
מסננים את פרוסות החבושים ומוסיפים אותן אל הסיר. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה בינונית-גבוהה כשעה, עד שהחבושים רכים וזהובים. אם מעוניינים בריבה צמיגית ושחומה יותר, ממשיכים לבשל בסיר לא מכוסה עוד כשעה וחצי. מצננים ומאחסנים בצנצנת.
טיפסקל: מהתערובת ניתן ליצור ריבה נוספת. מסננים וטוחנים, או גורסים את פלחי החבושים המבושלים. מחזירים לסירופ ומוסיפים 1/2 כוס שקדים גרוסים ו-1/2 כוס זרעי שומשום. מערבבים ומעבירים לצנצנת זכוכית
עוגת תפוזים של סבתא אסתר
עוגת תפוזים מהירה, אוורירית וטעימה מאוד. אני מרבה להכינה לבני משפחתי מיד כשמתחילה עונת ההדרים, כשניחוחם נישא באוויר. אפשר להכינה גם ממיץ תפוזים משומר ולהסתפק בקליפת לימון אחת או שתיים. את העוגה הזו אני לא מצפה בשום דבר, אף לא באבקת סוכר, משום שהיא נפלאה כמות שהיא. עוגה מלאת טעם העשויה ממעט מאוד חומרים, פינוק אמתי. טובה במיוחד לשבירת הצום, לצד כוס תה מהביל.
החומרים (לתבנית מסולסלת בקוטר 26 ס"מ או סיר פלא, משומן ומקומח):
4 ביצים
1/2 1 כוסות סוכר
2 כוסות קמח, מנופה
1/2 כוס שמן
1/2 כוס מיץ תפוזים
1 כף קליפת לימון, מגוררת
1 כף קליפת תפוז, מגוררת
1 כף קוניאק
1/2 כפית תמצית וניל
1/2 כפית תמצית רום
1 שקית אבקת אפייה
אופן ההכנה:
מקציפים במערבל חשמלי את הביצים, מבלי להפרידן. ברגע שנוצר קצף מוסיפים להן באיטיות ובהדרגה את הסוכר. מקציפים במשך כ-8 דקות, עד לקבלת קצף בהיר ותפוח.
מקפלים את הקמח אל הקצף בשתיים-שלוש פעמים. מוסיפים את יתר החומרים ומבליעים עד לקבלת תערובת אחידה. מעבירים את הבצק אל התבנית.
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) למשך 35-40 דקות, עד לקבלת גוון חום זהוב, כשהעוגה קפיצית למגע. מצננים לפני ההגשה.
טיפסקל: רוצים להרשים במיוחד? אתם יכולים להגדיל מעט את הכמות ולהכינה בסיר פלא גדול וגבוה יותר רוצים לגוון? הוסיפו רסק מתפוז שלם, ללא הקליפה, או שקדים קצוצים. אפשר להכין סירופ תפוזים ולהרטיב בעזרתו את העוגה לאחר הכנתה, או לבזוק מעליה אבקת סוכר