הנה אנו שוב בפתחו של יום כיפור, נערכים לקראת שתי הארוחות: זו הפותחת וזו המסיימת את הצום, כשברור לכל שיש לתת תשומת לב למרכיבי הסעודה המפסקת ולארוחה ששוברת את הצום.

אולם אף שכבר נכתב והוסבר לא מעט על חשיבותה של הארוחה האחרונה לפני הצום, יש שמתייחסים אליה באדישות. מבשלים משהו רגיל, יומיומי, ובזה סיימו את ההכנות.

על מנת לעבור את הצום בקלות ולהרגיש טוב חשוב להשקיע מחשבה ומאמץ הרבה קודם. כך למשל, יומיים לפני הצום אני מקפידה שכל בני משפחתי ישתו המון מים - שניים עד שלושה ליטרים ליום. ומי שנוטה לסבול מכאבי ראש, לא שותה קפה יום לפני הצום.

אני נוהגת לצום מאז היותי ילדה, ועם השנים למדתי לבחור את המאכלים הכי טובים לשעת הסעודה המפסקת. רצוי שהיא תכיל כמות גדולה של חלבונים, פחמימות (פסטה, אורז, דגנים) או ירקות העשירים בפחמימות (כמו תפוחי אדמה), על מנת שייתנו הרגשת שובע.

רצוי לבחור מנות קדירה קלילות שמהותן - הכל מתבשל יחד. בשר, ירק ותוספת. עם הגשת המנה בוחרים את תוספת הפחמימות האהובה עליכם. התיבול חייב להיות קליל. לא חריף, מלוח או חמוץ מדי. כדאי להימנע ממנות מטוגנות שמקנות תחושת כובד וצימאון.

חשוב לא להגזים בכמויות המוגשות בארוחה המפסקת כדי לא להכביד. בכל זאת, מדובר בארוחה שמוגשת שעות מעטות לאחר ארוחת הצהריים.

אפשר להוסיף מבחר סלטים מירקות טריים על מנת לתת תחושת רעננות וקלילות, ולסיים במשהו מתוק. הקפידו לא לשתות משקאות ממותקים במהלך הארוחה.

בסיום הצום מתחילים במשקה חם או בלימונדה קרה ועוגה יבשה, ובהדרגה אוכלים מרקים קלילים כמו מרק עוף זך עם מעט אטריות או בצקניות עדינות, נתחי עוף ומנות מגוונות של ירק מבושל וטרי.

הפעם בחרתי להציע לכם מספר מנות שיסייעו לכם לשבור את הצום בהנאה. המנה הראשונה היא טורט המוכר בשם "בסקוטו". עוגה גבוהה ויפה, אוורירית וטעימה מאוד. אין כמו טעמה העדין בסיום הצום - פרוסה נאה של בסקוטו לצד כוס תה חם או לימונדה קרה.

כמו כן לא התאפקתי, ואני ממליצה לכם להכין גם את כיכרות הבולו המוכרות מהמטבח התוניסאי. השנה בחרתי לשנות את צורת הכיכרות וליצור עוגיות בולו רחבות, אשר לתוכן דחסתי שוקולד, בדיוק כמו שילדיי אוהבים. כל הטוב הזה מוגש לצד ריבות שהוכנו מראש: ריבת ענבים, מרקחת חבושים ועוד.

לארוחה אתם מוזמנים להכין עוף ממולא אשר מתבשל בשלמותו בנוזל - מים מתובלים בכורכום ובקינמון. נוזלים אלו הופכים למרק צח מושלם בתום הבישול הארוך, ואת העוף אפשר להגיש כמו שהוא - נתח ומלית.

אם תרצו, תוכלו לנהוג כמוני: רגע לפני ההגשה, בזמן שבני המשפחה נוגסים מהטורט והבולו ונהנים מהשתייה ומהחזרת האנרגיה לגוף, מניחים את העוף הממולא בתבנית ומכניסים לתנור לשיזוף והשחמה. כאשר הוא שזוף ויפה, חותכים ומגישים.

גמר חתימה טובה

למתכונים נוספים, היכנסו לאתר: https://www.pascalpr.co.il/ 

טיפסקל:# אפשר להשתמש בקמח ללא גלוטן ביחס של אחד לאחד לקמח הרגיל, ולהגדיל ב־%03 את הנוזלים.

# במקום להשתמש בסוכר רגיל אפשר להוסיף תחליף סוכר באותו היחס או טיפות סירופ אגבה.

כיכר שקדים וצימוקים בטעם שומר / בּוּלוּ

החומרים (ל־8־6 כיכרות בינוניות,

בגודל 15־20 ס"מ כל אחת):
• 1 כוס שמן
• 6 ביצים
• ½1 כוסות סוכר
• ½ כוס צימוקים בהירים
• ¾ כוס שקדים קצוצים גס
• ½ כוס זרעי שומשום
• קליפה מגוררת מ־3 תפוזים
• 3 שקיות סוכר וניל
• 3 שקיות אבקת אפייה
• 1 כף זרעוני שומר (אניס)
• 1 כוס מיץ תפוזים
• 1 ק"ג קמח מנופה

למלית:
• 1 כוס ממרח שוקולד אגוזים

לפיזור:
• ½ כוס גרגירי שומשום

אופן ההכנה:
בקערה רחבה בוחשים את כל החומרים מלבד הקמח.

מוסיפים בהדרגה את הקמח אל הקערה תוך כדי בחישה ולישה, עד שמתקבל בצק אחיד. הבצק יהיה דביק במקצת.

משמנים את כפות הידיים, נוטלים חופן מהבצק ומשטחים על כף היד. מניחים במרכז הבצק כפית גדושה של ממרח השוקולד. סוגרים את הבצק מעל לשוקולד ומעצבים לכדור, משטחים אותו קלות. 

מסדרים ברווחים בתבניות תנור מרופדות בנייר אפייה. בדרך זו מכינים את יתר הבצק. מפזרים על העוגיות את גרגירי השומשום. בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) אופים 40־45 דקות, או עד שהעוגיות משחימות יפה.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: שעה
סוג המנה: פרווה

כיכר שקדים וצימוקים (צילום: פסקל פרץ-רובין)
כיכר שקדים וצימוקים (צילום: פסקל פרץ-רובין)

טורט / בסקוטו החומרים (לסיר פלא בקוטר 24 או 26 ס"מ):
• 5 ביצים
• 3 חלמונים
• ½ כוס מים
• 3 כוסות (350 גרם) קמח
• 2 כוסות (350 גרם) סוכר
• 30 גרם שקדים קצוצים
• 1 שקית אבקת אפייה

אופן ההכנה:
מקציפים את הביצים והחלמונים בקערה עמוקה (אפשר להשתמש במיקסר). מוסיפים בקצב אטי את הסוכר והמים.

מוסיפים לקצף שנוצר את הקמח לאט־לאט, בתנועות קיפול עדינות. מוסיפים את השקדים ואבקת האפייה ומבליעים יחד.

משמנים סיר פלא או תבנית עגולה או מוארכת ויוצקים לתוכה את התערובת. אופים בתנור בחום בינוני במשך 40 דקות.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: שעה
סוג המנה: פרווה

טורט (צילום: פסקל פרץ-רובין)
טורט (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוף ממולא / דז'אז' מוחשי
מנת הדגל של המטבח התוניסאי. תחילה מוגש המרק ומיד אחר כך נתח מהעוף וטעימה מהמלית הנפלאה.

עוף ממולא (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוף ממולא (צילום: פסקל פרץ-רובין)

החומרים (ל־10־8 מנות):
• 8 ביצים
• 100 גרם בשר בקר (כתף)
• 1 תפוח אדמה
• 1 עוף בינוני במשקל 1.5־1.6 ק"ג
• 2 גבעולי פטרוזיליה
• 1 פרוסת לחם מושרית במים
• ½ כפית פלפל שחור
• ½1 כפיות מלח
• 3־2 כפיות מיץ לימון
• 1 כפית כורכום
• ½ כפית קינמון או 2 מקלות קינמון
• 15־16 כוסות מים

אופן ההכנה:
ממלאים סיר קטן במים ומבשלים במשך 30־40 דקות 2 ביצים ואת הבשר ותפוח האדמה.

מנקים את העוף היטב ותופרים את פתח הצוואר בחוט ומחט.

מפוררים את הבשר לסיבים או קוצצים דק ומניחים בקערה. מוסיפים את הביצים הקשות ותפוח האדמה, קולפים וחתוכים לקוביות קטנות.

קוצצים את הפטרוזיליה ומוסיפים לקערה. סוחטים את הלחם מהנוזלים ומוסיפים לקערה. מערבבים היטב ומוסיפים את מיץ הלימון, הפלפל השחור, ½ כפית מלח ו־½ כפית כורכום. 

בוחשים ומוסיפים את הביצים הבלתי מבושלות תוך כדי בחישה, עד לקבלת תערובת אחידה.

אוחזים היטב את העוף וממלאים אותו בתערובת המוכנה. תופרים את הפתח בחוט ומחט.

ממלאים סיר גדול ורחב במים ומעמידים על להבה גדולה. 

מוסיפים את הכורכום שנותר, המלח והקינמון. מכסים ומביאים לרתיחה. עם רתיחת הנוזלים מכניסים בזהירות את העוף הממולא, מנמיכים את הלהבה, מכסים וממשיכים לבשל על להבה נמוכה שעה וחצי עד שעתיים.

אפשר להגיש אותו כך, או להעביר אותו בשלמותו לתבנית תנור ולהכניס אותו לשיזוף ולהשחמה בתנור.

דרגת הקושי: קשה
משך ההכנה: שעתיים וחצי עד שלוש שעות
סוג המנה: בשרית