בימים אלו אנחנו מתחילים להתארגן לקראת החופשות המשפחתיות, מחפשים מקומות מוצלים שנמצאים לא רחוק מהמזגנים ומחוף הים. גם המטבח נמצא בחופשה, והמזווה והמקפיא מספקים מקום למוצרים קלילים ומרעננים יותר. מוצרים שאפשר להכין מהם בתוך זמן קצר מנות קלילות, כאלו שלא יכבידו על מי שמכין אותן ועל הסועדים.
בחרתי עבורכם השבוע שלוש מנות שנותנות מענה לדרישות שלנו. הראשונה היא להכנת בריק במילוי בטטה, חציל וגבינה. להכנת הכיסנים הממולאים והמטוגנים משתמשים בעלים דקים ועדינים, שמוכנים בעבודת יד במטבח הצפון אפריקאי ונקראים עלי בריק ומוכרים גם בשם בוריקה. אפשר לקנות עלים אלה בשווקים, שם הם נמכרים בחבילות המכילות 25־20 עלים.
בדרך כלל העלים ממולאים בביצת עין מתובלת או במלית תפוחי אדמה פיקנטית. הפעם הכנתי מילוי שכולל בטטה, חציל וגבינה. אתם מוזמנים להחליף את הירק במלית בכל ירק אחר.
המנה השנייה היא להכנת אפרסקים צלויים ומתובלים, שמוגשים עם גלימה טעימה של גלידת וניל. זהו קינוח קל ומושלם לארוחה, המשלב בין חום לקור.
לסיום, בחרתי עבורכם מתכון נפלא לעוגת השבת: עוגת גבינה אפויה עם נטיפי ריבה, המוגשת קרה בתבניות אישיות.
לעוד מתכונים של פסקל, לחצו כאן
בריק במלית בטטה, חציל וגבינה (החומרים ל־8 מנות):
• 8 עלי בריק (עלים לסיגרים, להשיג בכל המרכולים)
• 1 בטטה קלופה וחתוכה לקוביות בינוניות, מבושלת במים ומלח עד לריכוך ומסוננת (אפשר לאפות)
• 1 חציל בינוני, קלוף, חתוך לקוביות קטנות ומטוגן
• ¾ כוס גבינה מלוחה חתוכה לקוביות קטנות
• ½ כוס גבינה קשה מגוררת (לא חובה)
• ½ כוס זיתים ירוקים או שחורים, מגולענים
אופן ההכנה:
1. מניחים את קוביות הבטטה, החציל, הגבינות והזיתים בצלוחיות לצורך מילוי נוח של עלי הבריק. חשוב שחומרי המילוי יהיו קרים.
יוצקים שמן במחבת רחבה (בכמות שמספיקה לטיגון שניצל). מניחים על משטח עבודה עלה בצק. נוטלים מעט מהבטטה, מהחציל, מהגבינות ומהזיתים ומניחים במרכז העלה.
2. מקפלים את העלה לשניים ומטגנים בשמן החם משני הצדדים, עד לקבלת גוון חום זהבהב. מגישים חם. אפשר לסגור את העלים בצורת חצי סהר או משולשים קטנים. אם לא מגישים מיד, עדיף לא לכסות את הכיסנים, כדי שלא יאבדו מפריכותם.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: כחצי שעה
סוג המנה: חלבית
אפרסקים צלויים וגלידה (החומרים ל־6 מנות):
• 6־8 אפרסקים מגולענים וחצויים
• 2 כפות גדושות סוכר חום בהיר דמררה
• 2 שקיות סוכר וניל
• קליפה ומיץ מתפוז אחד
• 1 מקל קינמון
להגשה:
• גלידת וניל איכותית
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. מניחים בתבנית את חצאי האפרסקים, בוזקים מעליהם סוכר חום וסוכר וניל.
3. מפזרים מעל האפרסקים חצי מקליפת התפוז המגוררת. יוצקים את מיץ התפוז ומוסיפים את מקל הקינמון. מערבבים בעדינות.
מניחים על המדף התחתון של התנור ואופים במשך רבע שעה.
4. כשהאפרסקים נראים רכים ועסיסיים, מוציאים ומניחים בצד. מוציאים את הגלידה מהמקרר כדי שתתרכך. מגישים את הפירות והגלידה יחד בקעריות הגשה אישיות.
דרגת הקושי: קלה
משך ההכנה: 20 דקות
סוג המנה: חלבית
טיפסקל:
על מנת לשמור על המרקם הגמיש של העלים ולמנוע מהם להתייבש, יש לעטוף אותם במגבת לחה ולהכניס לשקית ניילון. במקום עלי בריק אפשר לחתוך עלי פילו מלבניים לעיגולים בקוטר 22 ס"מ.
עוגות גבינה אישיות ונטיפי ריבה (החומרים ל־6־8 קוקוטים אישיים או תבניות אישיות של קאפקייקס):
• 3 גביעי (750 גרם) גבינה לבנה 5% שומן
• 1 גביע שמנת חמוצה
• 5 ביצים מופרדות לחלמונים ולחלבונים
• 3 שקיות סוכר וניל
• 1 כף קליפת לימון מגוררת
• 3 כפות קמח מנופה
• 1 כוס סוכר
לנטיפים:
• 1 כוס ריבת תות שדה או אוכמניות
להגשה:
• אבקת סוכר
אופן ההכנה:
1. שמים בקערה את הגבינה, השמנת החמוצה, החלמונים, סוכר הווניל, קליפת הלימון, הקמח ו־½ כוס סוכר.
2. מערבבים לבלילה אחידה וחלקה. מקציפים את החלבונים במערבל חשמלי, במהירות גבוהה, ומוסיפים בהדרגה את יתרת הסוכר עד לקבלת קצף יציב.
3. מוסיפים את הקצף לבלילה ומוסיפים פנימה בעדינות בתנועות קיפול. חוזרים על הפעולה פעם או פעמיים נוספות.
משמנים את התבניות ויוצקים את הבלילה לתוכן, עד לכ־¾ מגובהן.
4. דוחסים כפית של ריבה לתוך מסת הבצק. אופים כ־10 דקות בתנור שחומם מראש לחום גבוה (200 מעלות). מנמיכים את חום התנור לבינוני-נמוך (170 מעלות) וממשיכים לאפות עוד כ־40 דקות. מצננים. לפני ההגשה בוזקים מעט אבקת סוכר.
דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: שעה ורבע
סוג המנה: חלבית