איני נוהגת להגיש בארוחות משפחתיות מאכלים חדשים. כלומר, כאלו שזו הפעם הראשונה שהכנתי אותם. בארוחות כאלה התפריט נקבע בהתאם להעדפות של בני המשפחה והמנות האהובות עליהם. אני לא לוקחת סיכון, לא בחגים, לא באירועים ולא כאשר אני מארחת. 

כשאני טועמת או יוצרת טעמים חדשים, אני מכינה אותם תחילה במהלך השבוע. בודקת, משפרת ומשנה אם יש צורך. אם מנה אחת מצאה חן בעיניי, אכין אותה בסוף השבוע יחד עם מנות אחרות שאהובות על בני משפחתי.  

השבוע בחרתי להציע לכם שלושה מתכונים חדשים אשר נוסו במטבחי וזכו להצלחה גדולה. המתכון הראשון הוא לקציצות עוף עם המון ירק בניחוח לימוני וחריפות עדינה. הפעם החלטתי לא לטגן את הקציצות. צליתי אותן על מחבת פסים, וכך התקבלו קציצות נפלאות שנחטפו מהמחבת בעודן חמות. אם זמנכם קצר, אפשר להניח אותן על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, לרסס אותן קלות בשמן זית ולאפות באסכלה. אפשר גם לבשלן ברוטב עגבניות, או אז הן הופכות למעדן - רכות, אווריריות וטעימות מאוד.

המתכון השני הוא ללחם פרסי שנוסה במטבחי בגרסאות שונות. זהו לחם מפתיע, תוספת מעניינת לצד החלות. לחם כל כך מיוחד ויפה, ששווה לשדרג איתו את ארוחת השבת. את הלחם, נון ברברי, מכינים מבצק רך, שאליו משדכים שומשום בגוונים, קצח ומלח גס או זעתר ליצירת טעם מושלם. למרות הנראות המרשימה והשונה, הכנת הלחם פשוטה וקלה. הריח משגע והטעם מענג, ממש אי אפשר להפסיק לזלול. אפיתי אותו בגודל ענק, לפי תבנית התנור בביתי. אתם בהחלט יכולים להכינו בגודל שונה, בהתאם לתבנית התנור שלכם.

ואיך אפשר בלי עונג שבת? כאשר ילדיי מגיעים לשבת, נשלפת מחברת של פינוקי השוקולד שלי, ומתוכה אני בוחרת עבורם את עוגת השוקולד הכי־הכי שלי. הפעם בחרתי מתכון קלאסי לעוגת שוקולד קלילה, אשר תמלא את הבית בניחוח אפייה שוקולדי מפתה. מצפים אותה בציפוי שוקולד ומעטרים כטוב בעיניכם. זילפתי את פני העוגה בקצפת ממותקת, ולעיטור הוספתי דסקיות שומשום שהכנתי מראש. על כל הטוב הזה פיזרתי שוקולד חלב מגורר. קיבלתי עונג שבת מושלם. 

לעוד מתכונים כנסו לאתר של פסקל

קציצות עוף וירק

החומרים (ל־16־20 קציצות):

• 500 גרם חזה עוף טחון
• 1 בצל גדול קצוץ דק מאוד 
• 5 שיני שום כתושות 
• ½ צרור פטרוזיליה 
• ½ צרור כוסברה 
• 10 גבעולי שמיר
• 1 פרוסת לחם שהושרתה במים ונסחטה היטב
• 1 כפית הריסה 
• 1 כף מחית לימון כבוש
• 2־1 כפות שמן זית 
• 1 ביצה 
• 1 כפית כמון 
• 1 כפית אבקת סודה לשתייה
• מלח ופלפל שחור, לפי הטעם 

אופן ההכנה:

שמים את כל החומרים בקערה רחבה ולשים היטב. מניחים במקרר כחצי שעה. 
מחממים היטב מחבת פסים על להבה בינונית, משמנים קלות את המחבת בשמן זית.
נוטלים מעט מעיסת העוף וצרים קציצה בקוטר 7־8 ס"מ או יותר, לפי בחירתכם. מניחים על מחבת הפסים וצולים משני הצדדים, 2־3 דקות בכל צד, עד לקבלת גוון שחום.
בדרך זו מכינים את כל עיסת העוף המתובלת. מגישים חם.
אפשר להכין רוטב עגבניות אהוב, שאליו מוסיפים את הקציצות הצלויות. מנענעים קלות את הסיר כך שהרוטב יצפה בשכבה אחידה את כל הקציצות. 

דרגת הקושי: קלה־בינונית
משך ההכנה: כשעה
סוג המנה: בשרית

קציצות עוף וירק  (צילום: פסקל פרץ-רובין)
קציצות עוף וירק (צילום: פסקל פרץ-רובין)

לחם פרסי / נון ברברי

החומרים (ללחם אחד גדול שטוח):

• 2 כפות שמרים יבשים
• 1 כפית סוכר
• ½2 כוסות מים פושרים
• 5 כוסות קמח לאפיית לחם (או רגיל) 
• 1 כף מלח
• 1 כפית אבקת אפייה (לא הכרחי)
• 3 כפות שמן זית

לבלילה למריחה: 

• 1 כוס מים
• 1 כפית אבקת סודה לשתייה (במקום המים והאבקה אפשר להשתמש בכוס סודה) 
• 1 כפית קמח
• ½ כפית סוכר

לציפוי:

• ½ כוס שומשום בהיר 
• ¼ כוס שומשום כהה או קצח
• מלח גרוס

אופן ההכנה:

יוצקים לקערה את המים, מוסיפים את השמרים והסוכר ומערבבים היטב. מניחים לתסוס במקום חמים 5־10 דקות. מניחים בקערת מערבל חשמלי עם וו גיטרה את הקמח, המלח, אבקת האפייה, שמן הזית והשמרים התוססים. מערבלים ולשים את הבצק במשך כ־10 דקות, עד לקבלת בצק רך ואחיד. במידת הצורך אפשר להוסיף עוד מעט מים כדי לקבל מרקם אוורירי, רך ואחיד. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים ומשהים להתפחה עד שהבצק מכפיל את נפחו.

מניחים בקלחת את כל חומרי הבלילה. מערבבים היטב. מבשלים עד להסמכה קלה. מסירים מהלהבה, מערבבים ומצננים היטב.

מרפדים תבנית בנייר אפייה ומניחים בתוכה את הבצק. מותחים את הבצק בעדינות לאורך התבנית (אפשר לחלק את הבצק לשניים). הבצק רך ונוח לעבודה. טובלים את כפות הידיים במים ויוצרים באצבעות פסים עדינים בבצק (כמו תעלות עדינות). חוזרים על פעולה זו תוך מריחת הבלילה המצוננת. מפזרים בנדיבות על פני הבצק שומשום או קצח, לפי טעמכם. מעל הכל בוזקים מעט מלח. 
בתנור שחומם מראש לחום גבוה (002־022 מעלות) אופים במשך 20־25 דקות, עד לקבלת גוון חום זהבהב.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעתיים
סוג המנה: פרווה

לחם פרסי  (צילום: פסקל פרץ-רובין)
לחם פרסי (צילום: פסקל פרץ-רובין)

עוגת שוקולד 

החומרים (לתבנית טבעת או לסיר פלא):

• 6 ביצים בגודל L מופרדות 
• ¼1 כוסות סוכר
• 2 שקיות סוכר וניל
• ½ כפית תמצית רום 
• 7 כפות קקאו מנופה (אפשר לשלב עם "שוקולית") 
• 1 כף אבקת נס קפה
• ⅓1 כוסות מים חמים
• 1 כוס שמן 
• 2 כוסות קמח לבן מנופה (אפשר קמח כוסמין)
• 1 שקית אבקת אפייה
לציפוי השוקולד:
• 100 גרם חמאה או מרגרינה 
• ½ כוס סוכר
• 3 כפות אבקת קקאו
• 1 כף אבקת קפה נמס
• ½ כוס מים
• 100 גרם שוקולד מריר

לקרם:
• 1 מכל שמנת מתוקה להקצפה (250 מ"ל)
• 3 כפות אבקת סוכר (או אינסטנט פודינג לקבלת גוון שמנת) 

לעיטור:
• 10 דסקיות שומשום מוכנות (או כל תוספת מתוקה אחרת: ופלים מצופים, פרלינים וכו')
• 50 גרם שוקולד מריר או חלבי מגורר 

אופן ההכנה: 

מקציפים בקערת מערבל חשמלי את החלבונים עם ¾ כוס סוכר וסוכר הווניל, עד לקבלת קצף יציב וחלק. בקערה רחבה נפרדת מערבבים את החלמונים עם הסוכר שנותר, מוסיפים תמצית רום, אבקת קקאו ואבקת נס קפה. מערבבים. מוסיפים בהדרגה ותוך כדי ערבול את המים החמים והשמן. טורפים היטב את הבלילה ומוסיפים בהדרגה ולסירוגין את הקמח המנופה ואבקת האפייה. מבליעים לעיסה אחידה. 

מוסיפים מחצית מכמות החלבונים המוקצפים אל הבלילה ומבליעים באטיות ובתנועות קיפול. מוסיפים את יתר החלבונים ומבליעים בתערובת. יוצקים לתבנית משומנת היטב ובתנור שחומם מראש לחום בינוני נמוך (170 מעלות) אופים במשך כ־70 דקות, או עד אשר קיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי ויבש. מוציאים ומצננים היטב.

להכנת הציפוי: שמים בסיר קטן את החמאה, הסוכר, אבקת הקקאו ואבקת הקפה הנמס. ממיסים על להבה נמוכה עד שהחמאה נמסה. מוסיפים את המים והשוקולד ומבשלים על אש נמוכה עד לקבלת תערובת אחידה ובוהקת. 

יוצקים את הקרם על פני העוגה בשכבה אחידה ונותנים לציפוי לנזול על דופנות העוגה. מקציפים במערבל חשמלי את השמנת המתוקה עם אבקת הסוכר עד לקבלת קצפת יציבה. מעבירים לשקית זילוף עם צנתר משונן ומזלפים על פני העוגה תלוליות, או כוכבים של קצפת לפי טעמכם. מניחים במרכז העוגה את דסקיות השומשום או כל תוספת מתוקה אחרת ומפזרים מעל את השוקולד המגורר. שומרים במקרר עד להגשה. יש להוציא את העוגה מהמקרר חצי שעה לפני הפריסה.

דרגת הקושי: בינונית
משך ההכנה: כשעה וחצי עד שעתיים 
סוג המנה: חלבית  

עוגה חגיגית (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגה חגיגית (צילום: פסקל פרץ-רובין)
 

טיפסקל:

  • ככל שהבצק יהיה רך יותר, תקבלו את מרקם הבועות שאפשר לראות כאן בצילום. 
  • אפשר למרוח את הלחם בתום האפייה במעט שמן זית, לקבלת מראה בוהק, ואפשר לגוון את הטעם על ידי בזיקה של זעתר.
  • אם אתם אוהבים לחם פריך, רצוי להשאיר אותו בתום האפייה בתנור להתקרר כשדלת התנור פתוחה. אם אתם אוהבים את הלחם רך יותר, רצוי לכסות אותו בעודו חם מיד כשהוצאתם מהתנור.