מרק עוף זה לא המנה הכי אהובה עלי, אני נהנית ממנה בחורף, או כשאני חולה ואין לי כח לאכול דברים כבדים, בנזוגי שיחייה מסוגל בכל רגע נתון ללגום מרק עוף גם כשארבעים מעלות בחוץ ולחות דביקה של 90%. מי אני שאשפוט.
אבל בשנים האחרונות התוודעתי למרקי עוף קצת אחרים, ארומתיים יותר, מלאי עשבי תיבול ותבלינים שהפכו את המנה הזו לחגיגה קולינרית, הרבה פחות בנאלית מעוד מרק עוף (וסליחה לכל הפולנים).
אל מרקי העוף צירפתי הפעם עוף של משק ארצי. בעיני לשתות מרק עוף שאמור לחמם ולהבריא את הגוף, עם עוף סופר דחוס באנטיביוטיקה שגודל בתנאים נוראיים, זה מחדל ותכלס גם לא טעים. עופות לולים הם עופות שגודלו בתנאים זוועתיים ולכן הם עופות חולים עמוסי אנטיביוטיקה וגדולים בעקבות פיטום של אוכל מלא בדברים שאתם ממש לא רוצים בגוף שלכם.
האופציה של משק ארצי הוותיק ומשק לולו שנכנס לאחרונה לשוק, מספקת עופות חופש בגידול רגיל ולא מזורז ותזונה טבעית ובעיקר טעם. העופות האלו פשוט טעימים! ותאמינו לי שאחרי שאכלתם עוף כזה לא תרצו לחזור לעוף הקודם.
גאנג הום | แกงอ่อม | GEANG OM
את המתכון למרק המדהים הזה, סיפק לי השף מידד סטבינסקי, הבעלים של התאילנדית בלילינבלום "האן תאי", שממש אוטוטו עומד להוציא ספר בישול תאילנדי מטורף שהמתכון הזה הוא חלק ממנו. זה מרק שאתם חייבים לעצמכם.
גאנג הום הוא מרק ארומטי שמקורו בחבל איסאן ונחשב לאחד המרקים הנפוצים ביותר במחוזו. פירוש המילה הום בתאית הוא "ריח טוב", שם הניתן לו בזכות מחית עשבי התבלין שמעניקה למרק טעם עז וריח נפלא. המחית מבשמת את נתחי העוף המצויים במרק שהופכים טעימים במיוחד.
לרוב יוגש הגאנג הום במרכזו של שולחן מלא במנות ססגוניות ואלכוהול, שאותו חולקים צעירים וזקנים יחדיו בערב חמים ולח.
חומרים לארבעה סועדים
למחית התבלינים
3 גבעולי למון גראס פרוסים
8 עלי כפיר ליים פרוסים
4 גלנגל פרוס
4 שיני שום פרוסות
3 פלפלי צ'ילי תאי
למרכיבי המרק
200 גרם נתחי פרגית של משק ארצי חתוכים לקוביות
4 גבעולי בצל ירוק פרוסים לרצועות 1.5 ס"מ
4 בצלצלי שאלוט פרוסים לרבעים
צרור עלי שמיר קצוצים
כפית אבקת רוטי
3 כפות רוטב דגים
1 כפית רוטב פאלה
קורט מלח
מים לבישול
2 כפות שמן סויה
1 ליים
ההכנה
כותשים במכתש בעזרת עלי את מרכיבי מחית התבלינים.
מחממים את השמן בסיר בישול על להבה נמוכה, מוסיפים את מחית התבלינים ונתחי הפרגית, מערבבים היטב על מנת שהכל יצופה ברוטב.
מבשלים במשך כ-10 דקות בסבלנות, נתחי הפרגית יגירו את נוזליהם אל התבשיל וייצרו ארומה עמוקה יחד עם מחית התבלינים. במידת הצורך ניתן להוסיף מעט מים לסיר.
מוסיפים את שאר מרכיבי המרק ומכסים במים, מבשלים על להבה גבוהה כ-10 דקות.
מוסיפים את עלי השמיר הקצוצים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-5 דקות נוספות.
לבסוף סוחטים את הליים.
מגישים בקעריות מרק עמוקות ואוכלים בתאבון אין קץ.
מרק עוף קלאסי אבל קצת אחר
כמעט ואין אצלי בבית מרק עוף רגיל, אני תמיד אוסיף לו דברים שיקפיצו לו את הטעם, למרות שאין מה לומר שטעם של עוף בלי כלום הוא גם כיפי. בגירסה הזו הכנסתי לימון, פלפל חריף ושום שמחזקים את הבוסט שתמיד צריך בחורף ותוספת קטנה שהופכת את זה לארוחה של ממש.
החומרים
קילו כנפיים מנוקות משערות של משק ארצי אפשר גם לשלב גרונות ושוקיים
1 לימון סחוט
1 שן שום כתושה (אפשר גם 2..)
2 תפוחי אדמה מקולפים וחתוכים לארבע
פלפל חריף ירוק בהתאם לחיבה שלכם לחריפות
1 כוס אורז
מלח ופלפל
2.5 ליטר מים
הההכנה:
את הכנפיים מרתיחים לדקה בסיר עם מים רק לשטיפה מהירה. שופכים את המים המלוכלכים וממלאים שוב. מוסיפים את שאר המרכיבים ונותנים לזה להתבשל כ-40 פלוס על אש בינונית נמוכה או עד שהעוף מוכן.
תוספות והערות
- לא חייבים אורז המרק מושלם גם בלי
- החריפות עובדת נפלא כשחולים אבל לא חייבים
- קצת שמיר 3 דקות לפני סוף הבישול מעיפים את המרק לריח אחר
תהנו
!