“עונת ההטלה והדגירה של עופות המים החלה, ואנחנו מצפים לבקיעת מאות גוזלים. נערכנו עם מדגרות גדולות, שבהן יבקעו מרבית הגוזלים”, אומר ל”המקומון” זואולוג הפארק הלאומי ברמת גן אבי מזרחי.
עם תחילת עונת ההטלה והדגירה, הודיעו מעיריית רמת גן והנהלת הפארק הלאומי כי החל מ-1 בספטמבר יחול איסור על דיג באגם הפארק.
ההחלטה על איסור הדיג באגם הפארק נולדה בעקבות שורת תקריות, שבהן בעלי חיים, ובעיקר ציפורים ובעלי כנף שחיים כדרך קבע באגם, נפגעו מקרסים ומחוטי דיג, באופן המזיק למרקם האקולוגי.
בעירייה הודיעו כי החל מ-1 בספטמבר יוצבו בסביבת האגם שלטי הסברה על איסור הדיג, וכן יבוצעו מהלכי הסברה של הפקחים - ובמידת הצורך, הם יהיו רשאים להטיל קנסות בשל דיג באגם, על סך 475 שקל.

גידול באוכלוסיית בעלי הכנף

“תקופת הרבייה של בעלי הכנף בפארק מסמלת את בוא החורף”, מספר מזרחי, על רקע החום הכבד, ומוסיף - “נערכנו לגידול בהטלות”. בשנים האחרונות זינקה אוכלוסיית בעלי הכנף בפארק הלאומי באלפי אחוזים. “ישנם כ-30 סוגי בעלי כנף, יצרנו מגוון מאוד עשיר”, הוא מספר בהתלהבות. “באגם ובמדשאות הפארק כבר יש 12 להקות של ברווזים ואווזים סיניים”.
מזרחי, שגדל בסמיכות לפארק הלאומי, החל את תפקידו כזואולוג הפארק לפני כשלוש שנים, ומאז חל גידול מואץ באוכלוסיית בעלי הכנף. “זו סגירת מעגל עבורי. אוכלוסיית בעלי הכנף תמיד ריתקה אותי, וכילד הייתי מגיע לכאן ועוקב אחר מגוון הציפורים והעופות”, הוא מספר.
לאחר שירות במערכת הביטחון, מזרחי ניהל בזמנו את הדולפינריום המיתולוגי בתל אביב, וכעת הוא מתמקד בשימור ובהעשרת אוכלוסיית בעלי הכנף בפארק הלאומי. “זו דרך חיים עבורי. לא מדובר רק בטיפול ובהעשרת אוכלוסיית בעלי הכנף. מאות ילדים ובני נוער מגיעים לכאן במהלך השנה כדי לראות מקרוב, לקבל הסברים ולסייע. גם יש לנו עשרות מתנדבים”.
עם תחילת עונת ההטלה והדגירה נפגשתי עם מזרחי ב”אי הברווזים”, אשר הפך למקום מושבם של הברווזים והאווזים הסיניים, בעיקר בשעות הלילה. בסיור השתתף גם סמנכ”ל הפארק הלאומי - עו”ד שלום לוי.
“בהובלת ראש העירייה כרמל שאמה הכהן, אנחנו משקיעים ונשקיע משאבים רבים בטיפוח הטבע ואוכלוסיית בעלי הכנף בפארק, שכבר הפך למוקד עלייה לרגל”, מציין לוי. “בקרוב נפתח גינת כלבים חדשה ומוצלת, וברחבי הפארק הוצבו כשמונה עמדות האכלה לחתולים”.
מזרחי מספר כי לצד הברווזים והאווזים, אוכלוסיית בעלי הכנף בפארק גם מונה עופות נדירים. “יש כאן אלפי בעלי כנף, כולל ברווזים, אווזים סיניים, אווזים ברבוריים, ברווזי מנדרין, ברווזי פומפון וברבור שחור, ועשרות תרנגולות באי, שמשמשות כ’אמהות אומנות’ ודוגרות על הביצים בעת שהברווזים והאווזים אינם דוגרים. גם נביא ברבורים נוספים”, הוא מפרט. “מיליוני ציפורים עוברות במסלול הנדידה מעל הפארק הלאומי - יש כאן פוטנציאל עצום להפיכת הפארק למוקד של בעלי כנף”.

מזרחי ולוי באי הברווזים בפארק. עופות מים נפגעים קשות מחוטי דיג וקרסים  (צילום: משה כהן)
מזרחי ולוי באי הברווזים בפארק. עופות מים נפגעים קשות מחוטי דיג וקרסים (צילום: משה כהן)

מקלט לעופות

מזרחי מציין כי השנה יתאפשר לראות את הבקיעות במדגרות, אבל בעתיד יש תוכנית להפיכת אי הברבורים למקלט עופות מרהיב, שיאפשר צפייה למבקרים בפארק. “יש תוכנית להתקנת צנרת השקיה ותשתית ולשתילת מדשאה באי הברבורים. בגדת האגם שמול האי תוצב רפסודה, ומבקרים בפארק יוכלו לחזות באי העשיר בבעלי כנף. זו תהיה חוויה”, הוא מסביר.
אתם מחסנים את בעלי הכנף?
“כן. כמו כן, בקומת המדגרות במבנה העגול גם יש כוונה להקים בית חולים וטרינרי לעופות, שבו ניתן יהיה לטפל בהן בעת הצורך, כמו במקרים של פציעות”.
ישנם מקרים רבים של פציעות?
“לצערי, כמעט מדי יום אנחנו מחלצים עופות מים שנפגעו בצורה קשה מחוטי דיג וקרסים. לעתים הם מאבדים רגל, וזקוקים לטיפול”.
לוי ומזרחי מאמינים שאיסור הדיג יסייע לאוכלוסיית בעלי החיים והציפורים. “זו בשורה חשובה מאוד”, ציין מזרחי. “בפארק יש דגה עשירה, ומגיעים לעתים דייגים רבים. אבל מאוד חשוב לשמור על בעלי הכנף”.

פעילות חינוכית ערכית

מזרחי מספר שבמקביל לטיפול באוכלוסיית העופות, יש כוונה להרחיב את התוכנית החינוכית לילדים ובני נוער.
“כ-300 ילדים ובני נוער יגיעו אלינו פעם בשבוע בממוצע, כדי לראות מקרוב, ללמוד וגם לסייע. יש חשיבות רבה לפעילות החינוכית לערכים למען שמירת הטבע והחי. כאשר ילדים ובני נוער מגיעים לכאן, הם משאירים את המסכים של המחשבים בבית, ובעת הפעילות שלהם הם מנותקים מהנייד”.
לוי מציין עוד את הגידול המואץ באוכלוסיית בעלי הכנף בפארק כאחד מהיעדים האסטרטגיים. “ביוזמת ראש העירייה, גרעין הרבייה צובר תאוצה, ואלפי בעלי כנף כבר שוהים בפארק”.
מזרחי ולוי אומרים שעדיין לא הוחלט מה יהיה באי הגדול בכניסה לפארק הלאומי.
“היה פעם רעיון להביא קופים לאי, אבל זה לא מעשי. אנחנו בודקים אפשרות להבאת עשרות טווסים בשלל צבעים לאי”.
חבר מועצת העירייה ויו”ר הנהלת הפארק הלאומי ליר לוי אמר בעקבות ההחלטה על איסור הדיג באגם בפארק: “ההחלטה מהווה בשורה של ממש לבעלי החיים בפארק. במהלך הזה אנחנו מצילים הלכה למעשה בעלי חים רבים”.
שאמה הכהן אמר עוד: “הפארק הלאומי, והאגם בלבו, מהווים בית לבעלי חיים רבים, ובהם גם בעלי כנף הנפגעים באופן קשה מהשלכות הדיג באגם. המטרה בהחלטה לאסור את הדיג באגם היא לשמור על בעלי החיים ועל האיזון האקולוגי באגם הפארק הלאומי”.