קבוצת בכירים מכל רחבי הארץ התכנסה השבוע בגבעתיים כדי ללמוד מודל ניהול חירום מוצלח. המשתתפים - מנכ"לים וסגני ראשי רשויות המשתתפים בקורס מטעם המכללה הלאומית לאיתנות ישראלית של פיקוד העורף - הגיעו במיוחד כדי ללמוד מניסיונה של העיר בניהול משבר מלחמת חרבות ברזל.
במפגש שהתקיים ביום שני, חשפה הנהגת העיר את מודל ההתנהלות הייחודי שפיתחה מפרוץ המלחמה. ראש העירייה רן קוניק הציג את הצעדים המיידיים שננקטו עם תחילת הלחימה, כשבמוקד - ההחלטה האסטרטגית למגן את כלל מוסדות החינוך בעיר. "למרות האתגרים הלוגיסטיים והתקציביים, היתרון בחיזוק תחושת הביטחון של התלמידים והוריהם היה שווה כל מאמץ", אמר קוניק.
המשתתפים, שהביעו התעניינות מיוחדת בפרויקט המיגון, סיירו באתר הבנייה של מגדל הממ"קים (מרחב מוגן קומתי) בבית הספר קלעי - אחד מפרויקטי הדגל של העיר בתחום ההיערכות לחירום.
אור-לי ניב, סגנית ראש העיר ומחזיקת תיק הביטחון, הדגישה כי המפתח להצלחה טמון בהיערכות מוקדמת: "השקענו בבניית נהלי עבודה מסודרים ושיתוף פעולה הדוק בין אגפים עוד בימי שגרה", הסבירה. "הקשר הרציף עם התושבים והשיח הפתוח יצרו תשתית יציבה שאפשרה תגובה מהירה ויעילה כשהגיע רגע האמת".
אתגר מרכזי שעמו התמודדה העירייה היה המחסור בכוח אדם בשל גיוס מילואים נרחב. מנכ"ל העירייה, אבי מוטולה (אל"מ במיל'), שיתף את הפתרונות היצירתיים שמצאו לגישור על הפערים ואת תוכניות החירום לתרחישים שונים.
"גבעתיים מהווה מודל להתנהלות אחראית ואפקטיבית בעתות חירום", סיכם אל"ם (במיל') יונתן רז, מנהל ההכשרה במכללה, ששיבח במיוחד את הדינמיקה הייחודית בין בעלי התפקידים והיכולת לקבל החלטות אסטרטגיות בזמן אמת.
קורס המנכ"לים של המכללה הלאומית לאיתנות ישראלית נועד להכשיר את בכירי המערכת המוניציפלית להתמודדות עם מצבי חירום, ומשלב לימוד תיאורטי עם תרגול מעשי בתחומי ניהול עירוני בחירום, קבלת החלטות תחת לחץ וחיזוק החוסן האזרחי. המשתתפים מתרגלים תרחישי קיצון ולומדים להיערך לאירועים בלתי צפויים, תוך שיתוף פעולה עם גורמי הביטחון וההצלה.