"מחקר חדש מגלה שצפייה בציפורים או האזנה לציוץ ציפורים משפרים את התחושה הנפשית ויכולים להימשך עד שמונה שעות", אומרת ד"ר דנה פלורנטין, מומחית לרפואת משפחה בשירותי בריאות כללית במחוז דן-פתח תקווה. המחקר ממחיש את הצורך לשמר את העצים בשטחים הציבוריים ברמת גן ובגבעתיים, ולהמשיך במבצעי הנטיעות.
תוכנית העבודה של מחלקות גנים ונוף בשתי העיריות כוללת נטיעת מאות עצים בכל שנה, במטרה להביא לפריסה נרחבת של עצים בחוצות הערים. מעבר לערך המוסף של העצים, ביצירת נוף ירוק, הורדת מידות החום בימי הקיץ החמים וצמצום זיהום האוויר, המחקר החדש מצביע על יתרון נוסף, הנובע מהיות העצים בתי גידול ומוקדי קינון לציפורים.
לדברי ד"ר פלורנטין, המחקר החדש בדק 1,292 בני אדם באנגליה ובמקומות נוספים בעולם, שהשתמשו ביישומון ייחודי בשם Urban Mind. היישומון אסף מידע בזמן אמת על אודות מצב הרוח והתחושה של הנחקרים, בהתייחס להמצאות ציפורים בסביבה. מניתוח הממצאים עולה, כי האזנה לציוץ הציפורים או התבוננות בהן קשורות לשיפור במצב הרוח ובתחושת הרווחה הנפשית, הן בנבדקים בריאים והן בנבדקים עם רקע של דיכאון ובעיות נפשיות.
ד"ר פלורנטין טוענת, כי מחקרים רבים הראו בעבר ששהייה בטבע מורידה מתחים נפשיים ומשפרת את מצב הרוח. "המחקר הנוכחי מצא קשר בין הרווחה הנפשית לציפורים, שלא יכול להיות מוסבר על ידי גורמים סביבתיים אחרים, כמו עצים, צמחים או אגמי מים. עם זאת, עצים וצמחייה מהווים מוקדים לציפורים, ואלה המתגוררים בסמוך להם חווים זאת יום-יום". לדבריה, המחקר החדש מדגיש את חשיבות ההגנה על ציפורים ועל מרחבים שמאכלסים מגוון ביולוגי של ציפורים, שכן הדבר חשוב גם לשמירה על הבריאות הנפשית שלנו. בנוסף, היא סבורה, חשוב להמליץ לאנשים שחווים דיכאון לשהות יותר בטבע כחלק מהטיפול, ואף לעודד אכלוס של ציפורים בגינות הבתים.