"יש ירידה מדאיגה בשיעור של כ-50% באימוץ, כלבים והדבר גורם לנו להתקרב לתפוסה כמעט מלאה בכלבייה", מתריע מנהל השירותים הווטרינרים גוש דן ד"ר משה רפלוביץ. "זו תופעה מדאיגה", הוא אומר. "אנחנו עושים מאמצים, בשיתוף עמותות למען בעלי חיים, כמו תנו לחיות לחיות, SOS וחיים בשביל בעלי החיים, כדי למצוא בית חם לכלבים נטושים, ואני מקווה שיותר יגיעו ויאמצו כלבים. מגיע להם בית חם ואוהב".

לדברי ד"ר רפלוביץ, הוא זוכה לשיתוף פעולה של עיריות רמת גן וגבעתיים בארגון מבצעי אימוץ גדולים, אך זו טיפה בים. השבוע, קיבל גם זריקת עידוד ממשרד החקלאות, שהודיע על גידול של כ-50% בתמיכה ברשויות מקומיות בכל הארץ, במטרה למצוא בית חם לאלפי כלבים שננטשו ברחבי הארץ, בהיקף כספי של כ-6.1 מיליון שקל. במשרד החקלאות ציינו, כי על פי דיווחי הרשויות, במחצית הראשונה של שנת 2022, כ-3,220 כלבים משוטטים זכו למצוא בית מאמץ וכ-10% מהם עברו שיקום ואילוף התנהגותי כהכנה לאימוץ.

"אני רואה בפעולת אימוץ כלבים מעשה הומני, שמציל בעלי חיים ומקנה להם בית חם, שחוסך מהכלב ומהסביבה סבל מיותר", ציין שר החקלאות אבי דיכטר. "בנוסף, אימוץ כלבים הוא תרומה אקולוגית למדינה. כמי שאימץ כלבים לאורך חייו, אני רואה באימוץ חשיבות רבה לאזרח, לכלב ולמשפחה". ד"ר רפלוביץ מעריך, שהגדלת התקציב תאפשר לקיים יותר מבצעי אימוץ גדולים ואטרקטיביים, שבעקבותיהם יותר אנשים יגיעו כדי לאמץ כלב.

בכלבייה של שירותים הווטרינריים גוש דן, סמוך לצומת מסובים, יש כיום 32 תאים בלבד. "אנחנו מגבשים תוכנית לבניית כלבייה חדשה ומודרנית, שיהיו בה יותר תאים. זו תהיה כלבייה גדולה ונוחה יותר, עם תאים מרווחים יותר", מציין ד"ר רפלוביץ. "אנחנו זוכים לשיתוף פעולה ולהיענות רבה מצד ראשי העיריות כרמל שאמה הכהן, רן קוניק וראשי רשויות נוספים".

לדברי ד"ר רפלוביץ, בימים אלה אדריכלים מכינים את התוכנית להקמת הכלבייה החדשה במתחם השירותים הווטרינריים, שתוצג לאחר אישור התוכנית האדריכלית, במימון עיקרי של עיריית רמת גן. "יש צורך בכלביה גדולה יותר, ואנחנו זקוקים גם ליותר מתנדבים. בסיוע המתנדבים, הכלבים יוצאים מידי יום מהתאים לטיולים בחצרות. בתקופת החורף הקר אנחנו זקוקים גם לתרומה של שמיכות ומגבות עבור הכלבים. אומנם התאים מחוממים, אבל לכלב נעים יותר, כשהוא רובץ על שמיכה או מגבת".

ד"ר רפלוביץ מציין, שבית החולים לבעלי חיים נטושים במתחם השירותים הווטרינריים, שהוקם בחודשים האחרונים בהשקעה של מיליוני שקלים, כבר החל לפעול ובקרוב צפוי להגיע למקום מכשור רפואי מודרני בסטנדרט גבוה. "בית החולים יכלול חדרי ניתוח, מכשירי רנטגן, מעבדות דם ושתן, ומכשור מתקדם. יש כאן השקעה גבוהה, נרכש הציוד המתקדם ביותר", הוא אומר. "בבית החולים כבר מועסקים חמישה עובדים, בהם שלושה וטרינרים במשרה מלאה".

לדבריו, בית החולים של השירותים הווטרינריים יטפל בחיות נטושות, בעיקר כלבים וחתולים, שנמצאו בחוצות הערים. "לעתים, אנו קולטים לטיפול גם ציפורים, טווסים, תרנגולות, יונים וקיפודים שנמצאו נטושים, חולים או פצועים. יש מקרים שאנחנו מעבירים חלק מבעלי החיים, כמו למשל קיפודים, לבית החולים לחיות בר בספארי, שמתמחה בטיפול בהם. אנחנו מתמקדים בבעלי חיים שנמצאו נטושים בערים ובחיות בר". 

במקביל לטיפול בבעלי החיים, בבית החולים החדש יבוצעו גם עיקורים וסירוסים לכלבים ולחתולים. "גם השנה נמשיך בביצוע עיקורים וסירוסים לכלבים ללא תשלום. בעל כלב שיבצע סירוס או עיקור, יקבל גם הנחה של כ-300 שקל בתשלום אגרת הרישיון השנתי. המטרה היא לעודד בעלים לבצע עיקורים וסירוסים", מציין ד"ר רפלוביץ ומוסיף: "קיבלנו תקציב לטיפול גם בעיקור וסירוס חתולי קהילה".

יחד עם זאת, מתריע ד"ר רפלוביץ על תופעה מדאיגה של אלימות כלפי חתולי רחוב. "מדובר באנשים שאינם אוהבים חתולים, וכבר נתקלנו בתופעות של אלימות. בכל מקרה כזה, אנחנו מערבים את המשטרה. פגיעה בבעל חיים היא עבירה פלילית", הוא מזהיר. "במקביל, אנחנו מנסים לארגן יותר פינות האכלה לחתולים, במקומות שיהוו פחות מטרד לאנשים, ובכך לנסות להימנע מחיכוכים ועימותים".