אתמול (שלישי) התקיים דיון ראשון בבג"צ בעתירה שהגישו שישה תושבי דרום-מזרח תל אביב נגד עיריית תל אביב ופיקוד העורף. העתירה הוגשה לאחר שתושבי כפר שלם פנו לח"כ לשעבר יובל צלנר ולוועד למיגון דרום מזרח תל אביב ויפו בטענה להיעדר אמצעי מיגון תקניים באזורים אלה של העיר. אליהם הצטרפה תנועה ישראלית ויחד פנו בעתירה לבג"צ שהוגשה באמצעות עורכי הדין אוהד יאראק ודניאל טלמון ממשרד מ. פירון.
בעתירה טוענים הועד למיגון יחד עם תושבי השכונות ותנועה ישראלית כי בשכונות כפר שלם, ידידיה, הארגזים ועזרא, קיימים עשרת אלפים בתי אב הנתונים לפערים משמעותיים, עד כדי מחסור מוחלט במיגון מפני ירי רקטות. לטענתם, זהו המצב גם בשכונות סמוכות נוספות כמו יד-אליהו, התקווה ויפו, בהן אזורים שלמים ללא ממ"דים ומקלטים, ובחלק ניכר מהבתים גם אין אמצעי מיגון משניים שנקבעו על ידי פיקוד העורף, כמו חדרים פנימיים או חדרי מדרגות.
"התפקיד של פיקוד העורף הוא למפות ולהחליט איך למגן את דרום מזרח העיר. תפקידנו לא להקל על העירייה. תפקידה של העירייה לדאוג לחיי תושביה גם כשזה לא פשוט. אפשר למצוא פתרונות זמניים, להניח מיגוניות במקומות ציבוריים והם לא יישארו שם לנצח." כך עו"ד יאראק טען בדיון.
שופטי בית המשפט העליון ניסו לברר מול עורכי הדין של העירייה: האם נעשתה בדיקה מקיפה לעניין טענות התושבים והאם מדובר באיזור בעל ייחודיות ביחס לשכונות אחרות בכל הקשור להיעדר מיגון. לשאלתה של השופטת יעל וילנר, "האם שקלתם להציב מיגונית או שתיים לתת תחושת ביטחון לתושבים?", ענתה עורכת הדין של העיריה רות גילצר: "שקלנו, הגענו למסקנה שזה לא יתן מענה לצרכים של הרבה מאוד תושבים שגרים על פני שטח. אני לא יודעת כמה תושבים. אנחנו לא יודעים מה ההיקף של הבנייה הבלתי מוסדרת שם, זה לא פרקטי."
השופטת וילנר: אז מה פיקוד העורף מציע לאנשים בלי קירות, בלי חדר פנימי לעשות?
עורכות הדין מיטל בוכמן-שינדל וסיגל אבנון מפיקוד העורף השיבו : "ההמלצה היא למצוא מבנה בטון, במידה שאין – אין מנוס אלא לצאת החוצה, להיצמד למבנה מבטון ולהיות עם ידיים על הראש".
שופטי העליון הציעו לצדדים פשרה לפיה העירייה תבחן את המצב בשכונות המדוברות ואם אכן קיימת בהן בעיה ייחודית המבדילה אותן משכונות אחרות בעיר וככל שימצא כי אכן קיימת בהן בעיה ייחודית – תדאג העירייה למצוא פתרונות מיגון מתאימים. עיריית תל אביב סירבה להצעת הפשרה בטענה שאין לה את המשאבים ותקציב לטובת העניין.
בעקבות סירובה של העירייה לבצע בדיקה, בית המשפט ידרש כעת לפסוק ביחס לטענות שעלו בעתירה.
ח"כ לשעבר יובל צלנר: "המיגון החסר בדרום מזרח ת"א ויפו ידוע לעירייה ופיקוד העורף מזה שנים והם בחרו במודע לטמון ראשם בחול. נציגת עיריית ת"א הגדילה והודיעה לשופטים כי העירייה מסרבת לבחון את הצרכים של הציבור, לא כל שכן לקדם פתרונות מעשיים כפי שהצענו אשר העלות היא זניחה לעומת הזכות הבסיסית לחיים. במילים אחרות; לעירייה אין עניין למגן את התושבים בדרום מזרח העיר והיא תמשיך לראות באזורים אלה החצר האחורית. לכן יזמנו עתירה לבג"צ על מנת שיחייב אותה לפעול לשוויון ואחדות בין כלל חלקי העיר."
נתי בירמן מה נעים מנכ"ל תנועה ישראלית: "הדיון היום בבית המשפט מוכיח כפי שעולה מטענות התושבים, שהם מופקרים לגורלם. עיריית תל אביב, שאמורה לתת מענה לצורכיהם הבסיסיים שמירה על ביטחונם, מתנערת מאחריות בטענה, שאין לה תקציב לעשות אפילו בחינה של הצרכים. אנו נמצאים בתקופת מלחמה, האיום הרקטי עדיין לא הוסר וזה לא מתקבל על הדעת, שהתושבים אמורים למצוא עצמם במסדרונות בתי המשפט כדי לקבל מיגון, שישמור על חייהם"
זהר טל, יו"ר הוועד למיגון דרום מזרח תל אביב-יפו: "עיריית תל אביב יפו הוכיחה שוב, שהדרום והמזרח הם החצר האחורית של העיר. העירייה, בעזות מצח, סירבה אפילו להצעת הפשרה של השופטים לביצוע בדיקה של ייחודיות מצב המיגון בשכונות העותרים - ידידיה וכפר שלם. החלטת השופטים תתפרסם בקרוב, ואנחנו נמשיך לעמוד יחד עם התושבים במאבק על הזכות למיגון, שהיא הזכות לחיים".