ייצור החשמל בטכנולוגיה ה'מסורתית' מתבסס על שריפת פחם ודלקים שונים. לטכנולוגיה זו מספר מאפיינים: 

  1. שריפת הדלקים פוגעת באיכות הסביבה.
  2. מדובר בטכנולוגיה עתירת כח אדם, המחייבת העסקת עובדים רבים לאורך כל שעות היממה
  3. עלות החשמל מושפעת מתנודות במחירי הדלקים ונחשבת יקרה יחסית. 

בשנים האחרונות, במסגרת המגמה העולמית להפחתת פליטת מזהמים בייצור החשמל, פותחו טכנולוגיות לייצור חשמל באמצעות אנרגיית השמש וכן הסבה לשימוש בגז במקום פחם וסולר. טכנולוגיות אלו, מלבד היותן נקיות יותר, הינן זולות יותר לטווח ארוך, וגם ניתנות להפעלה אוטומטית ללא שימוש בכח אדם. באמצעות שימוש נכון בטכנולוגיות אלו ניתן לייצר חשמל ללא צורך בחילול שבת. כך שייצור החשמל בגז או באמצעות השמש, ייעשה באוטומציה מלאה (להוציא בקרה).

ע"פ ההלכה חיוב השביתה חל רק על בני אדם (ועל בעלי החיים שברשותם) אך לא על כלים ומכונות. יישום עיקרון זה עולה בקנה אחד עם האינטרס הציבורי לייצור חשמל באמצעות אנרגיה ירוקה משיקולי איכות הסביבה, והוזלת עלויות הייצור. אמנם, השלמת המעבר לייצור חשמל באנרגיה ירוקה כרוכה בהשקעה כספית גדולה בשלב הראשון, לצורך הסבת מערכות הייצור, אך משתלמת כלכלית בטווח הארוך. 

מעבר לתועלת הכלכלית והסביבתית הגלומה בתהליך זה – המעבר לייצור אוטומטי בשבת יאפשר למאות ואלפי עובדים לנוח בשבת, לבלות עם המשפחה ולציין את יום המנוחה השבועי, איש איש בדרכו על פי אמונתו וערכיו. בנוסף, יהיה זה צעד נוסף למימוש צביון השבת כחלק מצביונה היהודי של מדינת ישראל המתבטא היום בקביעת יום המנוחה השבועי בשבת, סגירת מפעלים ומקומות המסחר בשבת. ראוי לציין שצביון השבת כערך לאומי היה נחלתם של אנשי רוח רבים, גם כאלו שלא הקפידו במצוות באורחות חייהם הפרטיים, אך ראו בשמירה על צביון השבת ערך מורשת לאומי-יהודי.

חשוב להדגיש כי הצורך בשמירת בשבת במרחב הציבורי, אסור שיבוא - גם על פי עקרונות ההלכה עצמה - על חשבון הבטיחות או צרכים חיוניים אחרים כגון הפעלת בתי חולים, אספקת מים, תקשורת ועוד. לכן, כל עוד לא ניתן לספק חשמל בשבת באמצעות אוטומציה מלאה, אין מנוס מלהפעיל את משק החשמל, גם באמצעות כח אדם (יש להקפיד לעשות זאת במינימום ההכרחי), על מנת לאפשר פעילות שוטפת למכלול הצרכים החיוניים הציבוריים. עם זאת – ראוי שמדינת ישראל תקח על עצמה כיעד אסטרטגי, את המעבר לייצור חשמל באוטומציה מלאה מהר ככל הניתן. 

ישנן לא מעט קהילות המעוניינות בהשגת חשמל 'כשר' ללא חילול שבת – כאן ועכשיו, ומשתמשות לשם כך בגנרטורים המספקים בשבת חשמל באופן עצמאי למספר דירות ובניינים. חשוב לזכור שלמרות עצם הרצון הטוב כשלעצמו, להקפיד ולהדר בשמירת השבת - יש לכך מספר השלכות בעייתיות, גם מן הפרספקטיבה ההלכתית. ככל שהפעלת הגנרטורים נעשית בצורה פיראטית, ללא עמידה בתקני הבטיחות - הרי שיש בכך חשש סכנה של ממש וכידוע הסכנה חמורה מן האיסור ולכן אין להסתכן על מנת להימנע מאיסור. 

כולנו למדנו על בשרינו באסון מירון, כי התנהלות שלא על פי כללי הבטיחות – גם אם לאורך שנים הכל פועל כשורה, לבסוף עלול הסיכון להתממש ולגרום לאסון כבד בנפש. לכן, נראה שבמבט כולל, הדרך הארוכה היא הדרך הקצרה! עדיף לשאוף ולקדם פתרון יסודי מקיף, אשר ייתן מענה משולב לצרכים הסביבתיים הכלכליים וההלכתיים, ולא להסתפק בקיצורי דרך אשר בנוסף לסיכון הטמון בהם, עלולים להפחית את הלחץ הציבורי לשמירת השבת במרחב הציבורי, ובכך להרחיק את היעד של ייצור חשמל באוטומציה מלאה בשבת, שדורש מטבע הדברים תכנון והיערכות מראש. נקווה שראשי המערכת הפוליטית ישכילו לנצל את שעת הכושר הפוליטית ויקדמו ייצור חשמל מותאם הלכתית לשבת נקי וזול. 

הכותב הוא ראש מכון צומת להלכה וטכנולוגיה