קרן פרס בראשית הכריזה היום (רביעי) כי חתן פרס בראשית לשנת 2021 הוא במאי הקולנוע, המפיק והפילנתרופ סטיבן ספילברג. הפרס היוקרתי יוענק לספילברג על היותו אחד הקולנוענים המשפיעים ביותר בתולדות הקולנוע; מחויבותו לעשייה חברתית ולפילנתרופיה; ועמדתו הברורה כנגד אנטישמיות וצורות אחרות של שנאת-חינם וחוסר סובלנות. קרן הפרס הודיעה כי היא מוקירה את מסירותו יוצאת הדופן לשימור והעברת זיכרון השואה לדורות הבאים דרך פרויקטים חדשניים, ופעילותו הציבורית הענפה לשבירת מעגלי שנאה אלימים בעולם ומניעת רצח עם.
פרס בראשית, שכונה על ידי מגזין טיים "הנובּל היהודי" הוא פרס שנתי שנועד להעלות על נס אנשים יוצאים מגדר הרגיל שהערכים על פיהם הם פועלים, וההישגים שלהם, מעניקים השראה לבני הדור הבא של העם היהודי.
השנה, לראשונה מאז היווסדה, אפשרה קרן פרס בראשית לקהל הרחב בישראל ובעולם לקחת חלק בהליך בחירת הזוכה. למעלה ממאתיים אלף איש הצביעו עבור ספילברג בקמפיין שרץ בחודשים האחרונים, ומיליונים נוספים לקחו חלק בהליך ההצבעה ובפעילויות ברשתות החברתיות.
"פרס בראשית מבקש לחגוג את כישרונו הייחודי של סטיבן ספילברג, את מחויבותו להפוך את העולם למקום טוב יותר, ואת תרומתו חסרת התקדים ללימוד הדורות הצעירים אודות זוועות השואה" אמר מייסד-שותף ויו"ר קרן פרס בראשית סטן פולובץ. "אנו שמחים לקבל את סטיבן ספילברג למשפחה המכובדת של חתני וכלות פרס בראשית, הכוללת אישים דגולים כמו השופטת רות ביידר גינזבורג ז"ל, נתן שרנסקי ומייקל בלומברג".
זוכי פרס בראשית לדורותיהם בוחרים מדי שנה נושא פילנתרופי בעל משמעות אישית שחשובה להם ולמטרה זו הם מעניקים את הפרס הכספי בסך מיליון דולר. שרנסקי הקדיש את הפרס הכספי לטובת המאבק בקורונה, סיוע לאוכלוסיות שנפגעו מהתפרצות המגיפה, ומניעת מגיפות עתידיות.
"ספילברג הוא יהודי בעל חזון גדול וכישורים מדהימים ביכולת לספר סיפור", אמר היום אסיר ציון לשעבר, נתן שרנסקי, שזכה בפרס בראשית בשנת 2020. "הוא שוזר באמנותיות נושאים ואלמנטים מרכזיים ביהדות בתוך יצירותיו: חשיבות הזהות ותחושת השייכות, כבוד וקבלת האחר, שמירה על האנושות בתוך עולם חסר רחמים, וכיבוד החובה המוסרית לעשות את הדבר הנכון. הכישרון שלו הופך אותם לאוניברסאליים: כאשר הם מסופרים על ידי ספילברג, סיפורים אלה מתעוררים לחיים בלב ליבם של אנשים בכל רחבי העולם".
"סטיבן ספילברג הוא דוגמה לכישרון יהודי רב, שעבודתו יוצאת הדופן בקולנוע ובפילנתרופיה טמונה בערכים היהודיים עימם גדל - המסע אחר צדק, חמלה, אנושיות, וייחולי לב להפוך את העולם למקום טוב יותר", אמר יצחק (בוז'י) הרצוג, יו"ר הסוכנות היהודית לישראל ויו"ר ועדת הבחירה של קרן פרס בראשית.
לא הפרס הראשון שלו
לאחרונה הוענקו לספילברג – הזוכה התשיעי בפרס בראשית - מספר פרסים בולטים, ביניהם מדליית החירות הנשיאותית, הפרס האזרחי הגבוה ביותר של ארצות הברית; לגיון הכבוד, העיטור החשוב ביותר של הרפובליקה הצרפתית; וכן צלב הכבוד הפדרלי, עיטור הכבוד של הרפובליקה הפדרלית הגרמנית.
ברחבי העולם נחשב ספילברג כאחד הבמאים המצליחים ביותר בתולדות הקולנוע. סרטיו הרוויחו למעלה מ-10 מיליארד דולר ודמיונו כבש עשרות מיליוני אנשים ברחבי העולם בסרטים שוברי קופות כגון: "מלתעות", "אי.טי", "פארק היורה" ו"אינדיאנה ג'ונס". בהמשך הקריירה הקולנועית שלו ספילברג חקר ונגע בנושאים נוספים הקשורים בעבדות, זכויות נשים, שחיתות ומוסר מלחמה בסרטיו "להציל את טוראי ראיין", "לינקולן", "הצבע ארגמן", "העיתון" ו"גשר המרגלים".
רבים מסרטיו תיעדו חלק מהסיפורים החשובים ביותר בהיסטוריה של העם היהודי ומדינת ישראל - השואה, הטרור ותולדות המדינה. יצירת המופת של שפילברג משנת 1993 "רשימת שינדלר", השפיעה עמוקות על הזיכרון הקולקטיבי והתודעה הציבורית סביב השואה. הסרט הצליח לייצר בקרב קהל עצום בכל רחבי הגלובוס קשר רגשי חזק עם השלכותיה הנוראיות של מלחמת העולם השנייה על העם היהודי. ולגעת בלבבותיהם של הדורות שנולדו הרבה אחרי סיום הזוועות, באופן שאף מדיום אחר לא יכול היה.
ספילברג העביר את כל הכנסותיו מהצלחת "רשימת שינדלר" למימון מטרות פילנתרופיות - יהודיות ולא יהודיות. בשנת 1994 הקים את קרן השואה של אוניברסיטת דרום קליפורניה, המוקדשת ליצירת ראיונות קול ווידאו של שורדי השואה ועדים וכן מאירועי השמדת עם נוספים, כקריאה המחייבת לחינוך ולפעולה. בקרן דואגים לשימור עדויות וזכרם של רצחי עם שהתקיימו המאה ה-20 באירופה, קמבודיה, ארמניה ורואנדה. נכון להיום אספה הקרן למעלה מ- 55 אלף עדויות.
בנוסף, עם רעייתו קייט קאפשו הקים ספילברג את הקרן Righteous Persons Foundations שתרמה למעלה מ-100 מיליון דולר לארגונים יהודיים לאורך השנים, ובאמצעות קרן וונדרקינדר תרם ספילברג רבות לתחומי הבריאות, האומנות, והחינוך.