חיל האוויר מתקרב למשבר הפנימי הגדול בתולדותיו, יחד עם ישראל כולה: ביום שלישי, באולם במרכז הארץ, צפויים להתכנס מאות לוחמי צוות אוויר פעילים במילואים למה שמוגדר כעת "יום למידה" שיוקדש למהלך של ביטול עילת הסבירות ע"י הקואליציה. הם יקשיבו למומחים שונים כדי להבין את השלכותיה של ביטול העילה, הפסקת קיומה של ביקורת שיפוטית כלשהי על כל החלטה של דרג נבחר, עד כמה הדבר מהווה פגיעה ביציבות השלטון הדמוקרטי בישראל, בעצמאות הרשות השופטת ובהשלכות אחרות.
ראש השב"כ לשעבר: "ההפיכה המשטרית תהרוס את צבא העם"
לקראת ישיבת ממשלה סוערת: "היועמ"שית תיאלץ לענות על שאלות קשות"
מארגני האירוע לא מסרו מה צפוי בעקבותיו. משיחות עם טייסים ונווטים רבים בחיל האוויר (הפעילים בשירות התנדבותי במילואים), אין ספק כי תוצאותיו של כינוס החירום הזה עלולות להיות הודעה רשמית על הפסקת התנדבותם של מאות לוחמי צוות אוויר במילואים בחיל האוויר. תוצאות של מהלך כזה הן פגיעה משמעותית, מיידית וקריטית במוכנותו של חיל האוויר להתלקחות בהיקף נרחב ולמלחמה.
יש לך זמן פנוי? למה שלא תלמד/י אנגלית? לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
במושב הקודם של הכנסת, בשיאם של ימי המחאה כשהקואליציה התכוונה להעביר את ההפיכה המשטרית בבליץ חקיקה, איימו לוחמים רבים בצוותי אוויר בחיל האוויר להפסיק לאלתר את התנדבותם. שדירת הלוחמים של חיל האוויר נשענת במידה רבה על טייסי ונווטי מילואים. בכל תקיפה או גיחה של חיל האוויר, גם בימי שיגרה יחסית, נוטלים חלק לוחמים רבים במילואים. גריעת הכוח הזה, שמונה מאות רבות של לוחמים, ממצבת כוח האדם של חיל האוויר, היא פגיעה אנושה במוכנותו של החיל ובכשירותו למלחמה. מדובר במהלך חסר תקדים, בקנה מידה הסטורי.
בחודש מרץ האחרון התמודד חיל האוויר עם הודעה של עשרות טייסי מילואים מטייסת 69, אחת מטייסות החוד של חיל האוויר, כי לא יגיעו ליום מילואים אליו זומנו וימירו אותו בשיחה קבוצתית. האירוע טילטל את צמרת חיל האוויר וצה"ל. בעקבותיו השעה מפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר, את אל"מ גלעד פלד, אחד מבכירי הטייסים של חיל האוויר. בר נמלך בדעתו כעבור זמן קצר והחזיר את אל"מ פלד לפעילות. גם הטייסים חזרו לפעילות לאחר שהחקיקה נבלמה והוחלפה במו"מ בבית הנשיא. המהלך הנוכחי מחזיר לחיינו את המשבר בחיל האוויר, אך הפעם בעוצמה רבה בהרבה.
"בצמרת החיל מודעים לגודל הבעיה", אמר לי אתמול טייס בכיר במילואים, "הם יודעים שאם החקיקה תעבור חיל האוויר יאבד כשירות, הם גם חוששים שהתמודדות כוחנית עם הבעיה תחריף אותה ותעודד לוחמי צוות אוויר רבים נוספים שהתלבטו עד עכשיו, לעשות מעשה". הסיבה העיקרית שבגינה העדיפו הרמטכ"ל, רב אלוף הרצי הלוי ומפקד חיל האוויר אלוף תומר בר לא להשעות או להדיח טייסים עד כה, היא ההכרה בעומקו ועוצמתו של המשבר. הלוי ובר קיימו בחודשים האחרונים עשרות שיחות עומק עם טייסים, נווטים, בכירים בטייסות שונות ובתפקידי מפתח נוספים, והבינו כי לא מדובר כאן בגחמה חולפת אלא בתפיסת עולם עמוקה בה מאות רבות של לוחמים יפסיקו להתנדב לצבא שלתפיסתם אינו עוד צבאה של מדינה דמוקרטית ובוודאי לא "צבא העם".