קידום החזון של יחסים בין ישראל לסעודיה מעסיק את ראש הממשלה בנימין נתניהו באופן אובססיבי. פרשנים ומומחים באמצעי התקשורת בישראל מזינים את המועדפות הכפייתית של הנושא הזה בפרשנויות, הערכות, ניחושים על סיכויי היחסים עם סעודיה שקיבלו שורה של מונחים, נורמליזיציה, אינטגרציה, עיסקה.

באותו זמן, תחום של יחסים חשובים לישראל בכלל לא מופיע בסדר יומו של ראש הממשלה, לא מוזכר ולא נידון בתקשורת, לא מעניין. מצב  שחכמי התלמוד הגדירו "מאן דכר שמיה". מי זוכר, מי מדבר,  מי מתעניין במשבר אי היחסים בין ישראל לקהילה היהודית הגדולה בארה"ב, הכוללת את רוב העם היהודי בגולה.  

לאיזור המטרופולין ניו יורק, לקהילה היהודית הגדולה, לתפוצה הנחשבת כמובילה ומשפיע אין קונסול כללי של ישראל כבר חמישה חודשים אין נציג בכיר רשמי  שמייצג את  ישראל שמתפקידו לדאוג, לפעול ולטפח את הקשר בין ישראל לקהילה המונה כמיליון  וחצי יהודים.  בסוף החודש, עוזב את תפקידו בניו יורק,  ישראל ניצן, שכיהן בחמש השנים האחרונות כסגן הקונסול וממלא מקומו. הקונסוליה הכללית בניו יורק תישאר בלי נציג בכיר רשמי ומנהל מוסמך.  זה לא רק ניו יורק. לקונסוליה של ישראל בניו יורק ולקונסול הכללי סמכות ואחריות לייצג את ישראל, לספק שירותים קונסולריים  ולקיים קשר עם קהילות בארבע מדינות סמוכות – בניו ג'רסי,  פנסילבניה, אוהיו ודלוור.

מה שמדהים, שההעדר של קונסול כללי לישראל בניו יורק, מרכז יהודי, מעוז של פעילות פוליטית ומאגר מבטיח של השפעה, בכלל לא מטריד, לא מדאיג, לא מעניין את הגורמים בממשלה. העדר נציג רשמי בכיר לישראל במטרופולין כמו ניו יורק ובקהילה גדולה כמו בכרך הענק הזה בכלל לא נחשב כ"אישו", לא נידון בקרב הגורמים בממשלה שמתוקף תפקידם צריכים וחייבים היו למצוא מועמדים או מועמדות לכהונה הרמה והנחשבת בראשות הקונסוליה הכללית בניו יורק. בכלל לא מדברים על זה. התפקיד בניו יורק הוא מינוי פוליטי של ראש הממשלה.

זה לא סוד שנתניהו איננו אוהב את יהודי ניו יורק. בכל אחד מהביקורים הרבים שקיים כראש ממשלה בניו יורק, אף לא  פעם אחת, טרח נתניהו ליזום ולקיים פגישה עם מנהיגים ובכירים בקהילה. נוהג, שכל ראש ממשלה בישראל לפניו שמר לקיים באופן מוקפד. יהודי ניו יורק ברובם הגדול גם לא אוהבים את נתניהו. העוינות ההדדית באה לידי ביטוי בשנים האחרונות בקרע ונתק מתעצמים ומחריפים בין ישראל לקהילה בניו יורק.

עובדה זאת לא משחררת את נתניהו מחובתו למנות קונסול בניו יורק ולא פוטרת אותו מהאשמה שהוא לא עושה זאת, תוך התעלמות זדונית שמדובר בעיכוב ודחיה של מינוי נציג ישראל בכיר במטרופולין כמו ניו יורק וקהילה יהודית מרכזית ומובילה. שר החוץ אלי כהן הזדרז והודיע על פיטוריו של הקונסול אסף זמיר בתגובה לדברים וביקורת נגד הממשלה שהשמיע זמיר בפגישה סגורה עם תורמים יהודים בניו יורק.

אסף זמיר (צילום: מארק ישראל סלם)
אסף זמיר (צילום: מארק ישראל סלם)

שר החוץ אלי כהן לא משמיע מילה בנוגע להעדר המתמשך של קונסול בניו יורק כממלא מקום לקונסול שהוא, שר החוץ, הדיח. יש ומכהן בממשלה הנוכחית שר תפוצות, שיקלי. נו, אז מה? מישהו שמע אותו מביע דאגה להעדר לקונסול בתפוצה הגדולה והמובילה בניו יורק? להערכתי, שיקלי אפילו לא מודע לעובדה שכבר חמישה חודשים אין קונסול בניו יורק.

אם הוא כן מודע, זה לא מדאיג ולא מעניין אותו. נכון הוא שר תפוצות. אז מה? גם איתמר בן גביר הוא שר לבטחון לאומי. העובדה שאי היחסים בין ישראל לקהילה היהודית בארה"ב איננו בגדר בעיה, נושא או דאגה בדרג הממשלתי גם לא באופוזיציה רק מוכיח עד כמה אין מודעות, הכרה והבנה לחשיבות יחסים עם מיליוני יהודים.

הקונסול  האחרון בניו יורק אסף זמיר, היה מינוי של יאיר לפיד. מינוי שהוכח ככושל. בכמעט שנה וחצי שכיהן בתפקיד, נוכחותו של זמיר  לא הורגשה בקהילה. לא שמעו עליו ולא ראו אותו. כשלוונו בלט על רקע העובדה שקודמו בתפקיד שכיהן כקונסול ארבע שנים, היה, פעל  וזכור כאחד הקונסולים  היעילים, הפעילים, המצטיינים שהיו לישראל בניו יורק.

דיין העלה את מעמדה של הקונסוליה לשיא של נוכחות, השפעה והובלה בקהילה הגדולה באזור המטרופולין. דיין לא הצליח לשקם את היחסים בין ישראל לקהילה  בארה"ב כי לא היה לא גיבוי ולא סיוע מצד ראש הממשלה ובכירים בירושלים הרשמית. נתניהו אף נזף פעם בקונסול דיין על הקרבה והיחסים ההדוקים שיצר וטיפח עם ראשי הארגונים והמגזרים הדתיים בקהילה, שרובם הגדול ליברליים ושנתניהו לא אוהב.

דני דיין (צילום: מרק ישראל סלם)
דני דיין (צילום: מרק ישראל סלם)

דיין בשנותיו כקונסול בניו יורק  גם ניהל, הפעיל ונתן השראה למחלקת הדוברות בקונסוליה. מאז שעזב ובמקומו הגיע אסף זמיר, מחלקת הדוברות משותקת. משרד החוץ מינה ושיגר לקונסוליה לתפקיד הדובר, צוער חסר כל ידע וניסיון בדוברות. מאז שנכנס לתפקיד, הוא לא הפיץ אף לא דיווח אחד על הקונסוליה או על הקונסול. לא קיים תדרוך לעיתונאיים שדוברים קודמים נהגו לקיים באופן מוקפד.

הלא-דובר הזה הפך את הקונסוליה בניו יורק למוסד סודי, שאסור לחשוף לתקשורת. עוד לפני מינוי קונסול  חדש משרד החוץ חייב למנות דובר או דוברת חדשים לקונסוליה בניו יורק.  רובם הגדול של יהודי ארה"ב, כולל אלו המזוהים כימניים, מסתייגים מהממשלה הנוכחית בישראל באופן בוטה, מוצהר ומופגן שאיננו זכור בתולדות הקהילה. ביטוי לכך נתן רון לאודר נשיא הקונגרס היהודי העולמי שפרסם באחרונה מאמר ביקורתי נוקב נגד הממשלה והגדיר את התנהלותה כ"איום על קיומה של ישראל".

זהו מצב שדורש ומחייב את ראש הממשלה נתניהו ואת שר החוץ כהן  לטפל מיידי ובדחיפות בבחירת ומינוי מועמד או מועמדת לכהונת הקונסול  בניו יורק. אסור שתפקיד זה בעמדה מרכזית כל כך בתחום ייצוגה של ישראל ובחזית  החוץ של ישראל יישאר ריק.