יו"ר 'עוצמה יהודית' איתמר בן גביר סיפק לנתניהו סיבות לדאגה. לאחר ביקורת חריפה שהשר לביטחון לאומי מתח על מדיניות הקבינט לגבי עזה (פתיחת המעבר כרם שלום ללא דיון בקבינט בתור דוגמה טרייה ובולטת), בסביבתו מבהירים כי מבחינת בן גביר ראש הממשלה צריך לבחור: או גנץ או בן גביר, כאשר הכוונה היא למדיניות הממשלה: "בלתי אפשרי להמשיך בהתנהלות הזאת, כאשר מכריזים על מיטוט החמאס ובמקביל מכניסים סיוע הומניטרי לעזה, 200 משאיות ביום".
"בלתי אפשרי להמשיך ככה": האולטימטום שהציב בן גביר לנתניהו
בשיחות סגורות אומר יו"ר עוצמה יהודית כי אם המלחמה לא תתקדם כפי שמתוכנן, לחימה עצימה עד הניצחון, קרי - עד חיסול מוחלט של חמאס, בן גביר שם איום על השולחן: הוא מוכן לצאת מהממשלה. יו"ר 'עוצמה יהודית' לא מסתפק בהצהרות לתקשורת. לדברי מקורביו, לאחרונה בן גביר שוחח עם נתניהו ואמר לו את הדברים בצורה פתוחה וברורה. מבחינתו של בן גביר הנושא מתקרב לקו פרשת המים.
על אף הצורה הדומה של המתקפות וההצהרות של שני השוטפים הקואליציוניים של נתניהו, יש להניח כי התחזית לגבי הצעדים האפשריים הבאים של בן גביר ושל סמוטריץ היא דווקא לא זהה.
יש לך זמן פנוי? למה שלא תלמד/י אנגלית? לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
במקרה (או שלא) ההזהרות וההצהרות של השניים עלו במקביל לסקר פוליטי שפורסם אמש במהדורה של ערוץ 12. נתוני הסקר, שהיו די דומים לנתוני הסקר האחרון של 'מעריב', מצביעים על הבעיה האלקטורלית המתמשכת של מפלגת הציונות הדתית, שהשבוע שוב נותרה מתחת לאחוז החסימה - תמונת מצב מדאיגה שמאלצת את שר האוצר סמוטריץ' לחדד ולהחריף מסרים. סמוטריץ' סופג נזק אלקטורלי גם בתור שר האוצר בתקופה מורכבת, גם בתור חבר הממשלה והקבינט שמוכרח להתגמש ולחיות עם ההחלטות שלא עוברות חלק בגרון של מצביעי הציונות הדתית ( דוגמת הגדלת הסיוע ההומניטרח או פתיחת המעבר כרם שלום).
במצב פוליטי זה יו"ר הציונות הדתית אמנם חייב להיות מיליטנטי ולהחריף את השיח, אך בפועל לא הוא המקור המרכזי לדאגה של ראש הממשלה. הדבר האחרון שרוצה ראש מפלגה הנמצאת מתחת לאחוז החסימה הוא הקדמת הבחירות. בעוד שסמוטריץ' נלחם על המנדטים שאותם הוא מאבד בסקרים שבוע אחרי שבוע, איתמר בן גביר נלחם על שמונה מנדטים שאותם הוא מקבל בסקרים, בזכות עמדתו העיקשת והתנגדותו להקלות לעזה. בשונה מסמוטריץ, בן גביר מוכן לצעדים פוליטיים מרחיקי הלכת, קרי - למימוש איומי הפרישה. הקהל של הציונות הדתית לא מעוניין בפרישה מהקואליציה, הבייס של סמוטריץ' מוכן לתמוך במנהיגו ויעדיף שסמוטריץ' ימשיך להילחם ולהשפיע מבפנים.
לעומתם, מצביעי בן גביר, לפחות חלק ניכר מהם, לא רואים בחברות בממשלה ערך עליון. הם לגמרי יבינו את בן גביר אם יפרוש על רקע התנגדותו למדיניות הממשלה הרופסת, לתפיסתו. לבנימין נתניהו כדאי מאוד לקחת ברצינות את הזהרות בן גביר. פרישה מהממשלה, בלי הפלתה, היא התוכנית המאוד ריאלית מבחינת עוצמה יהודית. אם עמדתו לא תתקבל שוב ושוב, מאוד יתכן שהשר לביטחון לאומי יעדיף להיפרד מהתפקיד, בלי להצביע על הקדמת הבחירות. את התפקיד בן גביר אולי יפסיד, אך בהחלט ירוויח חופש פעולה, תמיכת תומכיו וכנראה גם אותם מנדטים שהסקרים מבטיחים לו.
לאחר ששר הביטחון חשף את לוחות הזמנים של הלחימה, כאשר השלב הנרחב צפוי להסתיים בסוף ינואר, גם הלו"ז הפוליטי התחיל להתבהר. בסבירות גבוהה יחד עם סיום הלחימה בעצימות גבוהה, גם השותפות בין גנץ ונתניהו תגיע לסיומה. על פי מספר גורמים במערכת הפוליטית, בזמן האחרון נעשים בדיקות שקטות בקרב חברי הליכוד הנחשבים ל"ממורמרים" ו"מתנדנדים" על מנת לגבש קבוצה שלארבעה-חמישה ח"כים שתתמוך בהקדמת הבחירות. הסיכוי לעריקה של חברי הליכוד עדיין אינו גבוה, אך עצם המגעים מצביע על המהלכים התת-קרקעיים שהולכים ומתרחבים במערכת הפוליטית. לראש הממשלה נתניהו כדאי לדאוג כבר היום ליום שאחרי גנץ, כדי שיום שאחרי הלחימה האקטיבית לא יהפוך ליום שאחרי הקואליציה.