המלחמה בדרום הולכת ומעמיקה ובצד ההישגים גובה מחירים קשים מדי יום. לקראת המעבר הצפוי לשלב הלחימה הבא הדילמה והמתח בנושא הגעה לשחרור חטופים נוספים הולך ומתחדד.
מהו בג"ץ הסבירות, ומדוע הוא כל כך דרמטי? | מעריב עושים לכם סדר
הגדוד של פריג'ה לרמטכ"ל: "תמוך בו כפי שגיבית את הלוחמים שהרגו חטופים"
הלחץ על הנהגת חמאס גובר עם הכניסה של לוחמי צה"ל לשטחים חדשים במרכז ובדרום הרצועה, אולם ההנחה היא שהזמן שעובר פוגע גם בחטופים שעודם מוחזקים ברצועה. ישראל במידה רבה שבויה עדיין בתפיסה כאילו חמאס החליט לצאת למערכה הנוכחית כדי להביא לשחרור מסיבי של אסירים ביטחוניים שלו הכלואים בישראל, כפי שהיה בעסקת שליט ובמקרים נוספים בעבר.
אבל האמת היא שהמלחמה הנוכחית מייצגת עבור חמאס רעיון גדול יותר משחרור אסירים, אלא את לב התפיסה הג'יהאדיסטית הקיומית שלו. מנהיגיו יצאו למלחמה הנוכחית מתוך ידיעה ככל הנראה שהם יימצאו בה את מותם. הם ידעו שהם מקריבים את עזה ותושביה על מזבח האידאולוגיה הקיצונית שעומדת בלב תפיסת העולם שלהם. מבחינת הנהגת ארגון הטרור, חמאס יכול לוותר על השלטון בעזה ואפילו על היכולות הצבאיות שלו, אבל על הרעיון של "מלחמה בכופרים" הוא לא יוותר לעולם.
לכן עם פירוק התשתיות הפיקודיות שלו ברצועה לוחמיו עברו בעיקר ללוחמת גרילה שמחפשת לזנב בכוחות, לפגוע ולהכאיב להם ולמקסם את הפגיעה הזו עם פגיעה מורלית בחברה הישראלית. המציאות העכורה בחברה הישראלית ערב ה-7 באוקטובר, שמאיימת כעת להתפרץ שוב נוכח התמשכות המלחמה והטחת ההאשמות שהחלה בצמרת והשיח הרעיל ברשתות, מסוכנת להמשך המערכה ומשרתת את המטרות של הצד השני. אומה מפולגת תתקשה לנצח לוחמת גרילה לאורך זמן, לא בגלל האתגר הצבאי אלא בגלל האתגר החברתי והמורלי.