השבוע לא יכולתי שלא לתהות: האם אנשי פרקליטות המדינה נהנים מעודף זמן פנוי, או שמא סובלים משעמום? אחרת, איך אפשר להסביר את העיסוק שלהם באמירות זמרים כמו אייל גולן וקובי פרץ בזמן מלחמה?

על פי הפרסום של אבישי גרינצייג בכאן 11, פרקליט המדינה עמית איסמן החליט לפתוח בחקירה פלילית נגד הזמר אייל גולן, בחשד להסתה לאלימות נגד תושבי עזה. גולן אמר במספר הזדמנויות בהופעות בפני חיילים לפני כמה חודשים, ש"צריך למחוק את עזה", וגם קרא בראיון - "למחוק את עזה לגמרי, לא להשאיר שם אדם אחד. זה פשוט חיות אדם".

"מותר לדרוש נקם": קובי אוז יוצא להגנת אייל גולן וקובי פרץ
בפרקליטות מודים: לא נפתחה חקירה פלילית נגד אייל גולן

קובי פרץ (צילום: גיא זלצר)
קובי פרץ (צילום: גיא זלצר)

שנייה אחרי הפרסום געשו הרשתות החברתיות, ובפרקליטות מיהרו להוציא הכחשה: "מדובר בהתבטאויות שעלו בדיונים בבית הדין בהאג. ההתייחסות המשפטית לדברים הועברה לפני מספר חודשים אל היועצת המשפטית לממשלה לקראת דיון שהתקיים בהאג. מטבע הדברים לא נתייחס למסמכים הפנימיים שהכינה פרקליטות המדינה במסגרת האמורה, או לחוות הדעת שנכתבו לגבי התבטאויות של גורמים כאלה או אחרים. עם זאת, נמסור כי על פי החלטת פרקליט המדינה, לא נפתחו חקירות פליליות בעניין זה".

אם זו הכחשה (ספק רב), הרי שזו הכחשה נפתלת למדי. יותר מכך, בתגובה הרשמית של הפרקליטות נכתב גם כי על רקע הטענות נגד ישראל בבית הדין בהאג, "התבקשה הפרקליטות להכין התייחסות משפטית להתבטאויות של גורמים מדיניים וגורמים משפיעים אחרים בישראל אגב אירועי 7 באוקטובר".

תחשבו רגע על הטקסט הבלתי אפשרי הזה. אני לא יודעת מאיפה להתחיל.

אולי נתחיל מזה שלא קרו לנו "אירועי 7 באוקטובר", אלא אירע טבח המוני ונכפתה עלינו מלחמה.

"התבקשה הפרקליטות להכין התייחסות". מי בדיוק ביקש? הרי בזמן אמת, כשהדברים נאמרו, לא עשתה עם זה הפרקליטות כלום. מן הסתם לא ראתה בנסיבות העניין כמצדיקות פתיחה בחקירה פלילית.

"התייחסות משפטית להתבטאויות של גורמים משפיעים בישראל". אייל גולן הוא זמר פופולרי. מכונת להיטים. אבל האם הוא גורם משפיע בהקשר הרלוונטי של המלחמה? אבסורד.

לשיר ולפצוח במחול

יש לי סקופ ענק לגלות לאנשי הפרקליטות. להערכתי, הרוב המוחלט של אזרחי ישראל התבטאו אחרי 7 באוקטובר באופן דומה לזה של אייל גולן. חלק גדול מהם עושים זאת גם במרחק של למעלה מעשרה חודשים מהזוועה. חלקם אפילו אישי ציבור מוכרים שנפגעו ישירות ביום הטבח.

חיים ילין היקר, חבר כנסת לשעבר ואיש בארי, אמר: "אין יותר בלתי מעורבים בעזה. כולם מעורבים שם, כולל בתי אזרחים. הממשלה צריכה לקבל החלטה שצפון הרצועה נקי. כל מי שעובר שם – אין יותר טרור". מחליפו של ילין בתפקיד ראש המועצה האזורית אשכול, גדי ירקוני המפוכח, הבהיר: "אם רוצים שנחיה כאן – צריך לגלח 2־3 ק"מ מעבר לגבול, ואם מישהו ייכנס לשם – הוא ימות". ועוד אמר: "אחרי השבת הארורה התברר לי שכל מי שחי בעזה הוא אותו הדבר. זהו, נגמר".

ככה מדברים אנשים שעברו שואה. לא שמענו שנגדם נשקלה בפרקליטות חקירה. לא צריך להיות משפטן כדי להבין שזה לא עניין לחקירה פלילית.

המשפט הישראלי מכביד על נקיטת צעדים בעבירות ביטוי, ובצדק. "חופש הביטוי נסוג רק אם הפגיעה בביטחון ובשלום הציבור היא קשה רצינית וחמורה, ורק אם קיימת ודאות קרובה כי הגשמתו של חופש הביטוי תביא לפגיעה זו".

את המשפט האחרון כתב לא אחר מאשר נשיא בית המשפט העליון לשעבר פרופ' אהרן ברק. עוד כתב שגם אם תתקיים "פגיעה קשה, רצינית וחמורה בביטחון או בשלום הציבור, אין בכך כדי להצדיק פגיעה בחופש הביטוי, אלא אם כן קיימת ודאות קרובה להתרחשותה של אותה פגיעה".

עם כל הכבוד לאייל גולן, ברור שאין בדבריו לייצר ודאות קרובה למעשה. הוא גם לא משמש בשום תפקיד ציבורי. מה שכן הצליחה הפרקליטות לייצר כאן, די בוודאות, זה עוד קצת נסיקה במניות של אייל גולן. הוא יכול, אפוא, לשיר וגם לרקוד.

tguvot@maariv.co.il