הפוגרום באמסטרדם, סיכום ביניים, אמת לשעתה: ערב לפני המשחק, התרחשה תקרית חמורה. אחד מאוהדי מכבי הותקף ונשדד באלימות. נגנבו ממנו הדרכון והארנק. המצב הסתבך כיוון שמדובר בלוחם שבילה לא מעט חודשים בעזה והעלה משם לא מעט תמונות. השודדים גילו זאת דרך תמונת הדרכון של הנשדד, בעזרת AI. החל שיח הסתה ברשתות האיסלאמיסטיות באמסטרדם סביב אותו לוחם.

במבצע שמזכיר את חילוצם של הישראלים מטורקיה על ידי המוסד לפני כמה שנים, קיבל גם האוהד הזה טלפון מישראל, והורו לו לחזור למלון, להסתגר בו ולא לצאת עד הטיסה ארצה. איש לא העלה בדעתו מה יקרה במשחק עצמו. ככל הידוע, האוהד הזה בשלום. הפוגרום עצמו היה אירוע מתגלגל, לא מתוכנן. לא הייתה אזהרת מסע להולנד ולא היו התרעות כי לא היה מדובר בחוליית טרור של איראן, חמאס או ג'יהאד כלשהו, אלא באוכלוסייה מקומית ש"זרמה" עם הנסיבות.

אליה כהן בנתב"ג (צילום :אבשלום ששוני)

ביום המשחק, ממש לקראתו, כשהאוהדים נהרו לאצטדיון או כבר נמצאו בו, החלו לזהות בארץ את השיח ברשתות האיסלאמיסטיות המקומיות. הדבר הדליק נורה במוסד ובמשרד התפוצות. נוצר שיח בין שני המשרדים. התרעה ראשונה שוגרה למוסד ההולנדי על ידי המוסד הישראלי, בעל פה ובכתב. הם התבקשו להרים כוננות ולתגבר את הנוכחות המשטרתית סביב המשחק ובאופן כללי. התרעה נוספת נשלחה לקב"ט השגרירות המקומי.

הקב"ט התקשר למשטרה המקומית והתריע. זו הייתה ההתרעה השנייה שההולנדים קיבלו. המשטרה ההולנדית נערכה בכוחות גדולים סביב המשחק, אך נעלמה יחסית אחריו. הפוגרום עצמו לא התרחש במשחק ולא באצטדיון, אלא בנתיבי החזרה של אוהדי מכבי לעיר, לבתי המלון ולאתרי הבילוי והמסעדות.

על פי עדויות שהגיעו לישראל, משטרת הולנד קרסה. במקרים רבים לא הגיעה, ובמקרים שהגיעה לא נקפה אצבע. על פי לא מעט עדויות, שוטרים נכחו באתרים בהם האוהדים הישראלים חטפו מכות רצח, וכמעט לא התערבו. עוד רבות יסופר. זו תמונת המצב בינתיים.