יציאתה של סין מבידוד בינלאומי לאחר שלוש שנים שבהן נקט הממשל בבייג'ינג מדיניות אפס הדבקות, אינה עניין של מה בכך. לצד הזינוק שחל לאחרונה בממדי התחלואה והתפשטות הנגיף ברחבי המדינה, פתיחת גבולותיה וחידוש קשריה המסחריים של סין עם מדינות העולם נושאים גלי הדף כלכליים וגיאופוליטיים עצומים.

כבר עתה ברור כי ניהול המגיפה תוך התמודדות עם אתגרים פנימיים כלכליים וחברתיים לא פשוטים מחייב את הממשל הסיני לחשב מסלול מחדש. מדיניות הכלת המגיפה, שכללה סגרים תכופים ומגבלות תנועה דרקוניות, בלמה עד כה את התפשטותה, אבל – וזהו אבל גדול – המעבר החד מ"אפס קורונה" ל"כאוס קורונה" עשוי להוביל למצב נפיץ שיכול לצאת משליטה. שכן, נוסף להדבקתם של עשרות מיליוני אנשים מדי יום, התפשטות הנגיף עלולה לגבות חייהם של כ־1.5 מיליון איש בחודשים הקרובים ואף לצאת מגבולות סין.

מנגד, לאור הגידול העצום שחל בביקוש העולמי לסחורות, מוצרים וחומרי גלם המיוצרים בסין, גוברים הסיכויים להתאוששות הכלכלה הסינית וזו העולמית. אולם התחדשות הסחר וגידול היקף המסחר הבינלאומי מובילים בין היתר לעלייה במחירי האנרגיה (נפט גולמי וגז טבעי) ולהעלאות ריבית כדי להילחם בהתחזקות האינפלציה.

התבוננות השוואתית מראה כי בדומה למדיניות ה"פתיחות למערב" שאותה נקט דנג שיאופינג לפני 45 שנה, שהפכה את סין למעצמה שהיא כיום, פתיחתה מחדש לעולם לאחר שלוש שנים, מהווה נקודת מפנה חשובה, שתוביל לשינויים בכלכלה העולמית ולביצור מעמדה כמעצמה כלכלית המובילה בעולם.סין, בשונה מהמדינה הענייה והכלכלה האגררית הנחשלת של שנות ה־80, היא כעת שחקנית מפתח בכלכלה ובפוליטיקה העולמית. מעצמה גלובלית חזקה המובילה מהלכים פיננסיים לצד פרויקטים כלכליים חובקי עולם (דוגמת החגורה והדרך), המבססים את השפעתה הרבה על הזירה הבינלאומית ועל הסדר העולמי החדש.

"פוטין משוגע": אחרי ההתחממות ביחסים - סין בתפנית חדה נגד רוסיה

עדויות דרמטיות מסין: "המדינה איבדה שליטה על כמות המתים מקורונה"

לראשונה מאז פרצה הקורונה בסוף דצמבר 2019, חגיגות ראש השנה הסיני, שתתחיל באופן רשמי ב־21 בינואר, יתקיימו הפעם ללא סגרים ומגבלות תנועה. כבר עתה מסתמן כי השינוי הדרמטי שחל במדיניות שאותה נוקטת בייג'ינג לבלימת המגיפה, יצר מצב חדש, נפיץ ומטלטל, המעורר רגשות מעורבים בקרב הציבור הסיני.

מעבר לעובדה כי מדיניות אפס ההדבקות פגעה קשות במקורות התעסוקה ושיבשה את חייהם של 1.4 מיליארד סינים, נראה כי נטישתה החפוזה של המדיניות בתחילת החודש שעבר אומנם סיפקה מענה למחאה הציבורית האדירה, אך בו־זמנית הובילה להתפרצות צונאמי קורונה.
אם לא די בכך, נטישת מהלכיו הדרקוניים של הממשל ואימוץ גישה חדשה משפיעים דרמטית על התאוששות הכלכלה הסינית והעולמית. המהלכים האחרונים מגדילים את היקף הייצור והצריכה של השוק הסיני, מגבירים את הביקוש העולמי לחומרי גלם, סחורות ושירותים המיוצרים בסין, ומחדשים את תפעולן התקין של שרשרות הייצור והאספקה העולמיות.

בתוך כך, פתיחת גבולותיה האוויריים, היבשתיים והימיים, לצד חידוש קשריה המסחריים והכלכליים הבינלאומיים, שמו קץ לבידודה של סין מהעולם. פרסומים עדכניים מראים כי הוצאות התיירות שלה, שהגיעו ב־2019 ל־250 מיליארד דולר, צפויות להגיע השנה ליותר מטריליון דולר. אלה, בתורן, צפויות להוביל לגידול בהכנסות ובתמ"ג של שכנותיה (דוגמת עלייה של 8% בתמ"ג של הונג קונג ו־2.9% בתמ"ג של תאילנד). כל זאת בהתחשב במדיניות הממשל וביכולתו של הציבור הסיני להתמודד עם התפשטות הקורונה והשלכותיה השונות.

הגידול העצום שחל לאחרונה בהיקף התחלואה והתפרצותו של הנגיף במוקדים שונים במרכזי ערים ובמחוזות שלמים ברחבי המדינה, בדגש על אזורים כפריים שבהם מתגוררת אוכלוסייה מוחלשת ושירותי הבריאות דלים, מעצימים את ממדי המשבר. בתוך כך, הזינוק החד בתנועת הנוסעים ממרכזי הערים הגדולות (דוגמת בייג'ינג, שנגחאי וגונאג'ו) לכפרים בכל רחבי סין – הצפויה להגיע בעקבות החג ליותר משני מיליארד איש הבאים גם מהפזורה הסינית ברחבי העולם, עלול להוביל להחרפת המצב האפידמיולוגי. תחזית קודרת שפורסמה ב"אקונומיסט" מראה כי נטישת מדיניות הכלת הקורונה והיעדרה של אסטרטגיה סינית חלופית גורמים לגל הדבקה עצום של עשרות מיליוני חולים מדי יום ולכריעתם של בתי החולים תחת העומס.

חשוב להבהיר כי אומנם יותר מ־90% מהציבור הסיני מחוסן, אולם ממדי המגיפה, מהירות התפשטותה והתפרצות וריאנטים חדשים של הנגיף ברחבי סין ומחוצה לה עלולים לגרום ל"פניית פרסה" במדיניות הסינית, שתגרום להטלה מחודשת של מגבלות מחמירות לצד סגרים על ערים שלמות במדינה. אלה, בתורם, יובילו להאטה מחודשת בצמיחה ובפעילות הכלכלית בסין שתשפיע, בתורה, על צמיחת הכלכלה העולמית.
לא בכדי משבר הקורונה מהווה שעת מבחן קשה ומורכבת למנהיגות הסינית. עם זאת, כשהוא עתיר ניסיון בניהול משברים ומוּנע מתוך חזון גלובלי ונאמנות עמוקה לציבור הסיני, הנשיא שי ג'ינפינג לא מתכוון להתקפל ולוותר. האיש החזק ביותר בסין פועל להבראתה תוך חיזוק מנועי הצמיחה הכלכלית שלה.

משבר הקורונה אומנם גרם להאטה בצמיחה (3.2% ב־2022 לעומת 6% בשנת 2021), וההערכות הן כי התפשטות הנגיף תוביל להתכווצות נוספת בכלכלת סין במחצית הראשונה של השנה. אך בטווח הארוך, פתיחת גבולותיה והתאוששותה של כלכלת ענק כמו זו הסינית, היא טריגר המאיץ את הצמיחה העולמית. כלכלת סין צפויה להתמודד עם לא מעט אתגרים מורכבים בשנים הקרובות כגון מצוקת דיור, נדל"ן ואבטלה. התחזיות לצמיחתה המהירה הופחתו משמעותית (גולדמן סאקס, לדוגמה, צופה כי היא תהיה הכלכלה הגדולה בעולם לא לפני 2035). ועדיין, בהשוואה לכלכלות המערב, מצבה של סין טוב בהרבה. בשנים 2002־2022 התמ"ג הסיני צמח בקצב מהיר בהרבה מאלה של ארה"ב והאיחוד האירופי, כפי שעולה מנתוני קרן המטבע הבינלאומית.

יתרה מכך, בהיותה המעצמה הכלכלית השנייה בגודלה אחרי ארה"ב, סין נחשבת בעיקר בעשור האחרון ליצרנית וליצואנית הגדולה בעולם המחזיקה כיום ברזרבות מט"ח עצומות לצד עודף חיובי של יותר מ־670 מיליארד דולר במאזן המסחרי מול ארה"ב.
אם לא די בכך, התבוננות על מהלכיו של נשיא סין, במיוחד מאז פרוץ הקורונה, מראה כי הוא נקט מדיניות חוץ אסרטיבית ומרחיבה תוך המשך השקעה של טריליוני דולרים בפרויקט הקמת התשתיות הגלובלי ברחבי העולם. כל זאת לצד הרחבת ההסכמים הכלכליים והביטחוניים של סין, והעמקת קשריה האסטרטגיים והגיאופוליטיים עם מדינות המזרח התיכון והמפרץ, תוך שימוש ביואן הסיני כתחליף לדולר האמריקאי.

התבוננות על מהלכיה של סין מראה כי אכיפה של מדיניות אגרסיבית לבלימת הקורונה, וכל שכן נסיגה חפוזה ממנה ללא היערכות ראויה, יוצרת כאוס המקשה על הסתגלות הציבור ועל התאוששות כלכלת סין. זאת במיוחד על רקע השתוללות הנגיף והתמורה העצומה שחלה בשגרת חייהם של הסינים, שהשתנתה ללא הכר בשלוש השנים שחלפו.

אומנם רוב מדינות העולם הספיקו ליהנות מ"חגיגות פוסט־קורונה" וסין נותרה כרגע הרחק מאחור, אך ללא ספק, מלחמת הסחר מול ארה"ב, המאבק באוקראינה ומכלול המשברים הגלובליים המתחוללים כיום (אקלים, אנרגיה ותזונה), אינם מקילים עליה.
בשורה התחתונה, פתיחתה של סין לעולם תוך נקיטת מדיניות מפוכחת וזהירה, כזאת המשלבת בין נוקשות, גמישות ופרגמטיות, עשויה להיות נקודת מפנה קריטית שתוביל להתאוששות גלובלית.