כמו בכל שנה, תקופת הרמדאן וחג הפסח היא מתוחה מאוד מבחינה ביטחונית ועולה החשש מהסלמה ביו"ש ובמזרח ירושלים, והשנה האיום הוא מוחשי יותר. מספר ההתרעות גבוה, ההסתה של החמאס והג'יהאד האסלאמי ברשתות פרועה, וניכרת מעורבות הולכת וגדלה של איראן וחיזבאללה, הרואות בערעור המצב הביטחוני ביו"ש ובשטחי ישראל שעת כושר למתוח את הגבולות ולבחון באופן מעשי את ישראל. וברקע עומד המשבר העמוק בחברה הישראלית.
"תגובה טבעית לפשעי הכיבוש נגד העם הפלסטיני": ארגוני הטרור מברכים על הפיגוע
האסירים הביטחוניים בקריאה: "שחררו אותנו, אנחנו על סף עימות שלא נראה"
במערכת הביטחון שאפו להגיע ערב החג לנקודת מתיחות נמוכה יותר, אבל הפיגוע האחרון בחווארה המחיש היטב את המצב השברירי, ובצמרת הצבא מתארים את המצב כנפיץ ומסוכן.
לצד העלייה בהיקפי הטרור הפלסטיני ישנה גם עלייה במספר פעולות הטרור והפשיעה הלאומנית של קיצונים יהודים, כפי שבאו לביטוי בפרעות בחווארה לאחר הפיגוע במקום שבו נרצחו הלל ויגל יניב ז"ל לפני שלושה שבועות. בצה"ל ובמשטרה הפיקו לקחים מאותם אירועים ובפיגוע הנוסף בחווארה שלשום כבר נערכו ועצרו התארגנויות שונות לפני שהבשילו לכדי מעשה.
הפיגוע במגידו שביצע מחבל שהגיע ככל הנראה מלבנון, שטרם פוענח במלואו, מצביע על שיתופי פעולה אפשריים בציר שבין חיזבאללה לארגוני הטרור הפלסטיניים. המאמצים שעושה איראן בתמיכה בארגוני הטרור ביו"ש, ריבוי הפיגועים בשטח וחידוש ירי הרקטות מעזה, מעידים על שילוב הזרועות בין הגורמים העוינים לישראל. במטכ"ל אומרים: "האויבים של ישראל מזהים את מה שנתפס בעיניהם כחולשה במשבר העמוק אצלנו, ומנסים לנצל אותו לטובתם".
חיסול "המהנדס" מהג'יהאד האסלאמי עלי אל אסוואד השבוע בפרבר של דמשק, המיוחס לישראל, הוא מסר ברור, אם אכן ידה של ישראל במעשה, שלפיגועים ולירי הרקטות יש תג מחיר הנגבה גם מחוץ גבולות הארץ.
מבחינתה של ישראל, חודש הרמדאן המתקרב מאתגר לא רק את המצב הביטחוני בזירה הפלסטינית אלא בכמה זירות שונות ועוינות, הפעילות במיוחד בתקופה האחרונה. בצמרת הביטחון מבינים כי הסלמה שתתחיל ביו"ש עלולה להתרחב לעימות אלים בכמה זירות במקביל, והשנה האיום הזה מוחשי יותר מבעבר.
בחודש הקרוב בצה"ל, מדי כל סוף שבוע, יתוגברו הכוחות ביו"ש ובמרחב התפר באופן משמעותי, זאת בנוסף להיערכות המיוחדת של המשטרה בהר הבית ובמזרח ירושלים. לצד המאמץ המבצעי, במערכת הביטחון רואים חשיבות רבה בשמירה על חופש הפולחן למוסלמים ונערכו לייעל את עבודת המחסומים כדי לאפשר לאלפים רבים של פלסטינים להגיע להר הבית בימי שישי של הרמדאן.
בהיבט הביטחוני, ראש המל"ל צחי הנגבי, הפועל תחת מדיניות ראש הממשלה, שר הביטחון, צה"ל והשב"כ, מובילים מדיניות פרגמטית ומתונה מאוד, שאינה שונה באופן מובהק מזו של הממשלות הקודמות. ביטוי לכך ניתן למצוא בסיכומי מפגשי הפסגה שנערכו בעקבה ובשארם א־שייח בין ישראל לרשות הפלסטינית כדי לנסות ולבלום את ההסלמה.
במסגרת ההסכמות הללו צה"ל לא התחייב להימנע מפעילות בלב הערים הפלסטיניות כדי לסכל איומי טרור מיידיים, אבל נמשך הניסיון להעביר יותר אחריות למנגנוני הביטחון הפלסטיניים בסיכול טרור. הדירקטיבה הזו לבדה עומדת בניגוד לתפיסת עולם של חלק ניכר מהשרים והח"כים שבצד הימני יותר של הממשלה. נכון לעכשיו, זה הקול שמוביל את מדיניות הממשלה, אבל גם מגביר בה את הלחץ הפנימי.
ובניגוד למה שקורה במשטרה ומשבר האמון בינה לבין השר הממונה עליה, בין צה"ל לדרג המדיני שמעליו נשמרים יחסים תקינים, בין השאר בשל האחריות שמגלהה שר הביטחון גלנט. קבלת ההחלטות, גם אם לעתים היא מעוררת את הוויכוח כיצד להגיב לירי רקטות מעזה, נשמרת עד עכשיו בגבולות הגזרה של שיקולים ענייניים ומקצועיים, ובימים אלה גם זה לא מעט.