אין צורך להמתין להיווכח אם לשיחות ולדיונים שקיים שר הביטחון יואב גלנט בשהותו בניו יורק עם בכירים אמריקאים יהיו תוצאות מעשיות ואם ישראל תצא מורווחת. ביקורו של גלנט בניו יורק היה מוצלח. עצם קיומו יכול כבר להיחשב הישג לישראל. חבל שהשר לא חשב מראש לצרף לביקורו דובר או דוברת שיכולים היו לדאוג לכך שלשורת הפגישות שקיים עם המזכיר הכללי של האו”ם ועם בכירים אמריקאים תינתן חשיפה תקשורתית ראויה.

ישראל לא תאפשר גרעין סעודי? הרמז של גלנט בביקור בארה"ב
 

לביקור המוצלח של גלנט היה מסר שלא קיבל את הפרסום שהיה ראוי ורצוי. האמריקאים גילו לשמחתם שבממשלת ישראל יש עם מי לדבר. שיש שר רציני, שקול וחשוב מכל - בעל עבר עשיר, ידע וניסיון בתפקיד שהוא מכהן בו. פרשן ותיק ומוערך בוושינגטון אמר בשיחה שלא לייחוס: “ברברה ליף, עוזרת שר החוץ האמריקאי לענייני המזרח התיכון, וברט מקגרק, שליח הממשל האמריקאי לאזור, נהנו מאוד מהפגישות והשיחות שהיו להם עם שר הביטחון הישראלי. הם שאבו נחת מהעובדה שאיש שיחם, גלנט, היה ההפך הגמור מהתדמית שיש לשרים בממשלת נתניהו. הוא לא כעס, לא גידף, לא נזף. הם, ליף ומקגרק, נהנו מכל רגע שבילו עם גלנט”.

גם דיפלומטים במטה האו”ם בניו יורק סיפרו כי המזכיר הכללי אנטוניו גוטרש אהב את הפגישה שהייתה לו עם שר הביטחון. מתגובות של דיפלומטים ופרשנים בניו יורק ובוושינגטון עולה שהשיחות עם גלנט בניו יורק הוכיחו לבני שיחם כי בממשלה בישראל שהם כל כך לא אוהבים, חוששים ממנה, ונפגעים מהתבטאויות מעליבות של שריה כלפי הנשיא ביידן, יש שר בכיר, שמתנהל בתבונה, כמדינאי אחראי, ומפגין מומחיות בתחום שעליו הוא מופקד.

לדברי פרשנים בוושינגטון, מתוכן הדברים ששר הביטחון העלה בשיחותיו בניו יורק בנושאים כמו הבטחת יתרונה הצבאי האיכותי של ישראל, סוגיית קידום היחסים בין ישראל לסעודיה ובמיוחד שאלת הגרעין הסעודי, התברר, לקורת רוחם של האמריקאים, שמערכת הביטחון בישראל נהיית מעורבת יותר בתחומים שעד כה היו בלעדיים לבכירים בחוג הפנימי של ראש הממשלה נתניהו.

גלנט דן עם האמריקאים בנושאים אסטרטגיים, זאת בעוד השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר חזר מכל גיחה חשאית לוושינגטון שקיים בחודשים האחרונים - בידיים ריקות. גם פגישתו של דרמר עם שר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן לא הניבה שום תוצאה מעשית. דרמר גם לא הצליח במאמציו להשיג תאריך ומועד לפגישה רשמית בין הנשיא ביידן לראש הממשלה נתניהו.

בשיחות שקיים גלנט בניו יורק הונחו יסודות להמשך דיונים, מגעים והתייעצויות בין וושינגטון לירושלים בנושאים אסטרטגיים מהותיים וקריטיים לישראל. השאלה היא אם נתניהו יאפשר לגלנט ולעמיתיו הבכירים במערכת הביטחון להמשיך בנוכחות פעילה ומעורבות מובילה בנושאים האלה.