אני בן 61, וכבר חצי שנה יש לי בעיה בכתף. התאמנתי עם מאמן בחדר כושר, וככל הנראה נקרע לי גיד באופן חלקי. עשיתי טיפולים ונטלתי תרופות, ואני עדיין סובל מכאבים חדים. זה מפריע לי. מה אפשר לעשות? חשבתי שהכי טוב לתת לזה לנוח.

תשובה: “תשתדל לא להניף ולא לדחוף במכון הכושר. אתה לא צריך להפסיק לגמרי, כדאי שתהיה לך פעילות גופנית בגילך. לך לפיזיותרפיה יחד עם חבר, בן זוג, שכן, שיצלמו את התרגילים שהפיזיותרפיסט עושה איתך, ותעשה אותם בבית.

"פעם או פעמיים בשבוע של טיפול בקופת החולים זה לא מספיק, אך אם אתה חוזר על התרגילים כל יום זה יצטלק ויחלים. לנוח זה טוב, אבל הבעיה במנוחה היא שלפעמים כשאתה לא מזיז את הכתף אתה מאבד את טווח התנועה. תוסיף תרגילים של סיבוב היד מלפנים ומאחור כמו מאוורר, או לקחת את היד אל מאחורי הגב, אבל עד גבול הכאב. אם זה כואב יותר מדי, אתה פותח את הסיבים שמתחילים להגליד”.

בני בן 41, ובגיל 15 הייתה לו מפרצת במוח במהלך שיעור התעמלות. עלו על זה מיד, לקחו אותו לבית החולים וניתחו אותו. עשו לו צנתור באותו ערב, ולמחרת ניתוח של כשמונה שעות. בשנים הראשונות לאחר הניתוח הגענו לביקורת, והרופא אמר שאנו לא צריכים להגיע יותר ושהכל בסדר. אנחנו לא תחת ביקורת ומעקב וזה קצת מדאיג אותי. לאחרונה רגל ימין של בני נרדמת לכמה שניות, ואחר כך זה מסתדר. אני לא יודעת אם זה קשור. זה קורה במצב מנוחה.


תשובה: “רגל ימין יכולה להירדם מהרבה דברים, זה יכול להיות קשור לעמוד השדרה. סביר להניח שזה לא קשור למוח, אבל פעם בכמה שנים כדאי ללכת לעשות ביקורת. הביקורת לא צריכה להיות מפחידה. ייתכן שיציעו לעשות לו בדיקת C.T של עורקי המוח, לא צריך לעשות צנתור של משהו כזה. יכול להיות שהרופא יבדוק אותו ויגיד לו לחזור לביקורת בעוד 15 שנה".

"סביר להניח שהירדמות לכמה דקות קשורה לעמוד השדרה ולמצב של תנוחה מסוימת, ובוודאי לא קשורה למפרצת. אם זו רגל אחת, זה מתאים יותר לבעיה של עמוד השדרה. הרבה אנשים בתנוחה מסוימת של הגוף חווים שינויים של כלי דם, וזה מוביל להירדמות. כשקמים זה חולף. אני מניח שעל זה את מדברת. זו מחלה של בריאים”.

אני בתחילת שנות ה־60 לחיי. לדעתי סבלתי בעבר מאבעבועות רוח אך אני לא בטוחה. האם יכול להיות סיכון בנטילת החיסון לשלבקת חוגרת במידה שחליתי בעבר?

תשובה: “אין סיכון, להפך. אני ממליץ בחום לכולם ליטול את החיסון נגד שלבקת חוגרת גם אם יודעים שהיה. בתור ילדים לפעמים חלינו באבעבועות רוח ולא ידענו, כי הייתה אבעבועה אחת או שניים. היו ילדים שקיבלו את זה בצורה קלה, וכאלה שקיבלו את המחלה בצורה קשה. הייתי ממליץ לך, עבור השקט הנפשי שלך, ליטול את החיסון. זה לא יגרום לך לבעיה ולא יגרום לך לשלבקת”.

אני אחרי ניתוח קטרקט בעין אחת לפני כארבעה חודשים. יש לי תופעת לוואי שלא שמעתי שיש לאף אחד, וזה מציק לי מאוד: שליש מהפנים שלי בצד של העין, אני מרגישה אותו 24 שעות ביממה. אני מרגישה נפיחות, כאילו העין שלי מכווצת, וזה לא כואב. זו תחושה מאוד מוזרה. אנחנו לא מרגישים את הגוף שלנו במשך 24 שעות ביממה. רופאי העיניים אמרו לי שאין מה לעשות.

תשובה: “ניתוח קטרקט נעשה בהרדמה מקומית, אך כדי שהרופא יוכל לעבוד בצורה נוחה משתמשים במכשיר שנקרא מפשקים. בקרב אנשים רגישים, המפשקים הללו יכולים ללחוץ על עצב. את יכולה להיות אופטימית שהמצב ישתפר. כמה זמן זה ייקח? זה מאוד אינדיבידואלי”. 

*שיחות אלו אינן מהוות המלצה רפואית אישית. תמיד יש להתייעץ ולהיבדק על ידי רופא המשפחה או רופא מומחה.

רפי קרסו הוא פרופסור למדעי המוח ומערכת העצבים מאוניברסיטת בר־אילן, MD, לשעבר מנהל המחלקה הנוירולוגית ומרפאת הכאב במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה.

מתוך תוכניתו של פרופ' רפי קרסו, בכל יום שישי ב־13:00 ב־103FM

סייעה בהכנת הכתבה: מיכל קדוש 103FM