אחד המאמרים המעניינים שנכתבו באחרונה בהקשר העזתי פורסמו בכתב העת האמריקני פוריין אפיירס. הוא יצא תחת ידו של החוקר ד"ר מת'יו לויט, שהתמחה במאבק בטרור ומימונו, במיוחד בזירה הלבנונית והפלסטינית. לויט עבד בעברו במחלקת המודיעין של משרד האוצר האמריקני וכחוקר באף.ביי.איי. הידע שצבר ניכר היטב בכתיבתו. 

נורמליזציה בערפל הקרב: ארצות הברית נותנת תמריץ לישראל, אך גם מאתגרת
אבסורד: כך בית הדין שדן בישראל, פועל למעשה ללא סמכות

הוא סבור כי בשלב הנוכחי נאבק חמאס לשרוד את המערכה. לצאת ממנה עם נשקו בידיו וללא כניעה. זה ייחשב עבורו ניצחון. או-אז הוא יחתור לאמץ את המודל של חיזבאללה בלבנון. ארגון שמתקיים בתוך מדינה או יישות מדינית, כאשר האחריות לגורל האוכלוסייה אינו מוטל עליו כלל, אלא על כתפי ממשלתה, אך הוא מנווט אותה לצרכיו. האחריות השלטונית, זו שהייתה מנת חלקה של חמאס עד כה, היא עול עבור מנהיגיה, ולכן הם שואפים להחזירה לידי הרשות.

אחרי שיעניקו אותה, בנדיבותם הרבה, ליריביהם הפוליטיים, הם יישארו בתוך עזה, על נשקם וכוחם הצבאי, ויהיו בעל המילה בכל שאלה של חוץ וביטחון. הזרוע הצבאית שלה תוכל, למשל, ליזום פיגועים או מערכה חדשה נגד ישראל, בדיוק כפי שעושה חיזבאללה ובלי לשאול איש. בדרך זו תשמור חמאס על שאיפתה לפגוע במדינת ישראל ולהשמידה. עבור חמאס יהיה זה ניצחון כפול. לא רק שהתנועה תשרוד, היא אף תשפר את מצבה.

נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (צילום: Alex Brandon/Pool via REUTERS)
נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (צילום: Alex Brandon/Pool via REUTERS)

על כן, הימים הללו אינם רק ימי לוחמה עבור חמאס, אלא גם עידן של הנחת היסודות להתפייסות עם אש"ף, באופן שיאפשר לה לשלוט בו מאחור ולהמשיך ללחום בישראל. על שום כך, תומכת חמאס בחזרת הרשות הפלסטינית לעזה. מי שעקב אחרי התבטאויות מנהיגיה כלפי הרשות, ימצא לשון פייסנית, לעתים באופן מפתיע. ראש הלשכה המדינית, אסמעאיל הנייה, הציע לשלב את חמאס באש"ף, וחליל אל-חיה, ראש צוות השיחות של חמאס למו"מ, הציע הפסקת אש בת חמש שנים עם ישראל והקמת ממשלת אחדות עם הרשות. 

כדי לסכל את התבססות חמאס ברצועה לפי מודל חיזבאללה, ישראל וידידיה צריכות תחילה לקרוא את המפה ולהבין כי זו מטרתם של מנהיגיה. אחר כך עליהן למנוע זאת ממנה בכל מחיר. כלומר, גם אם מחזירים את הרשות לרצועת עזה, ומעניקים לה את כרטיס הכניסה, יש להרחיק את חמאס מכל מבנה שלטוני עתידי וכל חלק ונחלה בשלטון החדש. ד"ר לויט מזהיר, כי הסכנה בתוכנית חמאס היא, שהצלחתה תביא אותה למקום טוב מכפי שהייתה ב-7 באוקטובר.

המאמר המלא יפורסם מחר במעריב